1

Kas lankosi mūsų lesyklose?

kovo 4, 2011 Gamta

Nuo rudens pabaigos lesykloje besilankančių paukščių vis gausėja. Prie miško, parko, sodo ar kaime įrengtose lesyklose jų įvairovė didesnė, tačiau ir miesto balkone galima sulaukti labai netikėtų svečių. Ar visus juos pažįstame, ar žinome, kas atskrenda lesyklon?

Mėlynoji zylė (Parus caeruleus) . Mažesnė už žvirblį, lesykloje retesnė už didžiąją zylę. Kūno apačia geltona, skruostai ir antakiai balti, viršugalvis, sparnai ir uodega mėlyni. Patinukas ryškesnis už patelę. Tinka visi lesalai, mėgsta sėklas, riebalus, S.Paltanavičiaus nuotr.

Paukščių lesintojai neretai klausia, kaip vadinasi vienas ar kitas sparnuotis. Juos bando apsakyti, mėgdžioja nugirstus jų skleidžiamus balsus ir garsus. Norėdami padėti apibūdinti lesykloje besilankančius paukščius, pateikiame jų nuotraukas ir trumpus paaiškinimus – kas jų išvaizdoje ypatinga, svarbu, į ką reikia atkreipti dėmesį. Gali būti, kad per žiemą nuotraukų daugės – juk paukščių gali būti ir daugiau, neretai lesyklose apsilanko rūšys, kurios pas mus įprastai nežiemoja.

Laukiame jūsų laiškų – ką neįprasto pastebėjote savo lesykloje? Ką atradote nauja, stebėdami savo lesyklos lankytojus. Tokios jūsų žinios bus įdomios visiems.

Jei savo lesykloje pastebėjote paukštį, kurio nepažįstate ir nerandate šiame sąraše, jo nuotrauką siųskite el.pašto adresu: grynas@grynas.lt . Paukščio rūšį padės nustatyti gamtos specialistai ar ornitologai, o nuotraukos su aprašymais bus paskelbtos atskirame nuotraukų albume portale Grynas.lt.

Geriausiai specialistų įvertintų dviejų nuotraukų autoriai (jei nuotraukos bus atsiųstos el.paštu arba patalpintos Grynas.lt puslapyje Facebook’e – www.facebook.com/grynas.lt ) bus apdovanoti Lietuvos Raudonosiomis knygomis.

Konkursas pratęstas! Nuotraukų laukiame iki 2011 metų kovo 14 dienos.

VISAS PAUKŠČIŲ NUOTRAUKAS SU APRAŠYMAIS RASITE GRYNAS.LT SVETAINĖJE

Pasigrožėkime sniegenomis

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

  1. doremi parašė:

    dvi lesyklas šiai žiemai parūpino vyras, įtarėme, kad šalta bus
    lesyklos sode, privačioje teritorijoje, per namo langą galima laisvai stebėti
    pirmieji svečiai nuo gruodžio pirmosios- tai žvirbliukai, paskui juos zylutės
    o įpusėjus gruodžiui atskrido kėkštai, juodasis strazdas, genys, šarka obels viršūnėje uodegą kraipė
    o vieno paukštelio ir nepažinau, būtų kaip margasis genelis, bet kepurytės raudonos neturi, užtat pauodegys ryškių raudonų plunknų

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.