0

Užfiksuota didžiausia per 5 metus magnetinė audra

rugpjūčio 7, 2011 Astronomija, Gamta

Rusijos Saulės rentgeno astronomijos laboratorijos specialistai pranešė, kad Naktį rugpjūčio naktį iš penktadienio į šeštadienį užfiksuota didžiausia per 5 metus magnetinė audra.

NASA nuotr.

Audra buvo stipraus pliūpsnio iš saulės pobūdžio: magnetinių svyravimų amplitudės laukas labai greitai išaugo – nuo trijų balų iki devynių iš dešimties galimų.

Vėlai penktadienio vakare „Kilusi audra nebuvo lokali, o visos planetos masto. Ją užregistravo daugelis geomagnetinių laboratorijų visame Žemės rutulyje, taip pat ir observatorija „Moskva“, – teigiama laboratorijos pranešime.

Magnetinės milžiniškos audros ypač retos

Iki dešimties balų magnetinių jėgų šėlsmas buvo paskutinį kartą kilęs 2005 metų rugsėjo 11 dieną. Tuomet magnetinių svyravimų pikas teko Šiaurės Amerikai ir atjungė aukšto dažnio radijo ryšį daugelyje žemyno rajonų, sutrikdė palydovų navigacijos tikslumą.

Nuo 2000-ųjų metų iš viso buvo užregistruotos 28 dienos, kai magnetinių svyravimų indeksas siekė ar viršijo 8 balus. Paskutinį kartą tai įvyko beveik prieš penkerius metus – 2006 m. naktį iš gruodžio 14-osios į 15-ąją.

Магнитная буря 9 уровня от 6 августа 2011 года

Laboratorija neatmeta galimybės, kad šeštadienio naktį mūsų planetai teko silpnesnis magnetinės audros pliūpsnis, tai yra naktį į rugpjūčio 7-ąją galimas dar vienas magnetinis smūgis, praneša observatorija „Moskva“.

www.tesis.lebedev.ru

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.