0

Moksleivių pilių maketai sudomino ir muziejus

lapkričio 29, 2011 Renginiai

Virginija Motiejūnienė//

Lietuvos moksleiviai kviečia pakeliauti „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių takais“. Pilių ir tvirtovių maketus konkursui pateikė 36 šalies mokyklos.

Seimo rūmuose – beveik keturios dešimtys Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių ir tvirtovių maketų. 36 šalies mokyklų vaikai visus metus analizavo istorinius dokumentus, tyrinėjo pilių liekanas, tarėsi su istorikais ir mokslininkais. Taip gimė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių maketai.

Štai M. K. Čiurlionio menų mokyklos keramikinė Vilniaus pilis žiūrovus nukelia į renesanso laikus, kai gyveno ir mylėjo Barbora Radvilaitė ir Žygimantas Augustas.

„Džiaugiuosi, kad vaikai visa tai atgaivino. Tai ir Žygimanto Augusto dovanotos gulbės Barborai, dar kai jis nebuvo jos vedęs, ir tiltukai, per kuriuos jie vienas pas kitą eidavo pasislėpę, ir miškai, ir galiausiai pats kalnas. Vaikų idėja paversti Gedimino kalną į labai seną žmogų, kuris snaudžia, ir ant jo yra uždėta mūsų valstybės iš esmės karūna – aukštutinė pilis“, – kalbėjo keramikos mokytoja Julija Ikamaitė.

O štai Kijevo pilies maketą pagamino Pakruojo rajono Rozalimo vidurinės mokyklos moksleiviai.

„Buvo įdomu tai, kad Kijeve buvo tiktai vienas laikrodis, kuris kabėjo prie pagrindinių vartų Tai labai sudomino“, – pasakojo Pakruojo rajono Rozalimo vidurinės mokyklos moksleivė Ieva Balnionytė.

Idėja surengti tokį konkursą kilo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės parko draugijai, kuri kokioje nors gražioje vietoje, galbūt netoli Trakų, siekia sukurti pilių maketų parką. Tam reikia valstybės paramos, kurios esą nesulaukta, tad draugija kol kas apsiribojo mokyklų konkursu.

„Pastangos yra didžiulės įdėtos, kai kurie maketai tai net nepasakysi kad čia vaikai darė, nemaža dalis yra visai profesionalūs maketai“, – džiaugėsi istorikas, vertinimo komisijos pirmininkas Tomas Baranauskas.

Organizatoriai džiaugiasi, kad ne visi pilių maketai grįš atgal į mokyklas. Kai kuriuos iš jų ketina įsigyti muziejai ar savivaldybės.

11-15 val. Seime rengiamos atvirų durų valandos. Įėjimas per I rūmus, nuo Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos pusės. Primename, kad atvirų durų valandų lankytojams nereikalinga išankstinė registracija.

Kviečiame Lietuvos bendrojo lavinimo ir aukštųjų mokyklų moksleivius, mokytojus, studentus ir dėstytojus bei visus Lietuvos istorijos mylėtojus iki gruodžio 5 dienomis atvykti į Seimą ir pamatyti didžiausią kada nors demonstruotą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių maketų parodą.

LDK parko draugijos pirmininkas Algimantas Birbilas

tel.: 8 616 19416; el.p.: algimantas.birbilas@lrs.lt

LTV „Šiandien“, lrkm.lt

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.