0

Kaip tekinti sulą – patarimai iš ASA.lt

kovo 31, 2011 Amatai, Gamta

Nutirpus sniegui medžiai pradeda intensyviai ruoštis naujam sezonui – pumpurų sprogimui. Tokiu metu šaknimis ir kamienu brinkstančių pumpurų link kyla vanduo. Naują gyvybę maitinantis vanduo – sula būna praturtintas įvairių mineralų, cukraus, todėl nuo seno naudojamas maistui ir net gydymui.


Sula - pavasarinis mineralų ir vitaminų šaltinis

Sulai išgauti naudojami beržai ir klevai. Beržo suloje yra apie 1-2 procentai cukraus, klevo suloje apie 2-4 procentus. Iš beržo galima išgauti daugiau sulos apie 100 litrų per kelias savaites, iš klevo prileidžiama mažiau. Sula ima bėgti nutirpus sniegui esant 4-5 laipsnių temperatūrai. Pirmieji sulą ima leisti klevai. Sula intensyviai teka keletą savaičių, tačiau patyrę sulos išgavimo meistrai skysčio tekėjimą pratęsia pakankamai ilgą periodą: pradžioje sulą leisdami iš ant kalvelių augančių medžių, vėliau pereidami prie šaltesnėse lomelėse augančių medžių.

Sulai leisti yra keletas metodų. Poveikio medžiui tyrimų neteko matyti, tačiau gerai sutvarkius išgręžtas skyles jau po poros trejeto metų skylių beveik nesimato. Yra medžių, kuriuos sulos išgavimui naudoja ir po 30 metų, ir medžiai nieko nesiskiria nuo aplinkinių.

Aplinkos ministerija nustatė ir savo taisykles: tekinti sulą galima iš tų medžių, kurie bus kertami ne vėliau kaip po penkerių metų ir ne plonesnių kaip 20 cm skersmens. Jeigu medžiai bus nukirsti ne vėliau kaip po metų, sula gali būti leidžiama ir iš plonesnių medžių. Iš šiaurinės pusės, kur bus gręžiama skylė, leidžiama nepažeidžiant luobo nudrožti žiauberį. Skylė turi būti daroma iki 2 centimetrų skersmens ir ne giliau kaip 3 cm. Išleidus iš medžio sulą, skylė užkalama mediniu kamščiu ir tepama sodo tepalu ar derva. Nesilaikant šių taisyklių, galima ir bauda. Tokios nuostatos netaikomos tik privačių miškų ir žemių savininkams, kurie sulą leidžia asmeniniam naudojimui.

Pagal šiuos nurodymus sulos leidimas atrodytų taip: kirviu paruošiame 10×10 plotelį nukapodami apmirusią žievę iki geltono sluoksnio. Akumuliatoriniu grąžtu išgręžiame skylę, pradėjus bėgti sulai, nukreipiame jos tėkmę į indą įkaldami sulenktą skardos lovelį.

Senasis metodas kiek kitoks. Pradėsiu nuo lovelio pagaminimo (vaizdinę medžiagą žiūrėti žemiau).

1. Imamas apie 30-40 mm skersmens apvali ir lygi medžio šaka, geriausia klevo, šermukšnio.

2. Išgręžiame viduryje skylę, kai kurioms medžių rūšims galima iškalti šerdį.

3. Nupjauname pagal ilgį (apie 15-20 centimetrų).

4. Įpjauname, kur bus latako pabaiga.

5. Nuskeliame lataką.

6. Nužieviname.

7. Nudrožiame latako kišamąjį galą iki 15 mm skersmens. Kuo stačiau drošime, tuo mažesnę medžio dalį užspaus latakas ir tuo daugiau turėsime naudingo ploto sulai gauti.

8. Skylei gręžti naudosime rankinį gręžtuvą (skersmuo – 20 mm). Nutaisome, kad būtų apie 10-15 laipsnių polinkis.

9. Išgręžiame apie 5-8 cm skylę.

10. Įkalame pleištą.

11. Pastatome indą surinkimui, uždengiame, kad į jį neprikristų muselių.

12. Iš paruošto ploto medyje imame sulą.

Sula nepraranda savo ypatybių net ir konservuojama. Galima ją supilstyti į stiklainius ir laikyti šaldytuve. Sulą galima rauginti: į sulos indą įdedame džiovintų obuolių ir pastatome į šaltą vietą (rūsį). Rauginta sula atsigaivinsite net per šienapjūtę.

Klevo sirupas

Lietuvoje klevo sirupas nėra plačiai paplitęs, todėl daugiausia importuojamas iš Kanados. Klevo sirupas puikiai tinkamas tiek maisto ruošimui, tiek sveikatai. Naudojant patiekalams saldinti, klevo sirupas net pranašesnis už medų – jame mažiau kalorijų, o naudingų mineralų koncentracija didesnė. Be to, klevo sirupas – magnio ir cinko šaltinis: viename šaukšte klevų sirupo yra apie 0,2 mg magnio(10 proc. dienos normos), 0,55 mg magnio (2 proc. dienos normos). Tai saldiklis, kurį rekomenduoja širdies ir kraujagyslių ligų gydytojai.

Vienam litrui klevo sirupo pagaminti reikia beveik 40 litrų sulos. Kanadoje klevo sirupas yra skirstomas į šviesųjį, vidutinį ir tamsųjį. Cukraus koncentracija sirupe siekia apie 60 procentų.

Kanadoje klevo sirupas gaminamas specialiuose nameliuose, kurie vadinami „cukraus namukais“.

Jei ruošiatės klevo sirupą gaminti savarankiškai, tam geriausiai tiks kaimiška lauko virtuvė, nes gamybos procese išsiskirs daug drėgmės.

Centre išgręžiame apie 6 mm skylę

Centre išgręžiame apie 6 mm skylę

Nupjauname pagal reikiamą ilgį ir įpjauname, kur prasidės atviras latakas

Nupjauname pagal reikiamą ilgį ir įpjauname, kur prasidės atviras latakas

Nuskeliame atvirą latako dalį

Nuskeliame atvirą latako dalį

Latakėlis

Latakėlis

Nužieviname

Nužieviname

Nusmailiname kalamąjį galą

Nusmailiname kalamąjį galą

Išgręžiame skylę

Išgręžiame skylę

Įkalame latakėlį

Įkalame latakėlį

Pritaisome kibirą

Pritaisome kibirą

Pagal ASA.lt

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.