0

Per krizę šalies muziejų duris varsto mažiau lankytojų

sausio 21, 2012 Muziejai

Vytenis Radžiūnas//
Sunkmetis didina Europos meno muziejų pajamas – Luvro muziejus Paryžiuje sulaukė net rekordinio lankytojų skaičiaus. Tuo metu Lietuvoje stūksančių muziejų vadovai pripažįsta, kad mūsų šalyje nėra susidariusi tokia muziejų lankymo tradicija kaip kitose šalyse. Kai kuriuose šalies muziejuose lankytojų sumažėjo perpus. Šių kultūros įstaigų lankymo gaivinimui 2012-ieji skelbiami Muziejų metais.

LIETUVOS NACIONALINIO MUZIEJAUS NUOTRAUKŲ GALERIJA

Nėra tokios tradicijos

Luvro muziejus Paryžiuje, kuriame saugomas Leonardo da Vinci paveikslas „Mona Lisa“, 2011-aisiais buvo lankomiausias pasaulyje – jo lankomumas buvo 5 proc. didesnis palyginus su ankstesniais trejais metais. Šie rūmai pernai priėmė rekordinį – 8,8 milijono –skaičių žmonių.

Londone leidžiamo laikraščio „The Art Newspaper“ duomenimis, antras pagal lankomumą muziejus praėjusiais metais buvo Britų muziejus (5,8 mln. lankytojų), trečias – Niujorko Metropoliteno meno muziejus (5,2 mln. lankytojų).

„Pas mus turbūt nėra susidariusi tokia pramogavimo tradicija. Muziejai nėra taip lankomi kaip Anglijoje, nes tradicija vesti vaikus į muziejus per pamokas čia yra labai nesena. Anglijoje tai pradėta daryti dar prieš Antrąjį pasaulinį karą“, – lrt.lt samprotavo Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė.

Direktorės teigimu, darbo dienomis muziejus pritraukia moksleivių, savaitgaliais čia dažnesnės šeimos. „Pavyzdžiui, galerijoje daugiau meno mylėtojų sutiksit. Manyčiau, kad tokio aklo ėjimo nėra, kiekvienas muziejus turi savo lankytoją“, – mano B. Kulnytė.

Lankytojų sumažėjo perpus

Sunkmetis itin skaudžiai atsiliepė Europos parkui – 2009–2010-aisiais šio muziejaus lankytojų skaičius krito perpus. Pasak šio parko įkūrėjo ir vadovo Gintaro Karoso, lankytojų skaičiaus atsigavimas pastebimas tik nuo praėjusių metų vasaros.

„Kadangi apie pusę lankytojų – užsienio svečiai, tai krizė jų srautams daro mažiau įtakos. Vietiniai lankytojai labiau atsižvelgia į finansinę situaciją. Žiūrint, kiek žmonės išleidžia kitoms reikmėms ir kiek skiriama kultūrai, tai nėra dideli kaštai [nusipirki bilietą į muziejų] – pasitaupius galima dvasinio peno sau suteikti, tai nėra kasdienės išlaidos“, – pajamas skaičiavo G. Karosas.

Didžiulį lankytojų nuosmukį 2009-aisiais išgyveno ir Trakų istorijos muziejus. Jo direktorius Virgilijus Poviliūnas LRT interneto tarnybai sakė, jog 2008-aisiais muziejų aplankė daugiau kaip 350 tūkst. lankytojų. 2010-aisiais skaičius nukrito iki 285 tūkst., o 2011-aisias vėl šiek tiek atsigavo – į Trakų istorijos muziejų atvyko daugiau kaip 305 tūkst. lankytojų.

„Įtaką daro daug kas: dalis turistų negali atvykti dėl tiesioginių skrydžių nebuvimo ar kitų priežasčių. Bet visa tai bandoma kompensuoti turistais iš kaimyninių šalių“, – lrt.lt teigė V. Poviliūnas.

2012-ieji – Muziejų metai

Seimas 2012-uosius metus paskelbė Muziejų metais. Šiais metais švenčiamas ir pirmojo viešo Lietuvos muziejaus – Dionizo Poškos Baublių – 200 metų jubiliejus. Kultūros ministro Arūno Gelūno vadovaujama darbo grupė parengė ir patvirtino Muziejų metų programą.

Kaip praneša Kultūros ministerija, ši programa skirta stiprinti muziejų ir visuomenės bendradarbiavimą, atkreipti dėmesį į muziejų atliekamą sociokultūrinę misiją šiuolaikinėje visuomenėje. Preliminarus Muziejų metų programos lėšų poreikis – 3,5 mln. Lt. Programa finansuojama iš valstybės biudžeto, muziejų ir savivaldybių turimų lėšų bei kt.

Pasak B. Kulnytės, visi šalies muziejai turėtų stengtis surengti įdomesnių parodų, bet tai nėra kažkuo išskirtiniai metai. „Aš, sena muziejininkė, realiai žiūriu ir manau, kad stipriai kas nors pasikeisti gali tik turint lėšų ekspozicijoms. Šiemet esame numatę daugiau skirti savų lėšų. Vasarį startuojam su metų parodomis“, –apibendrino B. Kulnytė.

V. Poviliūno nuomone, Muziejų metais lankomumas turėtų padidėti, tačiau, anot Trakų istorijos muziejaus direktoriaus, patys muziejai dėl to turi dirbti ir galvoti, ką patrauklaus, naujo ir unikalaus parodyti ne tik saviems, bet ir pasaulio turistams.

„Mūsų didžiausia svajonė – kad tais Muziejų metais atkreiptume Kultūros ministerijos, kitų valdžios institucijų, atsakingų už kultūrą, dėmesį, kad sunku tą veiklą išlaikyti neskriant valstybei pinigų. Mes esame priversti turėti gerokai aukštesnes [bilietų] kainas, o tai mažina lankytojų skaičių“, – skaičiavo G. Karosas.

Statistika: muziejų lankytojų vis mažėja

Statistikos departamento duomenimis, 2010-aisiais Lietuvoje veikė 106 muziejai, iš kurių 5 nevalstybiniai. Populiariausi nevalstybiniai – Grūto ir Europos parkai.

Praėjusiais metais Lietuvos muziejuose apsilankė 2,7 mln. lankytojų. 2009-aisiais – 2,8 mln. ir tai yra 342 tūkst. arba 10 proc. mažiau nei 2008-aisiais. 100-ui gyventojų praėjusiais metais vidutiniškai teko 84 apsilankymai.

Didžiausią lankytojų susidomėjimą kėlė Vilniaus apskrities muziejai – čia apsilankė virš 1 mln. lankytojų, Kauno apskrities (536 tūkst.) bei Klaipėdos apskrities (352 tūkst.).

2009-aisiais Lietuvos muziejų rinkiniuose buvo saugoma 6,2 mln. eksponatų, o 2010-aisiais – 6,3 mln.

Vienas lankomiausių išlieka Lietuvos jūrų muziejus, kuriame kasmet apsilanko daugiau kaip 400 tūkst. lankytojų per metus.
lrt.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.