1

Vieversio diena

vasario 24, 2011 Šventės, tradicijos ir papročiai

Vasario 24 d. nuo seno laikoma viena iš pirmųjų pavasarį šlovinančių švenčių ir tapatinama su liaudiškųjų pavasario pranašų – vieversių – sugrįžimu. Vieversėlis – vienas iš pirmųjų paukščių, pavasarį sugrįžtančių į Lietuvą iš šiltųjų kraštų ir ištikimas lietuvių artojų draugas bei nuolatinis palydovas. Senoliai manė, kad jei jis parskrenda anksčiau nei vasario 24 d., dar ilgokai bus šalta, o jei vėliau nei vasario 24 d., pavasaris bus ankstyvas.

Vieversys. Lietuvos ornitologų draugijos foto

Šią dieną taip ir pavadino – vieversio diena, krikščioniškoj tradicijoj šv. Motiejus. Pagal vieversį spręsdavo apie ateinančius orus: jei vieversys parskrido prieš Motiejų – lauk didelio atšalimo, jei po Motiejaus – pavasaris bus šiltas ir saulėtas.

Sakoma: jei nori būti greitas, Vieversio dieną turi apibėgti du kartus apie trobą, nubėgti iki kiemo galo ir atgal. Magiškai buvo siejamas ir žmogaus poveikis jo ūkinei veiklai, todėl per Šv. Motiejaus dieną draudė sijoti miltus – pasėlius gali užpulti amarai, tą dieną drausdavo plaukus šukuoti, nes vištos daržus kapstys.  Iki šios dienos reikėdavo suverpti visas vilnas. Merginos buvo gėdijamos: “skubėkit verpt, nespėsit – atlėks vieversys, susisuks iš vilnų sau lizdelį”. Tikėta, kad, jei nori būti labai greitas, reikia šią dieną du kartus apibėgti aplink trobą, nubėgti į kaimo galą ir atgal. Tuomet būsi greitas kaip vieversys.

Atėjus krikščionybei su šia švente sutapatinta Šv. Motiejaus diena. Rašoma, kad Šv. Motiejus buvo apaštalas, paskirtas į Judo Iskarijoto vietą. Į Dvylikos apaštalų misiją pašauktas įsitraukti gerokai vėliau, po Jėzaus nukryžiavimo. Rašoma, kad Šv. Motiejus krikštijo pagonis, turėjo sugebėjimų gydyti žmones. Įsiutę žmonės jį užmušę dėl pamokslų. Taip Motiejus paaukojo savo gyvybę.

Vasario 24 diena lietuviams ir liks  gamtą mylinčių žmonių diena! Taigi dažniau pakelkite akis į dangų, gal jau pasirodė pirmasis pavasario pranašas – Vieversys.

Publikacijai panaudota iš ekologija.lt, samogit.lt, kraštotyros medžiagos

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

  1. uosinis parašė:

    Tai parskrido vieversis šiais metais jau? Kažkokį paukštį girdėjau jau, bet nežinau kaip tas cyruliuks gieda.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.