0

Gimtosios kalbos, lietuviškos knygos ir spaudos ateitis bus aptariama Prezidentūroje

gegužės 8, 2011 Lietuvių kalba

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino visus, kurie prisideda prie gimtosios kalbos ir lietuviškos knygos puoselėjimo bei spaudos laisvės ir garbingos žurnalistikos stiprinimo.

www.spaudos.lt/Knygnesiu_paminklai/index.html

Šalies vadovės teigimu, minėdami istorinę datą, kai 1904 m. gegužės 7 d. buvo panaikintas spaudos lietuviškais rašmenimis draudimas, ir prisimindami tuos, kurių sutelktomis pastangomis 40 metų draustas lietuviškas žodis liko gyvas, turime galvoti, kaip įveikti naujus kalbai ir spausdintam žodžiui kylančius iššūkius.

„Modernėjančiame pasaulyje gimtajai kalbai ir spausdintam žodžiui kyla kitų pavojų ir jiems įveikti vėl reikia sutelktų dabarties knygnešių pastangų. Visi esame atsakingi už gimtosios kalbos, lietuviškos knygos ir spaudos bei tautos identiteto išsaugojimą“, – pabrėžė Prezidentė.

Gegužės 9 d. 13 val. Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva pirmą kartą per atkurtos Nepriklausomybės laikotarpį Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga aptarti gimtosios kalbos, lietuviškos knygos ir spaudos ateities ir reikšmės valstybės gyvenimui Prezidentūroje susirinks visų už gimtosios kalbos ir spausdinto žodžio likimą atsakingų profesijų atstovai – leidėjai, rašytojai, spaustuvininkai, žurnalistai, mokslininkai, bibliotekininkai, kalbininkai, muziejininkai, studentai bei visuomeninių organizacijų atstovai.

Renginyje taip pat dalyvaus dviejų kino premjerų – rež. Jono Trukano vaidybinio filmo „Knygnešys“ ir airių rež. Jeremiah Cullinane dokumentinio filmo „Knygnešiai“ kūrėjai, veiks bibliofilo ir kolekcininko Vidmanto Staniulio Spaudos draudimo metų spaudinių ir vienetinių ir gražiausių šio meto knygų parodos, taip pat bus pristatomi fotomenininko Juozo Valiušaičio fotodarbai „Paminklai Lietuvos knygnešiams ir daraktoriams“.

Renginio dalyvius sveikins Prezidentė. Tiesioginę renginio transliaciją bus galima stebėti internetu www.prezidente.lt

Gegužės 9 d., pirmadienio, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos, programa:

M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokiniai sugiedos tautinę giesmę

Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo žodis

VU Knygotyros ir dokumentotyros instituto direktoriaus prof. Domo Kauno pranešimas

Ištrauka iš rež. Jono Trukano trumpametražio vaidybinio filmo „Knygnešys“. Filmo prodiuserio Justino Piliponio pasisakymas.

Spaustuvininkų asociacijos prezidentės dr. Erikos Furman pranešimas

Leidėjų asociacijos prezidentės Lolitos Varanavičienės pranešimas

Bibliotekininkų draugijos pirmininkės Alinos Jaskūnienės pranešimas

Ištrauka iš airių rež. Jeremiah Cullinane dokumentinio k. f „Knygnešiai“. Filmo prodiuserės Rasos Miškinytės pasisakymas.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkės doc. Irenos Smetonienės pranešimas

Leidybos magistro studijų programos pirmojo kurso studento Manto Bražiūno pranešimas

Žurnalų „Verslo klasė“ ir „Iliustruotasis mokslas“ redaktoriaus Aurelijaus Katkevičiaus pranešimas

Rašytojų sąjungos pirmininko Antano A. Jonyno pranešimas

Bibliofilo ir kolekcininko Vidmanto Staniulio Spaudos draudimo metų spaudinių bei vienetinių ir gražiausių šio meto knygų parodų apžiūrėjimas

Prezidentės spaudos tarnyba, voruta.lt

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.