0

Vienam iš kosmoso palydovų – lietuvės mergaitės vardas

vasario 8, 2012 Astronomija, Lietuvos aktualijos

Europos Komisija paskelbė „Galileo“ programos piešinių konkurso nugalėtoją. Juo tapo devynmetės Danielės Gedminaitės piešinys „Raudonosios kometos elektros srovė”. Kiekvienos iš 27 Europos Sąjungos šalių narių konkurso nugalėtojo (-os) vardas bus suteiktas į kosmosą paleidžiamam vienam „Galileo“ programos palydovui. Taigi ir Danielės vardu pavadintas palydovas bus „Galileo“ programos suformuoto žvaigždyno dalis.

Vaido Krisikaičio foto

Laimėtoja viešai paskelbta šiandien vykusioje apdovanojimų ceremonijoje, kurioje mergaitei įteiktas sertifikatas ir trofėjus, simbolizuojantis palydovą, kuris bus pavadintas jos vardu. Apdovanojimų ceremonija vyko Europos Komisijos atstovybėje Lietuvoje, joje dalyvavo nacionalinės vertinimo komisijos nariai, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovai.

Danielė Lietuvos „Galileo“ piešinių konkurso nugalėtoja tapo jos piešinį nacionalinei komisijai įvertinus geriausiai. Komisiją sudarė Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, Lietuvos kosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus, grafikas, vaikų knygų iliustratorius, rašytojas Kęstutis Kasparavičius, „Tele bim-bam“ darželio savininkė, kompozitorė, atlikėja Neringa Čereškevičienė.

„Labai džiugu, kai tavo vaiko darbas yra teigiamai įvertinamas. Tai turbūt kiekvienos mamos svajonė, nesvarbu, ar tai būtų tik pagyrimas, ar toks įspūdingas dalykas, kaip kosmoso palydovo pavadinimas tavo vaiko vardu. Tai įkvėps daugiau pasitikėjimo tiek dukrai, tiek man“, – dukros Danielės laimėjimu ir netradiciniu prizu džiaugiasi mama Laura Gedminienė. Ji tikina kartu su dukra dabar dažniau žiūrėsiančios į dangų ir ieškosiančios Danielės vardu pavadinto palydovo.

Šį piešinių konkursą organizavo Europos Komisija. Konkurse galėjo dalyvauti 9–11 metų vaikai, gyvenantys Europos Sąjungos šalyse. Kiekviena šalis išrinko po vieną nugalėtoją. Konkursui reikėjo pateikti piešinį tema „Kosmosas ir aeronautika“. Vaikų fantazija buvo neribojama, jie galėjo naudoti kokias tik nori piešimo ar spalvinimo priemones, medžiagas, technikas. Nufotografuoti ar nuskanuoti darbeliai buvo įkelti į konkurso interneto tinklapį.

Bernardinai.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.