0

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus

vasario 4, 2012 Muziejai

Jūratė Anilionytė//
Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje pastatytos naujos, erdvios rinkinių saugyklos, sutalpinsiančios kasmet vis daugėjančius eksponatus.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno T.Ivanausko muziejus

Eksponatų muziejuje kasmet vis daugėja, tad specialistai džiaugiasi, kad dabar nereikės sukti galvų, kur juos saugoti. Be to, planuojama kaupti ir daugiau moksliniams tyrimams reikalingos medžiagos, praneša LTV naujienų tarnyba.

Muziejininkai sako, naujų saugyklų verkiant reikėjo. Prieš tris dešimtmečius statytame pastate joms vietos buvo nedaug, o ir patalpos bei dalis baldų nebuvo pritaikyti rinkiniams laikyti. Eksponatams reikia ypatingų sąlygų, tad naujose ir erdviose saugyklose nustatoma speciali temperatūra ir drėgmė.

„Patalpų sandarumas, kad nepatektų įvairūs kenkėjai, o didžiausi kenkėjai kolekcijų yra kandys. Reikia, kad būtų kuo mažiau saulės spindulių“, – džiaugiasi Saulius Rumbutis, T. Ivanausko zoologijos muziejaus Paukščių skyriaus vedėjas.

Specialistai sako, įrengus naujas saugyklas, jie galės kaupti daugiau moksliniams tyrimams reikalingos medžiagos. Dabar saugyklose – per du šimtus tūkstančių eksponatų ir jų kasmet vis daugėja – savo kolekcijas muziejui dovanoja ir gyventojai, ir organizacijos.

„Nespėjam tvarkyti, didžiuliai rinkiniai dabar atkeliavo neseniai iš ekologijos instituto, dešimtys tūkstančių. Taip pat dabar eilėje stovi, laukia, kol jie bus sutvarkyti. Be abejo, dabar kada mes turime tokias saugyklas, tai bepigu yra tvarkytis ir susidėti viską tvarkingai, kad kiekvienas vabzdys turėtų savo vietą“, – sako Romas Ferenca, T. Ivanausko zoologijos muziejaus Vabzdžių skyriaus vedėjas.

Planuojama, kad šįmet muziejaus salėse atsiras modernių technologijų. Žadama, kad bus pastatyti kompiuteriai su tais jautriaisiais ekranais ir pateikiama lankytojui labai išsami informacija tiek apie muziejuje saugomus eksponatus, tiek bendrai apie gyvąją gamtą, aplinkosaugines problemas.

Tado Ivanausko muziejų kasmet aplanko apie keturiasdešimt tūkstančių žmonių.

Naujas saugyklas muziejus pastatė per pusmetį, pustrečio milijono litų skirta iš Valstybės investicijų programos.

LTV naujienų tarnyba

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.