0

Netekome profesoriaus Jono Kubiliaus

spalio 31, 2011 Amžina Atilsi

Sekmadienio vakarą netikėtai užgeso buvusio Vilniaus universiteto rektoriaus profesoriaus Jono Kubiliaus gyvybė.

Jonas Kubilius (Wikimedia Commons nuotr. )

Gimęs 1921 m. Jurbarko rajone, nuo 1958 m. iki pat 1991 metų jis vadovavo Vilniaus universitetui.
Jonas Kubilius – ilgiausiai pareigas ėjęs Vilniaus universiteto rektorius. Ilgą laiką universitete dėstė Tikimybių ir skaičių teorijos katedroje.

Profesorius, habilituotas mokslų daktaras buvo Lietuvos mokslų akademijos narys, Greifsvaldo, Prahos, Latvijos, Zalcburgo universitetų garbės daktaras, Santarvės fondo laureatas, Lietuvos matematikų draugijos prezidentas. 1992–1996 m. buvo išrinktas į Seimą.

Profesorius yra du kartus tapęs Lietuvos valstybinės premijos laureatu, apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu. Profesorius specializavosi tikimybių teorijos ir matematinės statistikos, aritmetinių funkcijų reikšmių pasiskirstymo, analizinės ir tikimybinės skaičių teorijos srityse.
Dabartinis VU rektorius akademikas Benediktas Juodka prisimena J. Kubilių kaip vieną ryškiausių praėjusio amžiaus Lietuvos mokslininkų.

„Akademikas J. Kubilius buvo ne tik pasaulinio masto matematikas, bet jis net 32 metus vadovavo mūsų senajam Vilniaus universitetui. Ne be jo didžiulių pastangų lietuvybė Vilniaus universitete net sovietiniais laikais buvo išlaikyta.

Tuo metu tai buvo vienintelis Lietuvos universitetas, didžiulė akademinė bendruomenė. Nėra lengva tokiai didžiulei bendruomenei vadovauti, ir man atrodo, kad profesorius J. Kubilius turėjo visas teigiamas vadybininko charakteristikas. Pirmiausiai buvo labai griežtas, bet teisingas.

Jis sukūrė vieną tikimybių teorijos mokslo šaką. Jo monografijos buvo išleistos ir Amerikoj. Jis sukūrė visą matematikos mokyklą. Tikrai buvo labai žymus tikimybių teorijos specialistas“, – Lietuvos radijui sakė VU rektorius B. Juodka.

Velionis bus pašarvotas Šv. Jonų bažnyčioje. Laidotuvės numatomos trečiadienį.

LTV „Panorama“ ir Lietuvos radijas

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.