0

„Europos vidury“ klausia: ar lietuviai – cepelinų vergai?

rugsėjo 27, 2011 Lietuviai užsienyje, Paveldas, TV

Ką ilgą laiką Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai galvoja apie mūsų nacionalinę virtuvę, valgymo ir gėrimo įpročius? Šio trečiadienio Lietuvos televizijos laida „Europos vidury“ – apie duoną mūsų kasdieninę.

Ne tik svetimų bėdų, bet ir maisto žinovė, laidos vedėja Edita Mildažytė pavargo nuo lietuvių keliaklupsčiavimo karbonadams ir cepelinams: „Mūsų nacionalinės virtuvės tradicija sovietmečiu nutraukta. Tarsi užbetonuota, papilta žemės, o ant jos pasėta jaunos žolės. Taip gimė „bulvių“ kultūra.“

Yra kai kas dar baisiau – riebalai. Pavojaus varpais skambina  japonė Akiko Tutlys: „Aš niekaip nesuprantu, kodėl ant penkių sumuštinių reikia užtepti pusę pakelio sviesto..?“ Jai pritaria libanietis Osama: „Lietuviai valgo riebiai ir daug. Po porcijos cepelinų gali tik gulėti.“

Lietuviško kulinarijos paveldo puoselėtoja Birutė Imbrasienė plauna lietuvių „cepelinaėdžių“ reputaciją: „Cepelinai nėra nacionalinė virtuvė. Tai sovietmečio paveldas, kai iš žmonių žemę atėmė, grūdų auginti nebuvo kur ir bulvė tapo šeimos maitintoja. Mažame sklype jų galima užauginti savo šeimai ir vaikams.“

O kai puslitrį degtinės „ant galvos“ susiverčiam? Tautiečių garbę gina restoranų savininkas Arūnas Oželis: „Gerti mus išmokė rusai.“

Jungtinėje Karalystėje ilgai gyvenęs žurnalistas Andrius Užkalnis negali nelyginti lietuvių su britais: „Pirmiausia ryšį su žeme prarado britai. Dėl pramonės vystymosi čia pirmiausia atsirado ir pramoninis maitinimas.“

Editos Mildažytės provokacijos lietuviams ir užsieniečiams – „Europos vidury“ kiekvieną trečiadienį 18.45 val. per Lietuvos televiziją.
lrt.lt

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.