0

Išleista knyga „Tradiciniai Lietuvos darželių augalai“

lapkričio 29, 2011 Leidiniai

Zigmanto Gudžinsko  knygoje „Tradiciniai Lietuvos darželių augalai“ aprašyti darželiuose nuo seno auginami, daugiau ar mažiau į lietuvių papročius, apeigas, kultūrą ir kasdienį gyvenimą įsipynę šešiasdešimt keturių rūšių augalai.

Vieni iš jų apdainuoti liaudies dainose ir dabar visiems gerai žinomi, kiti – daug kam nematyti, o jeigu ir matyti, tai nepažįstami ir bevardžiai. Vis dėlto kiekvienas darželiuose nuo seno augintas augalas yra savitai gražus ir įdomus. Kas lėmė, kad būtent tuos augalus pradėjo auginti ir puoselėti mūsų protėviai? Iš kur ir kaip tos puošnios gėlės ar kuklūs augalėliai, kuriuos kartais net gėle sunku pavadinti, prieš kelis amžius pateko į nuošaliausių Lietuvos kaimų ir vienkiemių darželius? Kodėl apie vienas gėles sudėta dešimtys ar net šimtai dainų, joms sugalvota daugybė gražiausių vardų, o kitos, regis, beveik pamirštos, bet vis tiek šimtmečius augintos darželiuose? Ką amžinai skubėdami, sukdamiesi kasdienių rūpesčių verpetuose spėjome užmiršti ir ko pamiršti nereikėtų? Į šiuos ir daug kitų klausimų knygoje surasite atsakymų, o jeigu atsakymo nerasite ar kils abejonių, gal smalsumas jus paskatins toliau ieškoti, gilintis ir atrasti!

Taip pat galite įsigyti:

Jurgis Gimbutas
Lietuvos kaimo trobesių puošmenys
Išleidimo data: 2010

Lietuvių kaimo trobesių puošmenų nagrinėjimas rodo, kad šioje tautodailės srityje būta ir esama daug grožio ir įvairovės. Knygoje siekiama parodyti lietuvių trobesių puošybą maždaug nuo XX a. pradžios. Išsamiai aptariami visų Lietuvos etnografinių sričių kaimo trobesių išorės puošmenys. Jie lyginami ir su gretimų šalių architektūros dekoru. Pabaigoje pateikiamas ornamentų žodynėlis. Knyga skiriama visiems, kurie domisi senąja lietuvių architektūra ir tautodaile.

Tai trečiasis šios knygos leidimas.

Ir kitas istorijos knygas

MOKSLO IR ENCIKLOPEDIJŲ LEIDYBOS CENTRAS

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.