0

E.Jesinas: mokytojų smurtą išprovokuoja mokiniai

liepos 8, 2011 Psichologija, Švietimas, Vaikų ugdymas

Mokykloje vyrauja smurtas, narkotikai ir alkoholis, o pastaruoju metu ir ginklų naudojimas. Taip tikina Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Žemaitijos regiono susivienijimo pirmininkas Eugenijus Jesinas. Pasak E.Jesino, mokytojai smurtauja išprovokuoti — esą taip jie gina garbę ir orumą.


Tėvai nelanko susirinkimų
Tai E. Jesinas kalbėjo trečiadienį Seime surengtoje konferencijoje apie teisių ir pareigų santykį švietimo sistemoje. „Eurostato“ duomenimis, tėvai bendravimui su vaikais, jų auklėjimui vidutiniškai skiria 7 minutes per dieną, o Lietuvos vaikai — vieni nelaimingiausių Europos Sąjungoje. Ar tai mokytojų kaltė, ar tai šeimos problema?“, — retoriškai klausė profsąjungos lyderis.
E. Jesinas siūlė paklausti mokytojų, kiek tėvų ateina į susirinkimus. Pasak E. Jesino, jei tėvai rūpintųsi savo vaikais, 30 mokinių klasėje susirinktų 60 tėvų, o ateina vos 5-6.
E. Jesinas Seime kalbėjo apie mokytojų bei mokinių teisių ir pareigų disbalansą. Profsąjungų lyderis pasigenda tėvų bendradarbiavimo su pedagogais, teigiamo suaugusiųjų pavyzdžio vaikams.
„Visiškai neįvertinama dabartinė kriminogeninė situacija ir šalyje, ir švietimo įstaigose. Vyraujantis smurtas, narkotikų, alkoholio vartojimas, o dabartiniu metu, ne paslaptis, ir ginklų naudojimas. Pasižiūrėję į Europos Sąjungą, ko gero, iš ten pasiimame viską, kas blogiausia ir patys sau kasame gilią duobę“, — kalbėjo Žemaitijos regiono susivienijimo pirmininkas.
Prie to esą prisideda ir žiniasklaida, nušviečianti bet kokį konfliktą tarp mokytojo ir mokinio. „Iškart visas puslapis — mokytojas smurtauja. O kaip tas smurtas pasireiškia: kai išprovokuotas, jis gina garbę ir orumą. O kai į klasę atsinešamas ir pamokų metu panaudojamas šaunamas ginklas: neseniai Prienuose buvo atvejis, kai mergaitė šovė į bendraamžį, kažkodėl tyliai ramiai viskas nuslūgo“, — kalbėjo E. Jesinas.

Mokytojas — mokymui, bet ne auklėjimui
Problema pedagogas vadino hiperaktyvius ir psichinėmis ligomis sergančius vaikus. „Iš kur kyla visa agresija? Tai ir ligos, ir nepriežiūra. Nesenas atvejis, kai bendraamžiai apipylė benzinu ir padegė savo žaidimų draugę. Ar tai ne žiaurumas? Ar tai mokykla išprovokavo tokį elgesį?“, — klausė jis. E. Jesinas citavo Vidaus reikalų ministerijos duomenis, pagal kuriuos sparčiai daugėja nepilnamečių nusikalstamų gaujų. Išskirtinis šių gaujų bruožas — žiaurumai. Pasak E. Jesino, įvertinus šią situaciją, reikia skubių praktinių veiksmų.
Kaip išeitį jis mato auklėtojo etato įvedimą. Esą mokytojas pašauktas mokyti vaiką, o auklėti turėtų šeima. Auklėtojas mokykloje turėtų padėti šeimai auklėjimą tęsti. Pasak E. Jesino, neretai psichologinis mokinių teroras perauga į smurtą. Tačiau dažniausiai mokykloje problemos esą nutylimos — mokytojas dažniausiai tampa atpirkimo ožiu. Mokytoją dėl kontakto neradimo su mokiniu, jo tėvais dažniausiai linkę kaltinti ir mokyklų direktoriai.

Mato mokinių provokacijas
„Tų hiperaktyvių, nemotyvuotų mokinių kasmet vis daugėja. Aš neginu mokytojų, kurie smurtauja. Bet dar kartą kartoju — tai išprovokuojama iš mokinių pusės. Tikrai galiu pasakyti — nė vienas mokytojas nėra linkęs nuskriausti savo ugdytinio. Tuo labiau, kažkokiomis ypatingomis fizinėmis bausmėmis“, — sakė profsąjungų lyderis. Pasak E. Jesino, daugiausia problemų kyla su asocialių šeimų vaikais. Kartu pedagogas aiškino, kad dažnai smurtas maišomas su kitomis fizinėmis priemonėmis — esą nuo vaikystėje gauto diržo ar rykštės nieko blogo neatsitiko. E. Jesinas piktinosi, kad dabar vaikams leidžiama viskas, jie už nieką neatsako. E. Jesino tikinimu, vaikai šantažuoja tėvus, kad pasiskųs vaiko teisių tarnyboms.
„Svarbiausia problema, kad pareigos, atsakomybės nebėra. Mokytojas dažniausiai tyliai iškenčia įžeidinėjimus, grasinimus, psichologinį terorą. Kiek teko nagrinėti, vis daugiau mokytojų suserga nervų ligomis, o dabartiniu metu šios ligos išprovokuoja onkologines ligas. Mokytojai masiškai serga“, — sakė E. Jesinas. Dėl to, jo manymu, mokytojai turėtų anksčiau išeiti į pensiją.
Parengta pagal respublikinę spaudą

Reklaminis skydelis

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.