1

S.Stoma: Romo Kalantos auka buvo beprasmė

gegužės 13, 2011 Lietuvos aktualijos

Ingrida Žirlienė

„Kalantos auka buvo beprasmė. Lietuva po šiolei nėra laisva“, – Muzikinio teatro sodelyje, prie R.Antinio sukurto paminklo laisvės šaukliui Romui Kalantai, susirinkusiems rėžė parlamentaras Saulius Stoma.

© Tomo Raginos nuotr.

Keliolika į minėjimą  susirinkusių kauniečių tik gūžtelėjo pečiais. „Nežino, ką kalba“, – burbtelėjo senyvo amžiaus ponia.

Romas Kalanta

Romas Kalanta, sušukęs „Laisvę Lietuvai“, šiame sodelyje susidegino 1972 metais, prieš 39-erius metus.

Minėjimas prasidėjo Lietuvos himno giedojimu.

Susirinkusiems buvo priminta, kad Romas Kalanta buvo vienas iš tų, kurie protestavo prieš Lietuvos okupaciją ir pasipriešinimą išreiškė įvairiais būdais: nešiojo ilgus plaukus, plačias kelnes, dainavo patriotines dainas.

Kalbėjusieji pažymėjo, kad Romas Kalanta vienas iš pirmųjų ryškių kovotojų už Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą. Jų siekius pratęsė kiti kovotojai, o įsikūręs Sąjūdis ir visa Lietuvos liaudis pasiekė, kad Lietuva, laisva ir nepriklausoma, kurtų šalies ateitį.

Muzikinio teatro sodelyje eiles apie laisvę deklamavo Kauno „Aušros“ gimnazijos moksleiviai,  dainavo šios gimnazijos choras. Grupės „The Beatles“ dainas atliko Agnius Rušys ir Julius Brazaičiai. Po minėjimo grupė žmonių aplankė R.Kalantos kapą Romainių kapinėse, padėjo gėlių ir uždegė žvakelių.

Gegužės 13 – 14 dienomis kauniečiai ir miesto svečiai gali nemokamai apsilankyti Kauno IX forto muziejaus Okupacijų skyriuje. Čia surengta ekspozicija Romui Kalantai atminti.

Kauno diena

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

  1. Nebuvo beprasmė parašė:

    Tokie pasiryžimai sujudino Tautą, uždegė laisvės ugnį. ir Sąjūdžio atsiradimui turėjo įtakos ir jaunimo savimonei. jei ne jis – mes būtume pasitenkine „ribotu ekonominiu savarankiškumu sąjungos sudėtyje“. Turėjome šansą (iki liberastų mafija įstūmė į kitą sąjungą) eiti link tautinio savarankiškumo. Bet kažkas (žinom kas) siekė greitai praturtėti ir prisijungti prie ekonominio „stebuklo“ – pezelionės: „Baltijos tigrai“ ir t.t. Lietuva pasidavė pagundai ir provokacijai. „Step by step“ – kai buvome laisvi jau galėjome palengva kurti savastį. O dabar amžiams kapitalo (SVETIMO) vergijoje.
    Nebent Kalantos pasekėjai ką nors vėl organizuotų nepaprasto, arba vėl įvyktų stebuklas…

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.