0

Vilnius nusisuka nuo metro

rugpjūčio 19, 2011 EKO, Miestai

Matas Miknevičius*„Vilniaus diena“/

Politikai mikroautobusus palieka ramybėje – jie dar metus Vilniuje kursuos. Dabar jų galvose nauja vizija, esą vilniečiai galėtų važinėti mįslinga transporto priemone – nei metro, nei tramvajumi. Sostinės meras Artūras Zuokas anksčiau tryško entuziazmu sostinėje pastatyti tramvajų arba metro, tačiau vėl išrinktas į miesto vadovus šios minties po truputį atsisako.

Foto L. Balsys. Vilniaus dangoraižiai

Pastaruoju metu meras vis dažniau kalba apie visiškai naują modernų transportą, kuris mieste pakeistu atgyvena tapusius troleibusus.

Apie tai, kad metro bent artimiausiais dešimtmečiais Vilniuje nebus, užsimena ir Romas Adomavičius. Anot jo, savivaldybė ketina dairytis dar modernesnės ir pigesnės transporto priemonės.

„Galiu pasakyti, kad žmonės metro ir tramvajų įsivaizduoja pernelyg paprastai ir labai supaprastina šias sąvokas. Dabar jau yra tokių transporto priemonių, kurios už abi minėtas yra modernesnės ir patogesnės. Manau, kad Vilniuje nebus nei metro, nei tramvajaus, tačiau koks nors tarpinis ekologiškas variantas ateityje tikrai gali atsirasti“, – kalbėjo R. Adomavičius.

Tačiau konkrečiai paaiškinti, apie kokią paslaptingą transporto priemonę kalbama, R. Adomavičius nesugebėjo. Esą viskas paaiškės po kurio laiko.

„Transporto galimybių studija mums aiškiai parodys, kokio transporto reikia miestui, kurios gatvės ir kurie rajonai yra labiausiai apkrauti, kur ką reikia tobulinti. Kai viską išnagrinėsime, tada matysime, ką pasirinkti“, – toliau dėstė politikas.

Transporto studiją rengusi darbo grupė miesto tarybai pateiks septynis variantus, kaip ateityje galėtų atrodyti viešoji susisiekimo sistema Vilniuje. Tarp šių variantų analizuojama ir dabar esanti sistema, ir tokios modernios, apie kokias iki šiol Lietuvoje nebuvo nė svajojama.

„Kol kas galiu pasakyti tik tiek, kad toje studijoje analizuojami septyni variantai nuo paprasčiausių iki moderniausių susisiekimo sistemų. Nė viena jų nėra išskiriama kaip kokia nors geriausia ar blogiausia, dėl to apsispręsti ir pasirikti reiks politikams.

Pavyzdžiui, kalbama net apie tokias transporto priemones, kokias turi Londono Hitrou oro uostas. Tai tokios elektrinės kapsulės, kurios keleivius be jokių vairuotojų nuveža į tam tikrus taškus“, – pasakojo laikiniai savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pareigas einantis Algirdas Šešelgis.

Tačiau čia pat jis pripažino, kad tokia transporto priemonė Vilniuje perspektyvos kol kas turi mažai.

„Ši transporto priemonė labiausiai tinka nedidelei teritorijai, pavyzdžiui, prekybos centrui ar kokiam nors pramogų parkui, tačiau miesto transporto sistemos problemų nesprendžia. Be to, reikia, kad vizualiai jokia transporto priemonė netrukdytų. Studijoje aptariamos ir metro, ir tramvajų, ir tų pačių mikroautobusų perspektyvos“, – tikino A. Šešelgis.

Nagrinėdami viešojo transporto studiją valdininkai buvo užsimoję iš sostinės centro išvaryti maršrutinių taksi verslu užsiimančias įmones. Buvo teigiama, kad mikroautobusai dubliuoja autobusų ir troleibusų maršrutus ir atima iš miesto įmonių pelną.

Vis dėlto Vilniaus vicemeras R. Adomavičius patikino, kad maršrutinių taksi iškėlimo iš centro klausimas buvo atidėtas dar mažiausiai metams.

„Dėl šio klausimo buvo nuspręsta, kad dar metus mes jų neliesime ir pratęsime licencijas. Kol dar nėra alternatyvų ir galimybių studija neišnagrinėta tarybos, per anksti imtis tokių griežtų veiksmų“, – kalbėjo vienas miesto vadovų.

Foto L. Balsys. Autobusų tarša

Prieš metus pradėta rengti Vilniaus viešojo transporto galimybių studija jau beveik baigta. Pirminį projekto variantą rengusi darbo grupė dėlioja paskutinius taškus ir atiduos miesto politikų teismui.

Tačiau miesto vicemeras R. Adomavičius į šį dokumentą, kuriame bus išdėstyta, kokiomis transporto priemonėmis ateityje važinės vilniečiai, ragina nežiūrėti kaip į staigių pokyčių garantą. Anot jo, studija tik nurodys gaires, o toliau spręsti teks miesto valdžiai.

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.