0

Kodėl religija tik kai kuriuos žmones padaro laimingus?

sausio 26, 2012 Dvasinis ugdymas, PASAULĖŽIŪRA

Atskleista, kad religingi žmonės jaučiasi laimingi ir patenkinti gyvenimu tik tose kultūrose, kur religija užima svarbią vietą visuomenėje.

Tyrimo, kurio metu buvo analizuojama beveik 200 000 žmonių iš 11 Europos valstybių, rezultatai atskleidė, kad tikintys asmenys labiau pasitiki savimi ir yra geriau psichologiškai prisitaikę tik tose šalyje, kur religija yra visuotinai paplitusi.

Tose visuomenėse, kur religija nėra plačiai paplitusi, religingi ir netikintys žmonės gyvenimo kokybę įvertino labai panašiai, skelbia livescience.com. „Tyrimas rodo, kad religingumas, nors ir yra galinga jėga, tačiau remiasi į kultūrines vertybes“, – tvirtina Berlyno Humboldtų universiteto mokslininkas Jochenas Gebaueris.

Religija žmonėms suteikia ne tik tikėjimo džiaugsmą, bet ir padeda labiau kontroliuoti save. 2010 metais atliktas tyrimas parodė, kad priklausymas religinėms bendruomenėms leidžia žmonėms labiau mėgautis gyvenimu.

J. Gebaueris siekė išsiaiškinti, ar kultūra prisideda prie dvasinės gerovės. Mokslininkas pradėjo tyrinėti internetinio pažinčių portalo „eDarling“ vartotojus, kuriems uždavė klausimus apie religijos svarbą jų gyvenime.

Be to, tiriamųjų buvo klausiama, ar jie jaučiasi „ramūs“, „linksmi“ ir „patenkinti“ bei nagrinėjo jų laimės, pasitenkinimo gyvenimu ir pasitikėjimo savimi lygius. Gavęs 187 957 tiriamųjų atsakymus apie dvasingumą ir laimės jausmą, mokslininkas analizavo tų šalių, iš kur buvo tiriamieji, religingumo lygį.

Nustatyta, kad religija iš tikrųjų lemia žmogaus laimės jausmą, tačiau tik tose kultūrose, kur tikėjimas yra plačiai paplitęs. Pavyzdžiui, daug žmonių jautėsi laimingi Turkijoje, kur religija užima svarbią vietą kasdieniniame gyvenime. Tačiau visai kitoks požiūris į laimę buvo Švedijoje, kur religingų žmonių yra nedaug.

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.