0

Gatvės muzikos diena: diena, kai nebūna netalentingų atlikėjų

gegužės 7, 2011 Kultūra, Renginiai

Eglė Stankevičiūtė*

Mažiausiai 150 atlikėjų. 7 zonos, kuriose grojamas folkloras, instrumentinis alternatyvusis ir postrokas, fankas, metalas, džiazas. Gatvės muzikos dieną bus atliekama klasikinė muzika, dainuojamoji poezija, elektroninė muzika, hiphopo ritmai. Muzikantai į gatves Kaune išeis šeštadienį po vidurdienio.

© Tomo Raginos nuotr.

Gatvės muzikos dienos Kaune koordinatorė Dovilė Butnoriūtė atskleidžia, kas šiais metais laukia miestiečių.

– Vilniuje Gatvės muzikos diena rengiama jau penktus metus, Kauno viešose erdvėse – trečią kartą. Tikiu, kad yra žmonių, nežinančių apie šį projektą. Kuo ši šventė ypatinga?

– Gatvės muzikos diena – vienintelė diena per metus, kai negalioja jokios ribos, standartai, amžiaus limitai. Čia nėra blogų muzikos stilių ar netalentingų muzikantų. Šventėje gali dalyvauti visi: tiek ketverių metų vaikai, tiek 84-erių močiutės ir seneliai – šventės sėkmė priklauso tik nuo pačių miestiečių, jų iniciatyvos ir noro dalyvauti.

Nieko nėra smagiau, nei pamatyti kontrastus: antros klasės mokinę, kuri vos prieš tris mėnesius pramoko groti gitara ir atlieka vienintelę dainą „Rebelheart“ „Ilgas kelias“, ir 20 metų po pasaulį keliavusį muzikantą. Ši šventė – tai didelė netvarka. Praėjusiais metais smagu buvo matyti, kad kas antras praeivis nešasi gitarą ir jie visi randa vietą muzikuoti. Nors šventės iniciatorius yra Andrius Mamontovas, tačiau idėja kurti šią dieną kilo kauniečių grupei „Roko maršai“.

– Vilniuje ši diena sulaukia gausesnio būrio dalyvių ir lankytojų. Juk sostinė nuo Kauno netoli, ir muzikos mylėtojai gali ten gali nuvykti. Ar būtina Kaune minėti šią dieną?

– Gatvės muzikos diena švenčiama ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, tad kauniečiams šioje šventėje būtina dalyvauti ir pasirodyti kuo geriau, kad nenukentėtų Kauno įvaizdis. Buvo gėda, kad Kaunas užėmė trečią vietą nuo galo pagal muzikos sklaidą Lietuvoje. Praėjusiais metais sulaukėme dvigubai daugiau muzikantų, nei buvo užsiregistravę – projektas pamažu sulaukia palaikymo. Beje, Laisvės alėja yra tobula vieta tokiems renginiams rengti: čia yra trys pėsčiųjų zonos, suoliukai. Šeimos ir draugų kompanijos gali įsitaisyti ant suoliuko ir mėgautis muzika. Kaune žmonės sustoja ir klausosi muzikos, užtenka laiko pamatyti visus muzikantus. Vilniuje kitaip – ten yra didelė teritorija ir visų muzikantų neįmanoma pamatyti.

– Muzikantų norą lėkti į Vilnių galima suprasti – ten daugiau erdvės, esi labiau matomas, o dar ir A.Mamontovas vilioja…

– Čia ir buvo didysis iššūkis: 2009 m. buvome drąsūs ir paskelbėme šūkį „Kaunas skelbia Gatvės muzikos dieną“ – sekėsi sunkiai, pernai skelbėme šūkį „Išreikšk save“ ir sulaukėme kelis kartus didesnio iniciatyvos palaikymo. Šiemet skelbiame – „Vienu ritmu su Gatvės muzikos diena“. Jau dabar skaičiuojama, kad dalyvaus mažiausiai 150 muzikantų.

– Kokie žinomi muzikantai ar muzikos grupės dalyvaus Kaune rengiamoje šventėje?

– Pernai sulaukėme Aleksandro Makejevo, galbūt ir šiemet paskutinę akimirką išvysime garsių veidų. Dalyvaus projekte „Lietuvos talentai“ išgarsėjusi jaunimo grupė „Kvinta“. Jie atliks džiazo ir gospelo melodijas. Pažadėjo dalyvauti „Eurovizijos“ atrankose dalyvavusi grupė „Gyvai“, pritraukėme alternatyvaus roko grupes „Random Fingers“, „The Moon Band“. Žinomi Kauno muzikantai vis dar baidosi groti gatvėje. Vilniuje juos pritraukti sekasi geriau…

– Ar jau yra išryškėjusios muzikos tendencijos?

– Šiemet išryškėjo dvi tendencijos – elektroninė muzika (hiphopo, regio garsai) arba rokas ir alternatyvusis fankas, ir kita – klasika. Senamiestyje įkūrėme akustinę zoną, kurioje galės muzikuoti tie žmonės, kurie yra nedrąsūs, neturi naujausios įrangos. Vilniaus gatvėje visi muzikantai gros tik gyvai – skambės kanklės, arfa, fleita, gitaros, smuikai, akordeonai, violončelės, būgneliai. Mes teikiame pirmenybę berniukui su dūdele, o ne didžėjams, ir tikrai pasirūpinsime, kad tas berniukas rastų vietą, kur jam muzikuoti niekas netrukdytų.

Renginį vainikuos tradicinė „Drum2gether“ būgnų improvizacija, o pasirodymą praturtins spontaniškas fakyrų pasirodymas. Miestiečiai, atsineškite iš namų triukšmo objektus ir nesvarbu, kas tai – trikampis, ar varpelis, ar būgnas, kongas, puodas. Muzikos instrumentus galėsite pasigaminti ir vietoje – plastikinius buteliukus pripildysime kruopų

– Bus ir egzotiškų pasirodymų?

– Šiais metais visai Lietuvai bandysime perduoti linkėjimus iš skambančio Kauno. Fotografuosime bendrą praeivių ir muzikantų nuotrauką iš klubo „Jam pub“ ir siųsime nuotrauką visai Lietuvai. Taip pat šiais metais visą dieną vyks menininkų dirbtuvės: Daukanto gatvėje ant 15 didelių plokščių pieš grafitų meistrai, improvizuodami pagal skambančią muziką. Visą dieną vyks žongliravimo pamokos. Egzotika dvelkia, kai ateina šokių mokytojai ir kviečia šokti kartu. Pūsime muilo burbulus ir drauge šoksime makareną. Šiemet mokysimės regetono, salsos, lindihopo, gatvės šokių ir tikimės, kad bus ir folkloro grupių, kurios pamokys šokti tautinius šokius. Turime dvi merginų roko grupes – tai retas atvejis. Manau, kad ne vienas vyrukas sustos jų pasiklausyti. Turime projektą „Go Gaga“, kuris apims videomenus. Daugelis elektroninės muzikos kūrėjų pasirodys gyvai.

– Nemaža dalis praeivių vengia gatvės muzikantų, mat jie kaulija pinigų. Ar šiame renginyje muzikantai už pasirodymus rinks pinigus?

– Draudžiame kišti kepures praeiviams, rinkti lėšas ir taip trukdyti klausytis muzikos. Kviečiame pasidėti instrumentų dėklus ar kepures ir leisti patiems praeiviams įvertinti muziką pinigine išraiška. Šventėje neturi būti kaulijami pinigai, nes tai baido praeivius ir jie nesiklauso, ką muzikantas groja, o nuo jų bėga.

http://www.lbf.lt/~pulas/Paveikslai/kaunodiena_logo.jpg

GATVĖS MUZIKOS DIENOS 2011 DALYVIŲ SARAŠAS

FOTOKŪDRA SKELBIA KONKURSĄ

Šiandien – „Gatvės muzikos diena“!

O šiandien, kaip ir ankstesniais metais, kviečiame fotografuoti linksmą, šurmuliuojančią ir gatves bei skverus užpildančią „Gatvės muzikos dieną“, bei parodyti fotografijas kategorijoje „Gatvės muzika“. Geriausių darbų autorių laukia prizai – fotografijų albumai „Lietuvos spaudos fotografija ’10“.

Fotografijas kviečiame talpinti iki antradienio 18 val.

Taip pat kviečiame pasidairyti į 2009 metų ir 2008 metų gatvės muzikos dienos fotografijas.

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.