1

Klebonas užsitraukė gandro nemalonę

liepos 10, 2011 Gyvūnija

Arūnas Dumalakas
„Lietuvos rytas“

Semeliškių (Elektrėnų sav.) Šv. Lauryno bažnyčios kunigas Gintautas Jančiauskas nebeišmano, kaip atsiginti gandro.

Šis, tarytum keršydamas už išmestus kiaušinius, pradėjo jį terorizuoti.

Ilgą laiką gandro terorą kentęs Semeliškių parapijos klebonas 45 metų G. Jančiauskas lengviau atsikvėpė tiktai prieš porą savaičių. Gali būti, jog agresyvų paukštį apramino lizde iš dar kartą padėtų kiaušinių išsiritę jaunikliai.

Tačiau dvasininkui neramu. Kas bus, kai gandriukai paaugs, vienas Dievas težino. Mat iki šiol gandras tiesiog kankino kunigą.

Klebonas gandro nemalonę užsitraukė po to, kai paukščiui matant balandžio pabaigoje surinko ir išmetė iš lizdo iškritusius ir sudužusius kiaušinius.

Jau kitą dieną gandras snapu ėmė belsti į klebonijos langus. Barbenimas į stiklą kunigą pažadina paryčiais, apie ketvirtą valandą.

Snapu langus paukštis kapoja mažiausiai dvi valandas. Pakilęs aukštyn ir įsibėgėjęs gandras kartais atakuoja ir antrojo aukšto langus. Tai išduoda ant stiklo likusios žymės.

„Beldimas – bala nematė. Bet bjauriausia, kad gandras prie durų ėmė teršti“, – skundėsi kunigas.

Lyg tyčia gandras pasirinko pagrindinį įėjimą į kleboniją. G. Jančiauskui teko atsiprašinėti lankytojų – mat paukštis priteršdavo kiekvieną dieną.

Nuo išmatų pabalęs kilimas, sunku nuvalyti medinius laiptus. Tai – dėl gandro išdaigų. Tuo tarpu gandras snapo kalenimu iš lizdo pasikviesdavo ir patelę, lyg norėdamas jai pasakyti: „Pažiūrėk, koks aš kietas.“

Patino nuo namų neįmanoma nuvaryti net rankų pliaukšėjimu. O kai jis atsitupia ant kelio, nesitraukia netgi automobiliams signalizuojant. Vairuotojams tenka paukštį tiesiog nustumti į šalį.

Pagalbos dvasininkas kreipėsi į vietos aplinkos apsaugos specialistus. Bet tie tik patarė kentėti. G. Jančiauskas paskambino į Aplinkos ministeriją.

Aplinkosaugininkai patarė į gandro pusę pilti vandenį. Dabar, kai paukštis ima artėti prie kunigo namų, G. Jančiauskas traukia plastikinį butelį. Vandens čiurkšlė iš antro aukšto gandrą apramina.

„Gal ne gandras bjaurus? Gal aš bjaurus? Dėl to mane ir puola“, – svarstė G. Jančiauskas.

Jei sparnuotas kaimynas būtų sukalbamesnis, Semeliškių klebonas jam ir kokį šliužą pagautų. Bet su gandru nepavyksta susitarti.

Dėl to gandro G. Jančiauską ir parapijiečiai pradėjo traukti per dantį. Esą į klebono namus beldžiasi gandrai. Pažiūrėsime, kas bus po devynių mėnesių.

Lietuvos ornitologų draugijos narys Kęstutis Čepėnas mano, kad problema gali būti veidrodiniai langai.

„Nemanau, kad tai gandro kerštas kunigui. Paukščiai neturi tiek intelekto. Turbūt bėdų klebonui pridarė veidrodiniai langai.

Gandras juose mato savo konkurentą ir aiškinasi su juo santykius. Išvengti nepatogumų galima užtraukiant užuolaidas arba įrengiant langines. Kito kelio nėra“, – sakė jis.

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

  1. Algis parašė:

    Mokslininkai mano, kad gyvunu intelektas yra zemas, galiu paneigti tikra nesamone jie postringauja, visi gyvunai yra protingi, kai reikia kazkaip reaguoti i tam tikrus ju gyvenime iskylancius jveiksnius kurie juos veikia 😀 : D :D, o straipsnis tai tikras gyvas anigdotas…

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.