1

Kada negalima vartoti kai kurių vaistažolių(1)

gegužės 14, 2011 Liaudies medicina

Vis daugiau žmonių atsigręžia į natūralios gamtos išteklius savo sveikatos atžvilgiu. Vis daugiau atsiranda norinčių sužinoti apie vaistinguosius augalus ir jų panaudojimą gydymuisi namų sąlygomis. Ypač tai darosi aktualu tiems, kurie nebegali įpirkti vaistų. Todėl literatūra apie vaistažoles tampa ypač populiari. Tačiau nevisada rasime prie receptūros įspėjimų apie galimus apsinuodijimus ar nevartojimą tam tikromis sąlygomis. Pateikiame pagal abėcėlę vaistams naudojamų augalų sąrašą, kurie gali būti nuodingi ir pavojingi sveikatai:

VAISTAŽOLĖS NUO A IKI G

http://sveikas.lt/pub/imagelib/image/pipiras%20aitr_(2).jpg

Aitrusis pipiras. Šio augalo trauktinės vartojimas gali sukelti labai sunkius virškinimo sistemos organų veiklos sutrikimus.

http://www.valstietis.lt/var/ezwebin_site/storage/images/priedai/sveikata/ant-palanges-auginamas-vaistas/353726-1-lit-LT/Ant-palanges-auginamas-vaistas_articlethumb.jpg

Alavijas. Šio augalo preparatų vartojimas gali sukelti kraujo pritekėjimą į mažojo dubens organus. Alavijo negalima vartoti esant gimdos kraujavimui, hemorojui, cictitui, nėštumui.

http://www.sybout.com/images/plants/flowering_shrubs/orthosiphon_stamineus.jpg

Arbatinė inkstažolė (Orthosiphon aristatus (stamineus), (Ортосифон тычиночный, почечный чай, кошачий ус), auganti atogrąžų zonoje Pietryčių Azijoje ir Australijoje. Vartojant augalo preparatus reikia daugiau gerti vandens, nes ši arbata iš organizmo pašalina daug skysčių.

http://2.bp.blogspot.com/__Y1hxXhoruI/TBhJmsH9n4I/AAAAAAAAAHs/lETLGpWQlkE/s320/tea_tree_oil.png

Arbatmedis. Labai daug geriant arbatos gali padidinti dirglumą. Stiprios arbatos negalima gerti sergant širdies ligomis, opalige ir neuroze.

http://www.augalai.info/wp-content/uploads/2009/05/balinis-ajeras-188x300.jpg

Balinis ajeras (šaknys). Jei yra padidėjusi skrandžių sulčių sekrecija, ajero šaknies vartoti negalima.

http://www.infomed.lt/upload_data/pic/vaistazoles/Karpotasis-ber%C5%BEas.jpg

Beržas. Augalas erzina instus, todėl vartoti beržo pumpurų užpilą, nuovirą ar trauktinę kaip šlapimo išskyrimą skatinančią priemonę galima tik esant gydytojo kontrolei. Preparatų negalima ilgai vartoti.

peletrunas-3

Citvarinis kietis, žinomas, kaip peletrūnas (Artemisia dracunculus). Augalas nuodingas. Preparatus į vidų vartoti labai atsargiai ir būtinai turi būti gydytojo kontrolė.

http://www.augalucentras.lt/media/catalogs/veratrum.jpg

Čemerys (Veratrum lobelianum). Pats augalas ir visi iš jo gaminami preparatai yra labai nuodingi. Netgi išorinis čererio preparatų vartojimas gali sukelti sunkų apsinuodijimą, galintį baigtis mirtimi.

http://www.infomed.lt/upload_data/pic/vaistazoles/Valgomasis-%C4%8Desnakas.jpg

Česnako negalima vartoti sergantiems epilepsija, nėščioms moterims.

http://www.catstailfarm.com/photos/Elecampane-Inula-helenium-in-bloom.jpg

Didysis debesylas. Šio augalo užpilo ir nuoviro negalima vartoti nėščioms moterims ir sergantiems inkstų ligomis.

http://www.infomed.lt/upload_data/pic/vaistazoles/Did%C5%BEioji-ugnia%C5%BEole.jpg

Didžioji ugniažolė. Nuodingos visos augalo dalys, ypač šaknys. Į vidų augalo preparatus vartoti labai atsargiai ir griežtai laikantis nurodytų dozių. Gydymą vykdyti tik su gydytojo kontrole. Perdoavimas ir ilgalaikis vartojimas sukelia pykinimą, vėmimą, viduriavimą, sutrikdo kvėpavimą.

http://www.15min.lt/images/photos/616166/big/1245058891stingingnettlehelfgottblogcom.jpg

Dilgėlė. Nerekomenduojasma vartoti dilgėlę, nepasitarus su gydytoju. Šio augalo preparatais netinka žmonėms su padidėjusio kraujo krešumu, sergantiems hipertonine liga, ateroskleroze. Taip pat nerekomenduojama vartoti, kai yra kraujavimas, atsiradęs dėl cistų, polipų ir kitų gimdos bei jos priedų veiklos sutrikimų.

http://serfing-rj.narod.ru/lt72.jpg

Dirvinis asiūklis. Nuodingas augalas. Nevartoti esant edemoms, pasireiškiančioms dėl širdies ar inkstų nepakankamumo. Nevartoti ilgą laiką  ir dideliais kiekiais. Į vidų vartoti, tiksliai laikantis nurodytų dozių.

http://www.augalucentras.lt/media/catalogs/Antenaria.jpg

Dvinamė katpėdė. Augalas labai padidina kraujo krešumą, todėl reikia atsargiai vartoti, esant tromboflebitui. Taip pat nerekomenduojama ilgai vartoti, esant padidėjusiam kraujospūdžiui.

http://www.augalai.info/wp-content/uploads/2009/06/europine-pipirlape-300x199.jpg

Europinė pipirlapė. Tai gana nuodingas augalas, todėl jo preparatais gydytis savarankiškai draudžiama.

http://www.wilara.lt/cms/files/geltonziedis-barkunas--1-kg--perkant-1-5-kg-.jpg

Geltonžiedis barkūnas. Nuo ilgo vartojimo ar perdozavimo gali atsirasti galvos svaigimas, galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, mieguista būsena. Kartais gali būti pažeidžiami kepenys, išsilieti kraujas (po oda, į raumenis, vidaus organus) ir netgi įvykti centrinės nervų sistemos paralyžius.

http://edieta.mama.lt/images/default/source/riesutai.jpg

Graikiniai riešutai, lazdyno riešutai. Valgyti graikinių, lazdyno ir kitų riešutų branduolius reikia saikingai, nes nuo didesnės dozės gali pradėti skaudėti priekinę galvos dalį. Tai paaiškinama tuo, kad riešutų branduoliai sukelia galvos priekinės dalies kraujagyslių spazmus.

http://indigo.blogas.lt/files/2008/12/granata1.jpg

Granatas (vaisiai). Vaisių sultis gerti tik atskiestas vandeniu, nes sultyse yra daug įvairių rugščių, kurios erzina skrandį ir gadina dantų emalį. Atsargiai vartoti granato žievę, nes perdozavimas gali sukelti galvos svaigimą, silpnumą, regėjimo pablogėjimą, traukulius.

Kaip džiovinti vaistažoles?

Norint, kad vaistažolės nepakenktų, reikia jas tinkamai  susirinkti. Išlaikyti neatidrėkusias bei labai sausas. Būtina gerai išdžiovinti, kad lūžtų. Prieš tai galima pakaitinti 80 laipsnių orkaitėje, kad neliktų vabzdžių. Kaitinant pažarstyti. Ištraukus atvėsinti iki normalios temperatūros ir sandariai sudėti. Ypač saugoti nuo drėgmės. Laikyti tamsioje vietoje.

Liaudies žolininkai mano, kad netreikia kaitinti dirbtinai, augalas turi džiūti paskleistas ant medinių lentynų, gerai vėdinamoje, tačiau be langų patalpoje,  augalo spalva turi išlikti nepakitusi.

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

  1. Luciene parašė:

    Oi, turėjau tokį, nuėmus derlių prisidžiovinau Iki šiol turiu 🙂 Geras dalayks, kažkaip šiemet neatkreipiau dėmesio parduotuvėse, reiktų vazonėlį paimt.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.