0

Paslaptingi simboliai dykumoje skirti žvalgybos palydovams?

lapkričio 16, 2011 Neįprasti reiškiniai ir įvykiai, Pasaulyje

Neseniai viešumon iškilusiose „Google Maps“ nuotraukose matyti keistos struktūros, išraižytos Gobio dykumoje.
Žiniasklaida spėlioja, kad tai gali būti Kinijos ginklų bandymo poligonai, palydovų kalibravimo taikiniai, Vašingtono ir Niujorko miestų gatvių žemėlapiai ar net žinutės ateiviams ar nuo jų, rašo lifeslittlemysteries.com.

Tačiau paaiškėjo, kad šios struktūros beveik neabejotinai naudojamos Kinijos žvalgybos palydovams kalibruoti. Koordinatės 40.458679,93.31314

Taip tvirtina Jonathonas Hillas, Marso kosminių skrydžių centro Arizonos universitete tyrimų technikas ir misijų planuotojas, kuris valdė kameras, naudotas NASA Marso misijų metu. J. Hillsas dirba su Marso paviršiaus nuotraukomis, kurias padarė marsaeigiai ir palydovai, o taip pat aplink Žemę skriejančių NASA prietaisų duomenimis.

Susikertančių baltų linijų tinklas, matomas dviejose nuotraukose – keisčiausias iš dykumoje pastebėtų struktūrų. Anot J. Hillo, tai žvalgybos palydovų kalibravimo taikiniai. Palydovo kameros sufokusuojamos į tinklą, kurio plotis siekia 1 kilometrą, o ilgis – 1,85 kilometro, ir pagal tai orientuojasi erdvėje.

Šių kalibravimo taikinių egzistavimas gali atrodyti įtartinas ar demaskuojantis, tačiau J. Hillas teigia, kad taip nėra. Jau žinoma, kad Kinija turi žvalgybinių palydovų, jų turi ir dauguma kitų šalių, taip pat ir JAV. Iš tiesų JAV taip pat naudoja kalibravimo taikinius.

„Pavyzdys, kurį dabar radau, yra kalibravimo taikinys „Corona“ žvalgybos palydovams, 7 dešimtmetyje pastatytas Casa Grandėje, Arizonoje“, – sakė mokslininkas.

Anot eksperto, kalibravimo taikiniai yra didesni nei buvo galima tikėtis, o tai leidžia manyti, kad palydovų kamerų, kurios naudojamos kalibravimui, pateikiama žemės vaizdo raiška yra stebėtinai maža.

Kitoje nuotraukoje, darytoje netoliese, matyti koncentriniais ratais išdėstyti objektai, o jų centre pastatyti naikintuvai. „Beveik neabejotinai tai yra kalibravimo ar bandymo taikinys, skirtas orbitinių radarų instrumentams“, – teigia J. Hillas.

„Kadangi reikšminga grįžtančių radarų signalų dalis priklauso nuo paviršiaus nelygumų svyravimų, jie greičiausiai bando, kaip vietoves aplink lėktuvus paversti pakankamai „nelygiomis“, kad lėktuvai būdų bent iš dalies užmaskuoti“, – aiškino mokslininkas.

Kitaip tariant, Kinijos kariuomenė greičiausiai radarais iš aukštai siunčia signalus žemyn ir bando nustatyti, kiek radaro signalas nuo naikintuvo atšoka ir sugrįžta į instrumentą, o kiek signalo išsklaido aplink juos ratais išdėstyti nelygumai. Iš to šalies radarų ekspertai gali sužinoti, kaip geriausiai Kinijos karines operacijas paslėpti nuo kitų šalių palydovų, ir gauti užuominų apie tai, kaip surasti kruopščiai kitose šalyse paslėptus objektus. Tačiau faktas, kad lėktuvai yra pagaminti iš metalo, padidins radaro grįžtamumą, tad juos visiškai užmaskuoti bus labai sunku, tvirtina J. Hillas.

Po to, kai pranešimai apie šias struktūras pasklido, darbštūs tinklaraščio „Gizmodo“ skaitytojai Kinijoje aptiko dar keletą įdomių objektų. Vienas jų, anot J. Hillo, atrodo panašus į ginklų bandymo zoną, galbūt naudojamą sprogmenims įvertinti.

Coordinates: 44 42’40.81

Ekspertas pažymėjo, kad dauguma šių struktūrų yra gana arti viena kitos.

Coordinates: 40.41379,93.583741 Credit: Copyright 2011 Google – Imagery copyright 2011 DigitalGlobe, GeoEye

„Manau, kad mes žiūrime į kažkokią karinę zoną ar bandymų poligoną. Tai paaiškina, kodėl nuošalioje vietovėje yra tiek daug įrangos ir technologijų“, – sakė jis.

„Kartais tiesa gali būti tokia pat įdomi, kaip ir žmonių sugalvojamos sąmokslo teorijos, o gal net įdomesnė“, – pridūrė J. Hillas.

© 2011 – 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.