0

Siūlo pripažinti partnerystę tik tarp vyro ir moters

lapkričio 10, 2011 Įstatymai, Šeima

Ugnė Galadauskaitė //

Ketvirtadienį Teisingumo ministerijoje pristatytas ilgai diskutuotas partnerystės įteisinimas. Nors Lietuvoje iki šiol teisiškai šeima buvo pripažįstama tik santuoką įregistravusi pora, naujasis projektas išskirtinių galimybių kartu gyvenantiems homoseksualiems asmenims nežada.

sabkiwebsitehogi.com

Ir toliau teisiškai savo santykių negalės įteisinti tos pačios lyties poros.Teisingumo ministras Remigijus Šimašius teigė, kad naujas įstatymo projektas orientuotas į heteroseksualias poras, kurios nėra įregistravę savo santuokos ir skiriantis susiduria su teisinėmis problemomis.

„Ilgai šis klausimas atsidurdavo aklavietėje dėl skirtingų pozicijų dėl santuokos, šeimos ar skirtingos bei tos pačios poros santykių klausimo. Paskutinis Konstitucinio teismo sprendimas atvėrė duris šios problemos sprendimui. Mes siūlome įstatyminės partnerystės modelį – faktas, kad pora pradeda gyventi kartu su perspektyva gyventi kaip šeima, bus laikomas pakankamu, kad asmenys būtų pripažinti partneriais“, – aiškino R. Šimašius.

Pasak Teisingumo ministro, įteisinus šį įstatymą partnerių skyrybų atveju kartu užgyventas turtas būtų skirstomas po lygiai, vaikams būtų priskiriamos išlaikymo išlaidos. „Tai svarbi priemonė silpnesniosios pusės apsaugai, ypač vaiko interesų apsaugai“, – kalbėjo ministras. Taip pat naujuoju įstatymo projektu siūloma, kad žmonės galėtų įregistruoti savo partnerystę. Tai suteiktų papildomų garantijų asmenims.

„Šiandien vaiko susilaukę santuokoje negyvenantys asmenys turi eiti pas notarą ir pripažinti tėvystę. Jei partnerystė būtų registruota, tėvystės pripažinimo nebereikėtų“, – aiškino R. Šimašius.

Kaip teigė Teisingumo ministras, naujasis įstatymas nepakeis santuokos prioriteto, tačiau bandytų išspręsti nesusituokusių porų praktines problemas.Teisingumo ministras pripažino, kad naujasis įstatymas ir toliau paliktų daug ginčytinų klausimų. Kadangi faktas, kad pora gyvena kartu, bus pakankamas skelbti partnerystei, porai besiskiriant, jų bendrą gyvenimą vis vien tektų įrodinėti.

„Jei žmonės gyvena kartu, tai atsiranda tam tikros teisės ir pareigos. Kaip tai pagrįsti? Žinoma, tai įrodinėjami dalykai, – teigė R. Šimašius. – Siekiant aiškumo žmonės turės dvi galimybes: arba registruoti santuoką, jei mato savo visą gyvenimą kartu, arba registruoti partnerystę“.

Paklaustas, ar numatytas partnerystės modelis galiotų ir homoseksualioms poroms, Teisingumo ministras teigė: „Pagal mūsų numatytą modelį – tai yra vyro ir moters partnerystė, jis homoseksualioms poroms negalios. Tai nėra antraščių pakeitimas, kad mes nevadiname homoseksualių porų šeimomis. Tai projektas nukreiptas į praktinių problemų sprendimą ir ypač, kai gimsta vaikai.

Kaip žinia, iš homoseksualių porų vaikai gimti negali, todėl atsiranda kitokios problemos ir aspektas. Šiandien Lietuvoje galioje sutarčių laisvės principas ir jei žmonės nori sudaryti jungtinės veiklos sutartį, kuri nenumatyta Civiliniame kodekse, jie gali tai padaryti“.

„Noriu pabrėžti, kad ir toliau santuoka lieka pagrindinis šeimos institutas ir išskirtinumą turi. Partnerystės registravimas būtų patogesnis dalykas nei neregistruota partnerystė, tačiau šiuo modeliu bus bandoma spręsti klausimus, kurie iškyla ir neregistravus partnerystės“, – akcentavo teisingumo ministras.

Naujame modelyje beveik visas partnerystės reglamentavimas sutampa su santuokos reglamentavimu, išskyrus partneris nėra tokioje pat teisiškoje padėtyje kaip sutuoktinis (neturi prioriteto paveldėjimo atveju) bei išsiskyrimo atveju partneriai neturi išlaikymo pareigos.

Nuo ketvirtadienio su projektu galės susipažinti kitos valstybinės institucijos bei visuomenė ir išsakyti savo nuomonę apie planuojamą partnerystės įteisinimo įstatymą. Įvertinus pastabas, Teisingumo ministeriją projektą pateiks Vyriausybei.
diena.lt

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.