0

Nauja baltiškų papuošalų svetainė etnopapuosalai.lt

birželio 20, 2011 Amatai

„Esame trys amatininkai, užsiimantys Baltiška juvelyrika. Liejame senovinių archeologinių radinių kopijas, bei patys kuriame interpretacijas tradicinės juvelyrikos tema. Mūsų darbai yra sertifikuoti tautinio paveldo produkto sertifikatu ir atitinka Lietuvos Respublikos tautinio paveldo produktų sertifikavimo reikalavimus.“ Rašo apie save etnopapuosalai.lt juvelyrai.

Jaunieji juvelyrai rekonstruoja archaišką žalvario, bronzos ir sidabro liejimą. Žemiau pateikiame dalį senovės papuošalų nuotraukų. Daugelis originalų rasti Lietuvos, keletas Latvijos ir Lenkijos teritorijose, bet visi jie priklauso Baltų gentims. Originali papuošalų ornamentika, turinti savo simbolinę ir sakralią prasmę, kartais varijuoja mūsų darbuose, bet visada lieka tradicinio senosios juvelyrikos ornamentavimo rėmuose.

„Mūsų protėvių papuošalai turėjo ne tik estetinę, bet ir simbolinę, apsauginę, bei praktinę prasmę, pvz. sagės naudotos ne dėl grožio, o vietoje sagų, susegti drabužiams. “ Rašo įvade meistrai. Apie ornamentus bei simbolius, puošiančius tradicinę juvelyriką, svetainė kviečia skaityti skyrelyje „Simboliai“.

Mūsų amžiuje senąja juvelyrika žavimasi ne dėl jos praktinės reikšmės. Prieš tūkstantmečius nešioti papuošalai pakeri savo santūriomis, bet kartu ir puošniomis formomis, turtinga ir paslaptinga ornamentų bei simbolių kalba, stilistiniu ir kompoziciniu išbaigtumu, kuriam prilygti gali tik retas šiuolaikinis juvelyrikos kūrinys. Mūsų senolių papuošalai ir dabar prabyla į mus tais pačiais amžinais ir universaliais ženklais. Šiuolaikiniame kontekste pats senovinis papuošalas jau tampa tarsi simboliu, reiškiančiu pagarbą mūsų praeičiai, istorijai ir kultūrai. Didžiuojamės, kad turim tokį puošnų juvelyrikos paveldą, ir galim pasigirti- jis mūsų, savas.

Segės

Picture

Kiauraraštė segė su emale. Trikata, Latvija. IIIa.

Picture
Kiauraraštė segė. Pangėsų kapinynas, Klaipėdos raj. Prūsai
Picture

Kiauraraštė segė. Latvijos teritorija, Žiemgaliai

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.