0

Stultiškių vėjo malūnas – linų muziejus

lapkričio 27, 2011 Muziejai

Stultiškių vėjo malūnas stovi nuo 1880 metų. Įdomu tai, kad malūnas tuomet buvo pastatytas aplink galingą pušį, kuri vėliau buvo nupjauta ir prie kamieno pritvirtintos girnos.

Tai keturių aukštų, išvaizdus malūnas, su pasukama prieš vėją kepure.


Tiesa, savo tikrąją paskirtį malūnas jau seniai prarado ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę, kažkurį laiką netgi buvo apleistas. Tačiau 1994 metais jis buvo atrestauruotas ir pritaikytas turistimėms pramogoms. Dabar trejuose Stultiškių malūno aukštuose veikia Linų muziejus, kuriame vedami edukaciniai užsiėmimai apie lino kelią.  Šių užsiėmimų metu galima susipažinti su senoviniu lino apdirbimu. Tiesa, dėl lankymo reikia susitarti iš anksto, telefonu nurodytu apačioje.


Linų muziejaus ekspozicija įsikūrusi per tris aukštus. Pirmajame Stultiškių malūno aukšte galite išvysti įvairius įrankius linui apdirbti. Antrame – jau iššukuotų linų parodą. Čia pat stovi vytuvas, krijeliai, verpimo ratelis ir audimo staklės siūlams vynioti. Trečiame aukšte pamatysite dirbinių iš lino parodą: gausią raštuotų staltiesių bei rankšluosčių kolekciją. Vaikai netgi supažindinami su senoviniais daiktais, tokiais kaip geldos, ližės, svertuvai. Taigi, Stultiškių linų muziejuje pasisemsite daug žinių apie senojo lietuviško kaimo buitį, darbus, etiketą ir t.t.


Kiekvienas aplankęs Linų muziejų gali pamėgti specialiu šukuočiu nubraukti lino galvutes, o vėliau juos mintuvais suminti, brauktuve išvalyti spalius ir įvairiomis šukomis sušukuoti pluoštą, net pabandyti austi.


Stultiškių malūnas, kaip ir visi kiti, gausiai apipintas legendomis. Nuo senų senovės tikima, kad malūnuose veisiasi velniai, todėl ne visi turistai žengia į juos drąsiai, o įžengusieji žvalgosi ar iš kurios pakampės nepasirodys nelabasis.


Stultiškių vėjo malūnas su Linų muziejumi įsikūręs šalia Upytės kaimo, nutolusio vos už dešimties kilometrų nuo Panevėžio. Tai tikra Krekenavos parko įžimybė. Sakoma, kad per penkioliką muziejaus gyvavimo metų Stultiškių malūne jau apsilankė daugiau kaip 150 tūkstančių lankytojų. Stultiškių malūnas be abejonės tinka ne tik edukacinėms programoms, bet ir įvairiems renginiams organizuoti. Čia vyksta įvairūs susiėjimai, bendruomenės šventės, netgi Joninės. Laikas nuo laiko malūne prisiglaudžia įvairios įdomios parodos.

mytrips.lt

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.