0

Neringoje – senųjų amatų dienos

rugpjūčio 13, 2011 Amatai

Daugiausia į Vakarus nutolęs Lietuvos kraštas, išskirtinis žmogaus ir gamtos kūrinys – Neringos kurortas – šiais metais mini 50-ies metų jubiliejų. Dar vienas šiais metais miesto jubiliejui skirtas tarptautinis renginys – „Senųjų amatų dienos Neringoje“.

M.Vadišio nuotr. / Puodų lipdymas

Artėjantį savaitgalį, rugpjūčio 13–14 dienomis Nidos prieplaukos aikštėje ir Kuršių marių krantinėje įsikurs Lietuvos, Latvijos, Rusijos ir Lenkijos senųjų amatų meistrai ir puoselėtojai.

Jie demonstruos, kaip buvo gaminami titnaginiai kirviai, kibirėliai iš liepos žievės, archajiškai apdirbamas gintaras, kepama duona ant akmenų, žiedžiami ir degami puodai. Šventės lankytojai galės patys pabandyti titnagu užkurti ugnį, nulipdyti puodą, išsikepti duonos ar iššauti iš lanko, timpos, į taikinį pamėtyti kirvį.

Pirmą kartą šventėje dalyvaus Vilniaus amatininkų klubas „Dvaro meistrai“. Jie demonstruos juostų vijimą medinėmis lentelėmis, supažindins lankytojus su, archeologinių tyrinėjimu metu, Lietuvoje ir Latvijoje surastomis juostomis, jų ornamentų įvairove. Amatininkės siūs ir siuvinės viduramžių laikotarpio drabužius ir jų aksesuarus, pristatys verpimą verpstuku ir vikinginio laikotarpio mezgimą adata.

Į renginį atvykę knygrišiai supažindins su knygos istorija, jos raida, įvairių laikotarpių epochų knygų rišimo technika. Bus suteikta galimybė apžiūrėti įvairių įrišimų pavyzdžius, įrankius. Klubo puodžiai pristatys gotikinės raugo keramikos dirbinius.

Meistrai iš Trakų, Vilniaus ir Lenkijos gamins juvelyrinius dirbinius, grupė iš Kaliningrado „Gavariaščiaja voda“ vels veltinį, aus, pins ir, kartu su Lietuvos senovinių stalo žaidimų propaguotojais, mokys žiūrovus įvairių senovinių žaidimų. Lankytojai galės dalyvauti šaškių protėvių – kvirkato turnyre.

Senųjų amatų dienos neįsivaizduojamos be viduramžių kovų. Senovės baltų kovų brolija „Vilkatlakai“ įrengs V-XIV a. baltų ir LDK ginkluotės ir šarvuotės edukacinę ekspoziciją, baltiškų šalmų parodą, vyks parodomosios kovos.

Renginio metu, bus demonstruojami archajiški muzikos instrumentai, skambės folkloro ir liaudiška muzika. Luoto skaptuotojai suteiks galimybę pamatyti luoto nuleidimą į marias ir leis kiekvienam norinčiam juo paplaukioti.

15 min.lt

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.