0

Latviai lietuvišką festivalį „Mėnuo Juodaragis“ perkrikštijo „Melnragės briedžiu“

rugpjūčio 20, 2011 Kultūra, NAUJIENOS, Renginiai

Jurgita Noreikienė*

Latvijos portalas tvnet.lv, skelbdamas apie rugpjūčio 26-28 dienomis Lietuvoje vyksiantį post-folkloro ir šiuolaikinės baltų kultūros festivalį „Mėnuo Juodaragis“, pavadino jį „Melnragu briedis“.

15min.lt/Martyno Siruso nuotr. / „Mėnuo Juodaragis“

Renginio organizatorius, baltiškos muzikos leidyklos „Dangus“ vadovas Ugnius Liogė lrytas.lt sakė nepykstantis ant „broliukų“ už tokį pavadinimą ir pats iš jo smagiai pasijuokęs. U.Liogės manymu, latviai neapsiriko, o pajuokavo, siekdami atkreipti daugiau dėmesio į festivalį ir sukelti diskusijų.

„Žmogus, kuris išvertė pranešimus į latvių kalbą, yra mūsų bičiulis ir žino, kaip yra iš tikrųjų, bet sakė, kad toks pavadinimas sukelia daugiau diskusijų ir yra neblogai“, – pasakojo „Dangaus“ vadovas, manantis, kad vertimo „klaidą“ įkvėpė elnias, pavaizduotas ant festivalio logotipo. Beje, latvių kalboje „briedis“ reiškia elnią, o briedį „broliukai“ vadina žodžiu, panašiu į mūsų „elnias“.

Kad dalis norinčiųjų pasisemti iš baltiškosios kultūros klodų suklaidinti vietoj Zarasų nuvyks į Melnragę, U.Liogė nesibaimina. „Ką padarysi“, – sako jis.

Į ankstesnius „Mėnuo Juodaragis“ festivalius atvykdavo iki 200 lankytojų iš Latvijos, o šiemet tikimasi daugiau, nes buvo ir daugiau reklamos.

„Mėnuo Juodaragis“ žada tris nepamirštamas dienas – su originaliomis muzikos grupėmis iš Lietuvos ir Europos, įspūdingais meno sumanymais ir dar gausesne kultūrine programa. Nuostabioji sala Šiaurės rytuose laukia gilaus Juodaragio ritualo – prisijunk!

Muzikinę festivalio dalį trijose scenose šiemet išpildys beveik 50 kolektyvų ir meno projektų, tarp kurių – svečiai net iš dešimties užsienio kraštų.  Kartu su „post-folkloro“, roko, alternatyvia, pasaulio muzika, speciali scena bus skirta folkloro kolektyvams, taip pat elektroninės ir avangardinės kūrybos gerbėjams.

Viena iš pagrindinių šio festivalio žvaigždžių – „Blood Axis“ iš JAV. Šis kolektyvas yra vienas pačių svarbiausių vardų visoje pasaulio „neo-folk“ scenoje. Elektroninės muzikos gerbėjus turėtų sudominti žymaus britų projekto „Rapoon“ pasirodymas. Festivalyje pasirodysianti Portugalijos grupė „Dazkarieh“ yra bene labiausiai pripažintas šių metų programos kolektyvas, kuris nustebins Lietuvos žiūrovus veržlia tradicinių portugalų melodijų ir šiuolaikinės muzikos srove. Unikalią savo krašto kultūrą žiūrovams pristatys Pirėnų folkloro kolektyvas iš Katalonijos (Ispanija) – „Arnica“. Iš Vokietijos atkeliaujantys „Sonne Hagal“ yra vienas ryškiausių muzikinės magijos kolektyvų – kvarteto kūryboje persipina senųjų runų įvaizdžiai, gamtos grožio, chaoso ir atgimimo harmonija.

Tai – tik keli vardai iš margai raštuoto šių metų festivalio vyksmo. Aistė Smilgevičiūtė ir „Skylė“, „Bix“, „Pievos“, „Donis“, „Atalyja“, „Golden Parazyth“ ir daugybė kitų – pasirinkti iš ko bus kiekvienam, muzikoje vertinančiam gilumą ir originalumą.

Daugiausia dėmesio – sutartinėms

„Mėnuo Juodaragis“ svarbią programos dalį šiemet vėl skirs turtingo mūsų krašto paveldo pažinimui. Festivalio kino ir paskaitų palapinėje dėmesį trauks net keturiolika paskaitų, kurių metu žymiausi įvairių Lietuvos kultūros sričių tyrinėtojai atskleis įdomiausius savo atradimus.

Pagrindinė festivalio tema šiemet skirta unikalioms lietuviškoms sutartinėms, kurias ne tik bus galima išgirsti ir išmokti giedoti, groti bei šokti, bet ir pažinti gilesnius jų prasmių klodus.

Kaip ir visuomet, festivalyje bus linksmos vakaronės, senosios apeigos, meninių, dokumentinių ir animacinių filmų seansai, meno parodos, vaidinimai, ekologinės akcijos, pažintiniai žygiai po apylinkes, tautinio sporto – ripkos – varžybos bei žaidimai. Ąžuolų ir pušų paunksmėje liepsnos aukuras ir laužai, įsikurs palapinių miestelis ir gausus tradicinių amatų kiemas su mokomaisiais būreliais. Turtingoje festivalio programoje kiekvienas žiūrovas galės tapti dalyviu ir čia pat išgirsti, paliesti ir patirti gyvą senąją mūsų kultūrą.

Bilietai

Bilietai į festivalį trims dienoms kainuoja 105 litus, juos galima įsigyti „Tiketoje“, taip pat Vilniuje esančioje parduotuvėje „Ragainė“ (Pilies g. 6).

Šiais metais taip pat galima įsigyti ir šeimos bilietą – bendras bilietas dviems suaugusiems tėvams, atvykusiems į festivalį su savo vaiku (ar vaikais) iki 12 m. – 185 Lt.

Festivalio dienomis bus galima įsigyti ir bilietų vienai dienai.

Festivalio metu galioja ir įvairios specialios nuolaidos.  Visiems vaikams ir paaugliams iki 14 metų (imtinai) suteikiamas specialus bilietas už 30 Lt (būtina turėti mokinio pažymėjimą). Tokia pat nuolaida suteikiama ir pensininkams. Šie bilietai parduodami tik festivalio vietoje.

Nuolaidos taikomos ir dviračių žygio dalyviams – didvyriškai atmynusiems iki Zarasų ir ekologiškomis pajėgomis įveikusiems per 100 km. bilietai kainuos tik 60 litų. Nuolaida taikoma  tik registruotiems žygio dalyviams.

Atvykimas

Atvykti į Zarasus galite automobiliu, tarpmiestiniu autobusu, traukiniu (Vilnius–Turmantas), pagal galimybes dviračiu ar kitais priimtinais būdais.

Atvykę į Zarasus, lengvai rasite salą. Iš centrinės miesto aikštės sukite į Šiaulių gatvę ir sekite nuorodas. Vairuojantys automobilius – atidžiai stebėkite ženklus.

Vykstantiems traukiniu išlipti riekia Turmanto stotelėje, nuo čia iki Zarasų – 16 km. Juos galite įveikti atsivežtu dviračiu, autostopu ar miesto autobusu. Maršrutu Zarasai–Visaginas per Turmantą kasdien kursuoja autobusai.

Taip pat iš didžiųjų miestų kasdien tiesiai į Zarasus kursuoja autobusai. Na, o nebijantiems iššūkių, papildomo adrenalino turėtų suteikti kelionė į festivalį dviračiu, juolab, kad Zaraso sala, kurioje vyksta festivalis, didelė ir dviratė transporto priemonė veiksmo metu čia būna itin pravarti.

Daugiau informacijos:

www.mjr.lt, www.dangus.net/forumas

Pagal 15min.lt, lrytas.lt

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.