0

Atšauktas veto dangoraižiui

gruodžio 27, 2011 Miestai

Indrė Pepcevičiūtė//
Verslininkų planams statyti dangoraižį prie Neries priešinęsi paveldosaugininkai atlyžo. O sostinės valdžia, kuri buvo pasiryžusi teismuose ginti investuotojus, skundus jau atsiėmė.

Legendinis ieškinys

Savivaldybė atsisakė skundo byloje, kurią šią vasarą buvo iškėlusi Kultūros paveldo departamentui (KPD), kai šis sustabdė Raimundo Mieželio, buvusio prezidento Valdo Adamkaus patarėjo, vadovaujamos įmonės „RVM Investments“ užmojus prie Karaliaus Mindaugo tilto, Rinktinės gatvėje, pastatyti 150 m aukščio dangoraižį.

Tuomet KPD baksnojo į griežtą įstatymo raidę, draudžiančią statyti aukštybinius pastatus Vilniaus senamiesčio vizualinėje apsaugos zonoje. Be to, buvo garsiai nuogąstaujama, kad naujasis pastatas užgoš greta minėtos teritorijos įsikūrusį Energetikos ir technikos muziejų.

Mero postą užėmęs Artūras Zuokas stojo į verslo pusę ir dangoraižio senamiestyje neleidusį statyti KPD apskundė teismui dėl neva užkirsto kelio investicijoms. Ieškinyje buvo prašoma atlyginti 3,5 mln. litų žalą miestui.

Rado kompromisą

„Vilniaus dienos“ žiniomis, skundas iš teismo atsiimtas visoms šalims – investuotojai, savivaldybei ir departamentui – radus daugmaž tinkamą sprendimą.

„Kultūros paveldo departamentui, Vilniaus miesto savivaldybei ir investuotojai tariantis dėl to, kaip išspręsti dėl Rinktinės g. 2 detaliojo plano kilusią problemą, išeitis buvo rasta, kaip ir visuomet, kai pasirenkamas dialogas ir bendradarbiavimas“, – informaciją patvirtino KPD direktorė Diana Varnaitė.

Savivaldybė informavo, kad lapkričio pabaigoje miesto taryba pakeitė savo sprendimą dėl teritorijos detaliojo plano. Ji papildomai numatė saugiklius, kaip plėtojant teritoriją bus laikomasi kultūros vertybių apsaugos reikalavimų.

„Taryba priėmė sprendimą, kuriuo įsipareigojo laikytis paveldosaugos reikalavimų. Sumažinus užstatymą Rinktinės g. 2, naujieji statiniai nebeužgoš valstybės saugomo Energetikos ir technikos muziejaus. Tuomet KPD Vilniaus teritorinis padalinys leido investuotojai rengti projektinius pasiūlymus. Bus toliau tobulinami architektūros sprendimai“, – teigė departamento direktorė.

Kad viskas sutarta, sprendimas priimtas, patvirtino ir investuotojos, bendrovės „RVM Investments“, atstovai. „Visi suinteresuotieji tol derino tuos klausimus, kol pavyko sutarti dėl priimtino sprendimo. Aišku, darbas dar nebaigtas, nes priimti tik principiniai sprendimai dėl pastato tūrio ir aukščio. Forma, architektūrinė išvaizda projektuojant pastatą bus derinama su paveldosaugininkais, architektais“, – sakė bendrovės „RVM Investments“ įgaliotasis atstovas Juozas Gudelis.

Darbus pradės 2013 m.

Naujos aplinkybės investuotojos planų nesujaukė. Pakeitus tarybos sprendimą bendrovė parengė projektinius pasiūlymus, kuriuose detaliai numatė, kas bus daroma teritorijoje, ir suderino šiuos pasiūlymus su KPD gruodžio pradžioje. Šiuo metu investuotoja rengia techninį projektą, juo bus patobulinti ir kai kurie architektūros sprendimai.

Numatyta, kad pastato aukštis sumažės vidutiniškai 6 m. KPD direktorės teigimu, korpuso, esančio už Energetikos ir technikos muziejaus ir kėlusio daugiausia departamento priekaištų, tūris skaidomas. „Todėl jis nebebus panašus į vientisą dėžę ir įgis urbanistinės žaismės“, – akcentavo D. Varnaitė.

Anksčiau buvo minėta, kad Rinktinės gatvėje turėtų atsirasti viešbutis. Paklaustas, kokios paskirties bus šis statinys, J. Gudelis dienraščiui teigė, kad tai dar nenumatyta. Informuojama tik tiek, jog tai bus ne gyvenamasis namas. „Tikslinė pastato paskirtis dar nenumatyta, bet pagal sąlygas tai bus administracinės komercinės paskirties pastatas“, – sakė įmonės atstovas.

Bendrovės „RVM Investments“ įgaliotojo atstovo teigimu, darbus objekte investuotoja planavo pradėti kitąmet, bet tai greičiausiai neįvyks. „Norėtume pradėti 2012 m., bet dėl labai sudėtingų požeminių darbų, susijusių su magistralinės šiluminės trasos ir aukštos įtampos kabelio perkėlimu, darbus greičiausiai pradėsime 2013-aisiais“, – padėtį apibūdino J. Gudelis.
Diena.lt

© 2011, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.