0

Ilgižiuose žaibas nutraukė jaunuolio gyvybę

liepos 10, 2011 Gamta, Nelaimės, Orai

Albinas STAKAUSKAS/alioraseiniai.lt*

Praėjusį penktadienį rajone prašniokštęs viesulas daugiausiai žalos pridarė Betygalos seniūnijos Ilgižių kaimo gyventojams. Skaudžiausia, kad stichija pareikalavo ir žmogaus aukos. Staiga kilusi baisi audra plėšė stogus, vertė medžius, pasipylė didžiulių ledokšnių kruša. Tuo metu prie Ilgižių kaimo parduotuvės, pavėsinėje, nuo lietaus slėpėsi grupė žmonių.

A. Linkius papasakojo apie įvykusią tragediją.

Pasak liudytojų, Algirdas Grabauskas (g. 1989 m.) atsiliepė į skambutį arba ruošėsi skambinti, nes pakėlė mobilųjį telefoną. Netikėtai trenkus žaibui, jis akimirksniu griuvo ant žemės.
„Smūgis buvo toks stiprus, kad mane kokį pusmetrį mestelėjo į viršų, nors sveriu 100 kg. Nubloškė šalia buvusius dar kelis jaunuolius. Viskas įvyko labai greitai. Aš pats turėjau kišenėje telefoną, bet laimė, man niekas neskambino. Keista, kaip tas žaibo išlydis telefono nesudegino. Kai Algirdas nugriuvo, jo veidas patamsėjo. Dar bandėme daryti dirbtinį kvėpavimą, gaivinti, bet viskas buvo veltui. Medicininė pagalba atvažiavo labai greitai – per 17 minučių. Deja, konstatavo mirtį. Na, o audra truko tik kokį 10 minučių. Jos metu netoliese namas užgriuvo žmogų. Buvo baisu. Viesulas ėjo viena juosta – tiesiai per Ilgižius“, – pasakojo įvykio liudininkas, vietinis gyventojas Adolfas Linkius.
„Alio, Raseinių“ žurnalistai apžiūrėjo pavėsinę, kurioje atsitiko tragiškas įvykis. Žaibo iškrovos vietoje matėsi pajuodę šiferio lakštai. Nelaimę priminė gėlių puokštė ir degančios žvakutės.

Ilgižių seniūnaitė Gražina Kringelienė parodė žurnalistams kaime išvartytus medžius ir nuplėštus namų stogus. Aplinka dabar jau tvarkoma, tačiau vis vien akivaizdu,
kad uraganinis vėjas čia pasidarbavo atsakančiai. Ypač smarkiai nukentėjo P. Barakausko namas, kurio griuvęs stogas prispaudė ir sunkiai sužalojo šeimininką. Ilgižių bendruomenė surinko apie 400 litų, kad bent kiek padėtų jo šeimai likviduoti pasekmes. Audra daugiau ar mažiau stogo dangą nuplėšė dar kelioms sodyboms. „Viskas yra pataisoma, bet va, jauno vaikino gyvybės niekas nebesugrąžins“, – sakė G. Kringelienė.

.“]

Keletas ilgižiškių stichijos siautėjimo metu buvo ganykloje ir iš tolo matė, kaip baltas audros sūkurys priartėjo ir tiesiog perėjo per gyvenvietę. Pasak mačiusiųjų, tai atrodė kaip kino filmuose apie tornadus. Viesulas stačiai nukėlė sodybos stogą, o vieną medį išrovė su šaknimis ir nubloškė už 15 metrų.
Betygalos seniūnijos seniūnas Stanislovas Totilas buvo nuvykęs į Ilgižius apžiūrėti audros padarinių. Didžiausią nuostolį patyrusios sodybos gyventojams, seniūno rūpesčiu, Savivaldybė turėtų skirti 950 Lt. Be abejonės, tai nedideli pinigai ir nepadengs visų nuostolių, tačiau bent šiek tiek palengvins nelaimės ištiktų žmonių dalią.

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.