2

Linksmosios kapinės Rumunijoje

lapkričio 4, 2011 Pasaulyje

Skamba neįprastai, tiesa? Nes viso pasaulio žmonės, atėję aplankyti mirusiųjų, kapinėse būna tylūs ir rimti, elgiasi santūriai, neišgirsi juoko, veiduose nepamatysi šypsenų. Bet „Linksmosios kapinės“ šiaurinėje Rumunijos dalyje laužo šiuos stereotipus. Čia, mažame Sapantos kaimelyje yra įsikūrusios keisčiausios kapinės Europoje, kur žmonės renkasi ne liūdėti ar gedėti, bet švęsti ir linksmintis.

Ši vietovė yra populiari ir gausiai lankoma turistų iš viso pasaulio. Jie atvyksta į šią vietą, pamatyti daugiau kaip 800 ąžuolinių kryžių, išmargintų piešiniais. Juose vaizduojamos svarbiausios ir linksmiausios numirėlio gyvenimo scenos. Ant kai kurių kryžių galima perskaityti net linksmus eilėraščius, apie to žmogaus vestą gyvenimo būdą.


Daugumoje kultūrų mirtis yra rimtas įvykis. Bet Sapantoje – ji suteikia  galimybę pasilinksminimui ir juokui. Toks paprotys atkeliavo iš senų laikų. Šiose žemėse kadaise gyveno gentis, kurios nariai tikėjo, kad yra amžini, o mirtis tėra pereinamas tarpsnis į geresnį gyvenimą.


Pirmas kryžius „Linksmosiose Sapantos kapinėse“ buvo nutapytas 1935 metais žmogaus, įkūrusio jas – Steno Joano Patras (Stan Ioan Patras). Iki 1960m. tokių margų medinių „meno dirbinių“ jau buvo virš 800. Šiuo meto kapinės panašios į muziejų po atviru dangumi, kurį vertėtų aplankyti.

mytrips.lt

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (2)

 

  1. Jolanta parašė:

    Labai įdomu iš kur tokie faktai? gal galima būtų nurodyti informacijos šaltinį? Kai kuriuose antkapiniuose ženkluose pavaizduotos ir mirtys (medkirčio mirtis, automobilio suvažinėta mergaitė etc), todėl tai ne ‘paveikslėliai-anekdotai’, o informacija apie mirusįjį, jo mirties priežastį. Ir šiuos paminklus pradėjo daryti vienas konkretus asmui, dabar jo tradicija tęsiama. Patarimas: prieš skelbdami informaciją, pasidomėkit įdėmiau

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.