0

Pradeda veikti Lietuvos radijo virtuali audiobiblioteka

vasario 11, 2012 radijas, Švietimas

Unikalus, daugelį dešimtmečių kauptas ir ateities kartoms išsaugotas Lietuvos radijo garso archyvas tampa atviras visuomenei. Jį bus galima pasiekti Lietuvos radijo virtualioje audiobibliotekoje portale lrvab.lrt.lt.

„Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija be savo pagrindinės funkcijos – kurti laidas – yra ir vienas svarbiausių Lietuvos kultūrinės atminties saugotojų. Esame vienas didžiausių ir vertingiausių archyvų Lietuvoje, o tai ne mažiau svarbu, negu kurti laidas“, – sako LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius.

Lietuvos radijo archyvuose šiuo metu saugoma per 40 000 valandų muzikos ir dramos įrašų, pokalbių su žymiais visuomenės žmonėmis, laidų apie svarbiausius šalies įvykius. Magnetinėse juostelėse ir vinilinėse plokštelėse užfiksuoti originalūs įrašai apima Lietuvos istorijos laikotarpį nuo XX amžiaus pradžios iki šių dienų. Šiuo metu didelė dalis saugomų magnetinių juostų, kuriose sukauptas unikalus garso archyvas, yra ties išnykimo riba, visuomenei jis yra sunkiai pasiekiamas dėl milžiniškos apimties ir skirtingų poreikių.

Siekiant išsaugoti sukauptą palikimą ir padaryti jį prieinamą visuomenei, Lietuvos radijuje buvo pradėta skaitmeninti archyvą ir kelti į šiuolaikines laikmenas.

Interneto vartuose lrvab.lrt.lt po transliacijos taip pat atsiras ir visos tiesioginės Lietuvos radijo ir „Klasikos“ programos laidos. Lankytojai galės užsisakyti mediatekos naujienas ir pirmieji sužinoti, kokie nauji kūriniai jau yra skaitmeniniame archyve.

Mediatekoje savo mėgstamas laidas galės surasti kiekvienas klausytojas. Vieni galbūt norės sužinoti, apie ką buvo kalbama prieš kelerius metus sukurtoje laidoje „Gimtoji žemė“, kiti – pasiklausyti „Klasikos“ programoje transliuoto „Radijo paskaitų“ ciklo ar vaikams skirtų „Vakaro pasakų“. Tiems, kas domisi radijo teatru, atsivers galimybė pasiklausyti ne vieną dešimtmetį kuriamų spektaklių, kuriuose vaidina garsiausi šalies aktoriai. Poezijos mylėtojai galės klausytis ne tik aktorių, bet ir poetų skaitomų eilių. Politinio gyvenimo stebėtojai turės galimybę išgirsti, ką savo karjeros pradžioje kalbėjo šiandien politines aukštumas pasiekę valdžios vyrai, kaip Lietuvoje buvo paminėti Nepriklausomybės, Baltijos kelio 20-mečiai.

Tarkime, norėtumėte pasiklausyti vieno iškiliausių lietuvių poetų Justino Marcinkevičius. Siūlome pokalbį su juo, kuris nuskambėjo 2007 m. rugpjūčio 19 d. laidoje „Literatūros akiračiai“.

Arba – pasiklausyti žmonijos kultūros paveldo dalimi laikomų lietuviškų sutartinių.

Per kelerius metus suskaitmeninta beveik 700 valandų įrašų. Nuo 2010 metų rugsėjo mėnesio skaitmeniniame archyve jau yra visos LRT radijo programų „Lietuvos radijas“, „Klasika“ ir „Opus3“ laidos.

Lėšas projektui „Lietuvos radijo virtualios audiobibliotekos sukūrimas“ skyrė Europos Sąjunga ir Lietuvos Respublika.

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.