0

Ekspertas: „Wikipedia“ išjungimas paveiktų Lietuvą

sausio 19, 2012 Pasaulyje, Švietimas

Vytenis Radžiūnas//
trečiadienį parai išjungta didžiausia pasaulyje sąvanorių rašoma enciklopedija ir kai kurie kiti populiarūs tinklalapiai.

Taip protestuojama prieš JAV kovos su piratavimu įstatymą. Lietuvos IT ekspertai teigia, kad tai gali atsiliepti ir mūsų šaliai. Tuo metu Lietuvos Antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) nuomone, būtina priimti įstatymus, siekiant užkirsti kelią nevaržomai piratų veiklai.

Problemą būtina spręsti

„Tai viena iš demokratijos apraiškų, visi turi teisę protestuoti įstatymais nedraudžiamais būdais. Manau, kad tai daugiau dėmesio atkreipimas į problemą, bet ją bet kokiu atveju reikia spręsti įstatymu priėmimu ar kitomis priemonėmis“, – tinklalapių išjungimą komentavo LANVA pirmininkas Vytas Simanavičius.

Jo teigimu, dabar internetas yra visiškai laisvas ir nevaržomai daroma, kas norima, todėl įstatymai turėtų būti priimami ir griežtinama [vartotojų] atsakomybė.

„Iš istorijos galima pasakyti, kad buvo laukiniai vakarai, kapitalizmas – visi darė, ką norėjo, ir vis tiek buvo sukurta kariuomenė, policija, kitos struktūros. Lygiai taip pat ir internetas. Žinoma, galima pasakyti, kad tai – pasaulinis tinklas, be teritorijų, bet reguliavimas šioks toks yra – valstybėms priskirtos IP adresų sritys“, – kalbėdamas su lrt.lt tęsė V. Simanavičius.

Pirmininko teigimu, JAV kovos su piratavimu įstatymas nėra ydingas, dalis procedūrų teismo sprendimu gali būti įtvirtinta ir dabar. Pasak V. Simanavičiaus, būtina stabdyti turinį internete, nes dėl „piratų“ žlunga visa pramogų industrija.

„Tos priemonės [tinklalapių protestai] galbūt atkreips visuomenės dėmesį, bet įstatymų leidėjų neturėtų sustabdyti, nes tiek toli pažengę „piratai“, kad visa pramogų industrija žlunga. Tą jaučia ir vartotojai, kurie gali pastebėti daug mažiau išleidžiamų filmų, muzikos industrija taip pat miršta, galbūt programinė įranga ir žaidimai dar kažkiek išlikę. Ir jeigu nebus imtasi kardinalių priemonių, praktiškai tai industrijai nebus iš ko vystytis“, – pažymėjo V. Simanavičius.

Akcijos tikslas labai aiškus

Tuo metu žiniasklaidos ekspertas, IT specialistas Džiugas Paršonis LRT interneto tarnybai tikino, kad protestuotojai be jokios abejonės pasieks savo tikslą, kuris – labai aiškus.

„Jie nori pasakyti savo vartotojų kartai, kad yra iškilusi grėsmė, ir tai – ne juokas. Manau, kad jų karta – studentai, moksleiviai, jauni profesionalai – puikiai tą dalyką suprato ir klausimas, ar jie šiandien turi tiek įtakos, kad galėtų paveikti politikus“, – samprotavo Dž. Paršonis.

IT specialisto teigimu, 60–70 tūkst. žmonių paskambino savo atstovams JAV Kongrese. Pasak Dž. Paršonio, kiekvienas turi savo interesų sritis ir „Wikipedia“ teoriniu būdu klausia savo žmonių, ar jiems patiktų tamsa. „Manyčiau, kad šioje vietoje atsakymas vienareikšmis“, – pridūrė pašnekovas.

Anot jo, šių tinklalapių ilgalaikis išjungimas atsilieptų ir Lietuvai, nes mūsų šalyje apie 20–40 proc. jaunimo skaito užsienines naujienas. „Įskaitant visus šaltinius: žinynus, enciklopedijas, pramogų, mokslo literatūrą, tai jų daugiau kaip pusę tikriausiai yra ne lietuvių. Mums tas dalykas irgi yra svarbus. Dėl likimo mes nė kiek ne mažiau suinteresuoti nei amerikiečiai“, – pokalbį baigė Dž. Paršonis.

JAV Kongreso remiami įstatymo projektai – „Stop Online Piracy Act“ (SOPA) ir „PROTECT-IP Act“ (PIPA), dėl kurių šio mėnesio pabaigoje diskutuos Senatas ir Kongresas, yra skirti apsaugoti intelektinę nuosavybę. Tačiau šie projektai sukėlė nesutarimų tarp oponentų, pasak kurių, šis įstatymas gali privesti iki cenzūros ar kai kurių tinklalapių uždarymo. „Wikipedia“ tinklalapiai lietuvių, rusų ir kitomis kalbomis veikia.

Naujųjų įstatymų projektus palaiko Holivudas, muzikos pramonė, Programinės įrangos gamintojų ir platintojų susivienijimas (BSA), Amerikos nacionalinė gamintojų asociacija (NAM) ir JAV Prekybos rūmai.
lrt.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.