0

Atsargiai, erkės jau pasirodė.

balandžio 8, 2011 Gamta, Gyvūnija

Nors dar tik nutirpo sniegas ir šaltas balandis dar nedžiugina žaluma, bet erkės jau aktyvios. Grįžus iš miško ar parko būtinai gerai pasitikrinkite ar ant drabužių kur nors neprisikabinusi erkė. Jeigu įsisiurbė erkė, ką reikia žinoti, ar neužsikrėtėte kokia nors  ligair kuo ji pasireiškia?

Erkiniu encefalitu susergama praėjus 2-3 savaitėms po infekuotos erkės įkandimo. Laimo liga – per mėnesį.
Erkinis encefalitas pasireiškia galvos skausmu, svaigimu, karščiavimu, pykinimu, o jei užsikrėsta geriant pieną – viduriavimu.
Per 40 proc. susirgusiųjų išsivysto sunkios šios ligos meningitas, meningoencefalitas. Ligos pasekmės žmogų kankina daugelį metų. Jiems skauda galva, galūnės, pasitaiko psichikos, pusiausvyros bei koordinacijos sutrikimų. Tačiau persirgus erkiniu encefalitu, daugiau nebeužsikrečiama, imunitetas lieka visam gyvenimui.
Laimo liga pasireiškia raudonomis dėmėmis ant kūno, vėliau negydant atsiranda centrinės nervų sistemos pažeidimų, judėjimo sutrikimų ir kt.

Specialistai pataria būnant miške ar parkuose vilkėti šviesios spalvos drabužius ilgomis rankovėmis su užsegamais rankogaliais, ilgomis kelnėmis, apsiauti ilgus batus, nepamiršti kepurės ar skarelės. Pasivaikščioję apžiūrėkite savo drabužius ir pašalinkite prilipusias erkes.
Kol erkė suranda kur įsisiurbti, praeina maždaug valanda. Grįžę namo taip pat atidžiai apsižiūrėkite, nusimaudykite. Jei atrandate įsisiurbusią erkę, atsargiai ištraukite ją su pincetu vienu judesiu. Traukiant negalima spausti erkės pilvelio, jos sukioti, tepti aliejumi ar kremu.
Žaizdelę reikia nuplauti vandeniu su muilu ir dezinfekuoti. Ištraukus įsisiurbusią erkę, reikėtų atidžiau stebėti savo sveikatą ne trumpiau kaip keturias savaites.
Jeigu erkės įsisiurbimo vieta parausta, pablogėja savijauta, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

medžiagai panaudota VE.lt informacija

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.