0

FOTOGRAFIJOS MĖNUO TALINE

spalio 5, 2011 Baltijos šalyse, Kultūra, NAUJIENOS, Parodos

www.kamane.lt,

Spalio 5 d. Taline (Estija) prasideda Talino fotografijos mėnuo „Natūrali magija“, kuriame dalyvaus ir menininkai iš Lietuvos.

Talinas – Europos kultūros sostinė 2011 kviečia jus į Talino fotografijos mėnesį: 2011 m. spalio 5–29 d. (atidarymai vyks spalio 5–7 d.)

Talino fotografijos mėnuo yra tarptautinis fotografijos ir videomeno festivalis, kurį organizuoja Estijos fotografinio meno asociacija. Tai parodos paskaitos, filmų peržiūros  ir renginiai, tyrinėjantys fotografinių medijų galimybes, ribas ir erdvinius saitus.

I Am So, Epp Kubu’s and Maria Aua’s exhibition

Tarp festivalio akcentų yra personalinė Boriso Michailovo paroda Talino parodų rūmų galerijoje. Taip pat  dvi grupinės parodos, užimančios pagrindines Talino meno erdves, – BEYOND (Look at my face: my name is Might Have Been; I am also called No More, Too Late, Farewell.) Kumu meno muziejuje, kuruojama Adamo Budako (AT), ir Generation of the the Place: Image, Memory and Fiction in the Baltics Talino parodų rūmuose (Kunstihoone), kuruojama Vytauto Michelkevičiaus (LT). Pastarojoje parodoje dalyvauja 9 jauni Estijos, Latvijos ir Lietuvos menininkai (Ugnius Gelguda, Robertas Narkus ir Milda Zabarauskaitė Rimas Sakalauskas, Tadas Šarunas, naudojantys fotografiją, o kuratorius bando apibrėžti „Vietos kartą“ ir surasti specifiškų vietai Baltijos fotografijos bruožų. Fotografinio meno permąstymas bus vėliau pristatytas knygoje kartu su fotografinio meno apžvalga 2000-2010. Be to, vyks fotofilmų festivalis su specialiuoju svečiu Gusztávu Hámosu (DE), parodos butuose ir daug kitų renginių.

Pagrindinę festivalio temą, Natūrali magija, įkvėpė lotynų kalbos terminas magia naturalis. Jis įvardija optikos dėsnius, t. y. fizinę atvaizdo prigimtį, tačiau turi ir antrąją, poetiškesnę reikšmę, nusakančią fotografinio atvaizdo ir žiūrėjimo patirties žavesį. Festivalio parodos nagrinėja skirtingas fotografinių medijų ypatybes – funkcionavimą ir jo sąlygas, sąsajas su erdve ir laiku.

Festivalio renginiai – paskaitos, filmų peržiūros ir ekskursijos – skirti pabrėžti kritinę atvaizdo galią ir vizualinio raštingumo svarbą.

„Norėtume, kad mūsų festivalis išjudintų vietinį fotografijos ir videomeno kontekstą, padrąsintų galvoti apie fotografiją ir geriau ją suprasti, ir svarbiausia, pristatytų puikią programą su visame pasaulyje pripažintais fotografijos ir videomeno profesionalais“, sako Marge Monko, Talino fotografijos mėnesio meno direktorė.

Daugiau informacijos apie programą ir atidarymų datas rasite čia: www.fotokuu.ee

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.