0

Žiniuonės patarimai balandžio mėnesiui

balandžio 1, 2011 Liaudies medicina

Dažniausiai pavasarį prisileidžiame beržų sulos, bet klevų suloje dar daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų, tad neatsiktinai šis gėrimas vadinamas  „skystuoju auksu“ . Klevų sulos sudėtyje esantis didelis fruktozės kiekis stabilizuoja cukraus kiekį kraujyję ir taip smaližiams sumažina saldumynų potraukį.

Sultekis. Foto "Pajūrio naujienos"

Arbatinis šaukštelis klevų sulos gali pakeisti lygiai tokį pat kiekį cukraus. Ši sula tiks ir į rytinės kavos ar arbatos puodelį, o vaisinis jogurtas su šiuo gardumynu bus dar skanesnis.

Tinkama gėrimui sula pradeda bėgti, vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 4-6 C, tokia sula bėga 1-2 savaites. Klevai sulą ima duoti maždaug savaite anksčiau, nei beržai. Suloje yra nemažai svarbių mineralinių medžiagų – kalio, geležies, kalcio, vario. Beržų suloje būna 1-2, o klevų – 2-4 (cukrinių klevų – iki 20) procentai cukraus.  Per sezoną iš vieno beržo galima surinkti iki 100 ar daugiau litrų sulos. Klevai sulos duoda ne tiek daug, tačiau ji būna cukringesnė (senovėje naudota maisto saldinimui). Iš beržų, nedarant jiems žalos, galima saikingai leisti sulą 10 metų.

Sula geriama šviežia, konservuota. Trys stiklinės beržų sulos per dieną ir reumatu bei inkstų akmenlige susirgti negresia. Skanus gėrimas tarsi sąžiningas valytojas, visas šiukšles išmeta lauk.

Beržų sula, kaip ir pumpurai, renkama pavasarį. Tačiau rinkimo procesas turi pasižymėti kruopštumu ir atsakingumu: iš šiaurinės medžio pusės grąžtu išgręžiama iki 5 cm gylio skylutė, į ją įstatomas medinis latakas, kuriuo sultys tekės į paruoštą indą. Baigus rinkti sultis būtina nepamiršti pasirūpinti ir gaivų gėrimą teikiančiu medžiu. Pragręžtą skylę užkimškite mediniu kaiščiu, užtepama sodo tepalu arba derva (kad neįsimestų puvinys), tokiu būdu apsaugosite medį nuo galimų ligų.

Suloje yra 0,5-2 % sacharidų (gliukozė, fruktozė), organinių rūgščių, vitaminų C, PP, kalio, kalcio, geležies druskų ir daug kitų mineralinių medžiagų. Reikia nepamiršti, jog šviežia sula greitai rūgsta, tad gėrimą konservuokite, tokiu būdu beržo sula nesuges ir išsaugos vertingas savybes.

Sulą gali gerti visi, tačiau sergantys diabetu ją vartoti turėtų saikingai. Sula tirpdo akmenis (dažniau fosfatinės ir karbonatinės kilmės) šlapimtakiuose, skatina šlapimo išsiskyrimą. Ja gydoma akmenligė, mažakraujystė, bronchitas, angina, furunkuliozė, podagra, egzema, avitaminozė. Sula reguliuoja medžiagų apykaitą, stiprina ir valo organizmą, skatina audinių regeneraciją. Iš beržo medienos gautas degutas veikia mikrobus. Jis yra daugelio tepalų bei linimentų sudedamoji dalis.

Du litrus tikrai galite išgerti per parą,   išvalysite organizmą, įgausite jėgų,

Beržų sula gausiai teka iš medžio, todėl atsargų galite pasiruošti plastiko buteliuose ir padėkite į šaldiklį. Taip bent keletą mėnesių turėsite gyvybingo gėrimo.

Kaip sulą išlaikyti ilgiau?

Į du – tris litrus sulos įberkite vieną valgomą šaukštą cukraus, apie dešimt razinų, įlašinkite citrinos. Supilkite į butelį ir gerai sumaišykite.

Į 10 litrų beržų sulos įdėkite pusę kilogramo cukraus, citrinos rūgšties ir pakaitinkite iki 70-80 laipsnių šilumos. Maišykite, kol ištirps cukrus, vėliau nukoškite ir supilstykite į butelius. Pasterizuokite 85-90° laipsnių karščio temperatūros vandenyje.

Pasinaudokite gamtos teikiama sveikata

Virginija BALTAI.LT skaitytojams

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.