0

Kalvystės pleneras „Dieveniškės kalvių vijose“ (2011m. rugpjūčio 8- 10d.)

liepos 20, 2011 Amatai

Vykdančiosios grupės lūkestis ir projektinė idėja yra kalvių pleneras- dirbtuvės, kurių metu suvažiavę kalviai kūrybiniame sūkuryje paskleistų baltų kultūros karštį po Dieveniškių kraštą ir Šalčininkų rajoną  – etnines lietuvių žemes, kartu padirbėję, pamokę susibūrusius,  paliktų  ir vieną kitą darbą mokyklai. Taip pat primintume savo kraštui, kad tautinė kultūra gyva per kuriančius ir bendraujančius žmones, kuriais turtinga mūsų šalis, o Dieveniškės ir Šalčininkai  yra vientisos valstybės dalis, patraukli ir svetinga vieta saviems ir pasiuntiniams iš kitų kraštų.

Dieveniškių krašte kiekvienas kaimas anksčiau turėjo savo kalvį. Iki mūsų laikų yra išlikusios mažutės rąstinės kalvės, kuriose vietos meistrai pagamindavo žemdirbio buičiai ir darbams  būtinų dalykų. Vietos kalviai pasirūpindavo ne tik rakandais, bet ir buities ar  amžinojo poilsio vietų pagražinimais.  Deja, šiandien teturim vieną senelį kalvį, kuris gali papasakoti, tačiau jėgų kalviauti nebeturi. Tiesa, Dieveniškių technologijų ir verslo  mokykloje šaltkalvius remontininkus ir kitokius mechanikus šaltkalvystės moko profesijos mokytojas, kuris yra „visų galų meistras“. Turime dviejų krosnių kalvę mokymo dirbtuvėse, kitokių įrankių, būtinių  rankinei kalvystei. Be to, jau iškeliavusių Anapilin kalvių sūnūs ir anūkai bei keli buvę mokyklos mokiniai turi gyslelę ir pomėgį šiam užsiėmimui. Tačiau  tiek meninės, tiek ūkinės kalvystės amatas nėra gyvas.

Numatome, kad  plenero dalyviai –  tai ir patyrę meistrai: Lietuvos kalviai, kalviai iš Baltarusijos, Latvijos, Rusijos, Lenkijos. Tai ir vietiniai įvairaus amžiaus žmonės, artimi šiam amatui, ir atvyksiantys iš mokyklos partnerių aplinkos iš Punsko ir Seinų, Baltarusijos (Lydos krašto  ir Vidžių technikos profesinio koledžo). Tokio specifinio pobūdžio projektas – kalvystės pleneras – Dieveniškėse vykdomas pirmą kartą, tačiau planuojama paversti ji tradiciniu vietovės renginiu, suteiksiančiu spalvų, reikšmės ir garso krašto kultūrai, kuri istoriniuose politiniuose verpetuose neteko prigimtinės jėgos ir gyvybingumo. Projekto organizatorius ir dalyvius konsultuos ir patirtimi dalinsis Lietuvos kalvių kalviai. Jiems patalkins Dieveniškių istorinio regioninio parko direkcija. Taip pat laukiame Dieveniškių ir Poškonių seniūnijų, Šalčininkų rajono savivaldybės, vietos visuomeninių organizacijų dėmesio ir paramos.

Plenero „Dieveniškės kalvių vijose“ organizavimo laikas pasirinktas atsižvelgus į vietos žmonių tradicijas. Rugpjūčio 10 d. Dieveniškių Švnč. Mergelės Marijos Rožinio parapijoje švenčiami Šv. Lauryno atlaidai, kurie sutraukia ne tik parapijiečius, bet ir jų giminaičius ir šeimos draugus, išsikėlusius gyventi į kitus regionus ar užsienius. Nežiūrint į tai, kad kaime tuo metu darbymetis, daugybė žmonių „pakelia akis“ nuo savo ūkio ir buriasi pabendrauti ir pasižmonėti. Todėl tikėtina, kad plenero šurmulys ir kaitra pasklis po apylinkes ir regioną. Kita vertus, Šv. Laurynas yra sukrikščioninta senovės lietuvių šventės išraiška – seniau protėviams sulig rugpjūčio 10 diena būdavo paskutinė Perkūnui skirta kalendorinių metų šventė.

Kūrybinių dirbtuvių vieta – Dieveniškių technologijų ir verslo mokykla (mechaninės dirbtuvės (su rankiniais kalvystės prietaisais ir krosnimis), valgykla maitinimuisi, bendrabutis nakvynei, sporto salė ir aikštynas mankštai ir aktyviam poilsiui, aktų salė ir skaitykla kitiems susibūrimams ir kultūrinei programai). Kultūrinės programos dalis vyks Dieveniškių istorinio regioninio parko teritorijoje,  Norviliškių  pilyje, gatviniuose etnografiniuose kaimuose su vienur kitur išlikusiomis ūkinėmis  kalvėmis.

Projektą viešinsime ir garsinsime plenere atliktų darbų mobilia paroda, keliausiančia po regioną. Be to – stovyklos metraštininkas fiksuotų foto akimirkas, bendrautų su dalyviais, rinktų jų ir šalia esančių įspūdžius – sudarytume akimirkų ir darbų – proceso ir rezultato dienoraštį.

Plenero „Dieveniškės kalvių vijose“ tikslas – gaivinti Dieveniškių krašto kalvystės kultūrą, Šalčininkų rajono,  Pietryčių Lietuvos kalvystės tradicijas naudojantis Lietuvos ir Pasaulio kalvystės pasiekimais, tuo prisidedant  prie bendro Lietuvos  kalvystės vystymo ir  kultūrinio paveldo išsaugojimo. Todėl projekto organizatoriai supažindins plenero dalyvius su Dieveniškių krašto kalvystės tradicija, ją liudijančiais paveldo objektais ir menančiais žmonėmis, pristatys vietos žmonėms ir plenero dalyviams kalvystės meistrų patirtį, skatins dalyvius kartu dirbant nukaldinti pasirinktus kūrinius, jais papuošti Dieveniškių technologijų ir verslo mokyklą, tuo pačiu ir Dieveniškių kraštą. Tikimės uždegti vietinę bendruomenę kūrybingumu ir noru atgaivinti vietos amatų ir verslų kultūrą ir taip patrauklinti unikalų Pietryčių Lietuvos kampelį, atgręžti Lietuvos visuomenės dėmesį į čia slypinčius materialaus ir nematerialaus baltiško paveldo ženklus.

DIEVENIŠKĖS KALVIŲ VIJOSE

3 dienų kalvių pleneras

Rugpjūčio 8-10 dienomis Dieveniškių technologijų ir verslo mokykla kviečia į tarptautinį kalvių plenerą „DIEVENIŠKĖS KALVIŲ VIJOSE“

Kalvių pleneras – tai dirbtuvės, kurių metų suvažiavę kalviai kūrybiniame sūkuryje paskleis baltų kultūros karštį po Dieveniškių kraštą ir Šalčininkų rajoną – etnines lietuvių žemes.

Plenero dalyviai – patyrę meistrai iš Lietuvos, Baltarusijos, Rusijos, Lenkijos.

Kūrybinių dirbtuvių vieta – Dieveniškių technologijų ir verslo mokyklos bazė.

PROGRAMA

1 diena – iki 11 val. svečių ir dalyvių atvykimas. Dalyvių apsistojimas bendrabutyje. Pietūs.

Plenero atidarymas. Dalyvių supažindinimas su darbo vieta. Įrankių bei medžiagų paskirstymas,

taisyklių paskelbimas. Prie darbo. Vakarienė. Seminaras. Vakaronė.

2 diena – 9 val. pusryčiai. Išvykstamasis seminaras – ekskursija po Dieveniškių krašto kalves.

Pietūs Norviliškių pilyje. Prie darbo. Vakarienė. Diskusijos prie laužo.

3 diena – 9 val. pusryčiai. Darbų užbaigimas. Pietūs. Plenero uždarymas. Keliaujančios kalvystės parodos atidarymas. Dalyvių apdovanojimai.

Dieveniškių technologijų ir verslo mokyklos projektas, finansuojamas LR Kultūros rėmimo fondo

Projektą finansuoja: Kultūros rėmimo fondas.

Projektą remia: Dieveniškių TVM, Tautos fondas, „Vilnijos“ draugija,   Dieveniškių istorinis regioninis parkas, UAB Pakruojo parkai.

Norintys dalyvauti gali registruotis ir gauti papildomos informacijos: ilonas.shediene@gmail.com ir +37062070095 bei gjolantik@gmail.com ir +37066222574.

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.