0

Dievybės atvaizdai Klaido Navicko karpiniuose

lapkričio 19, 2010 Amatai, PASAULĖŽIŪRA

Daiva Mikalauskienė,
Lazdijų krašto muziejus
.
Rugsėjo 16 d. Lazdijų krašto muziejuje pradėjo veikti vilniečio tautodailininko, popieriaus karpinių meistro Klaido Navicko karpinių paroda „Senieji mūsų dievai, dievybės ir mitinės būtybės“.

Tai keliaujanti paroda po Lietuvos miestus bei miestelius. Talentingo karpinių menininko kūryba Lazdijų krašto muziejaus parodų salėje pristatoma pirmą kartą. Joje autorius eksponuoja 53 paveikslus, kuriuose pavaizduotos senosios lietuvių dievybės.

Klaido Navicko karpiniai. Senieji Dievai

Tai Dievas (Praamžius, Sutvaras) – pasaulio sutvėrėjas, dorovės ir moralės, teisybės principų kūrėjas, Perkūnas (Dundulis) – griaustinio, žaibų ir audros dievas, laiduojantis vaisingumą, teikiantis lietų, Vėlinas – vienas iš trijų svarbiausių baltų dievų, kuris kūrė pasaulį, Kalvis (Teliavelis) – mitinis saulės sutvėrėjas, etnologinėse sakmėse vadinamas Teliaveliu, Kerpyčius – miško augmenijos paklotės dievybė, sietinas su namų statyba. Aušlavis – sveikatos dievas, Giraitis – miško medžių mitinis globėjas, Landona – riešutų dievaitė, Medeina (Žvorūna, Medžiojma) – medžioklės dievaitė, miško žvėrių valdovė ir globėja, Šilinyčius – miško dievybė, statybinės medžiagos trobesiams tiekėjas, Ragana – miško dievaitė, žolininkė, aiškiaregė ir daugelis kitų lietuviškų dievų ir deivių.
Senovės žmogus nuo seno bendravo su gamta. Jis garbino savo dievus tūkstančius metų, ir per tą laiką požiūris į juos smarkiai keitėsi. Vieni dievai tapdavo populiaresni, kiti nugrimzdavo į užmarštį. Kai kurie Lietuvos dievai aprašyti istorinėse knygose, juos visi žino ir gerbia. Lietuvos praeities tyrinėtoja Marija Gimbutienė nustatė, kad ankstyvuoju laikotarpiu Lietuvoje buvo labiau gerbiamos deivės, kurios globojo namų židinį, žemdirbystę bei medžioklę, o vėliau – vyriškos giminės dievai.
Šios parodos autorius, teisininkas Klaidas Navickas gimė 1962 m. lapkričio 30 d. Raseiniuose. Šiuo metu gyvena Grigiškėse, o savo kūrybinių dirbtuvių saloną įkūrė Vilniuje. Karpyti pradėjo 1988 m., iki tol drožinėjo, kalinėjo metalą. Pasak menininko, „prie liaudies meno buvau visada – seneliai dailidės, močiutės audėjos. Drožinėjau nuo vaikystės, bet studentaujant gyvenimo sąlygos vertė ieškoti mažiau vietos užimančio ir šiukšlių paliekančio meno. Visai netikėtai aikštės viduryje radau mažas žirklutes. Tada prasidėjo – karpau štai jau daugiau kaip penkiolika metų“. Nuo 1991 m. – Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, savo darbus pristatęs daugelyje parodų Lietuvoje bei užsienyje. Menininkas yra suruošęs personalinių parodų Grigiškėse, Vilniuje, Kelmėje, Vilkaviškyje, Gdanske, Maskvoje, Japonijoje. Jo kūriniai buvo skelbiami knygose „Pasaulio popieriaus karpiniai“ (1995 m.), „Lietuvos tautodailininkų kūryba: LTS Vilniaus bendrija“ (2001 m.), „Lietuvos karpiniuose“ (2003 m.), „Lithuania in World“ (2005 m.).

2002 m. Klaidas Navickas dalyvavo primityviosios grafikos kūrybinėje stovykloje, kur buvo prisimenama senoji raižinių technika, autorius iš liepos raižė spaudus ir jais spaudė antspaudus. 2005 m. respublikiniame konkurse „Aukso vainikas“ Vilniaus regione Klaidas Navickas buvo apdovanotas III laipsnio diplomu. 2008 m. išleista knyga „Klaido Navicko karpiniai“. Knygos leidimą rėmė UAB „Libra Vitalis“, UAB „Litvent“, UAB „Santechnika“. Šios knygos leidėjai – Vilniaus krašto tautodailininkų – meno kūrėjų bendrija. Šiuo metu menininkas dirba valstybės tarnyboje, Teisingumo ministerijoje, o laisvalaikį skiria šiam kruopščiam menui.
Parodoje „Senieji mūsų dievai, dievybės ir mitinės būtybės“ atspirties taškas – mitologinės būtybės. Joje eksponuojami karpiniai išsiskiria nuoširdumu bei tikrumu. Džiugu, kad menininkas visada pilnas gerų ir įdomių idėjų. Iš balto, žalio ir rudo popieriaus iškarpyti siluetai – tai mitologiniai motyvai apie tai, kad lietuvių dievai, mitologinės būtybės užėmė svarbią vietą žmonių gyvenime.
„Daugeliui dievų meldės mūsų protėviai, daugelį dievybių garbino. Dievai ir geruoju, ir piktuoju keitė vieni kitus. Stiprieji liko legendose, sakmėse ar padavimuose, silpnieji išnyko ir tik istoriniai šaltiniai kurį ne kurį pamini. Daug dievų, o parodyti panorau, sakykim, pačius seniausius“. Jų galima rasti ir daugiau, nes mokslininkai, pakasinėję istorijos lobynus, tiesiog garbės reikalu laikė atkasti kokį nors naują, tiksliau seną, užmirštą…“, –  taip savo parodą apibūdino tautodailininkas Klaidas Navickas.
Klaido Navicko karpiniai – unikalūs kūriniai, kuriuose atsispindi autoriaus talentas, jo meniniai sugebėjimai bei originalumas. Tai saviti ir turtingi kūriniai iš popieriaus, sukurti žirklių ir rėžtuko pagalba. Paveiksluose autorius tarsi kalbasi su savo darbais, jo sukurti siužetai – lietuviški, išsiskiriantys karpymo maniera bei motyvais, apibūdinančiais  krašto etninę kultūrą.
Aplankius parodą, svarbu pajusti harmoniją, pažinti gamtos, mitologijos, istorijos, etnines ir etnografines vertybes, Visatos dėsnius, per kuriuos reiškiasi oras, ugnis, vanduo, žemė. Nes Žmogus – Pasaulyje, o Pasaulis – Žmoguje.


© 2010, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.