0

Sukurti skulptūrą netoli Druskininkų paskatino poetas

vasario 27, 2012 Amatai, Kultūra

Genovaitė Rafanavičienė//
Netoli Druskininkų, Naujasodės kaime, savo sodyboje įkurtą skulptūrų parką medžio drožėjas Antanas Česnulis šį mėnesį papildė kompozicija „Lietuva”, skirta poetui Justinui Marcinkevičiui atminti. Ne vienerius metus brandintą kūrinį A.Česnulis ąžuole įkūnijo per penkis mėnesius.

A.Česnulio skulptūrinėje medžio kompozicijoje pagal trilogiją „Mindaugas. Mažvydas. Katedra” yra ir paties poeto Just.Marcinkevičiaus skulptūra. Foto E.Rutkauskas

Nuo 1989 metų, kai į jo sodybą buvo užsukęs Druskininkuose viešėjęs poetas Just.Marcinkevičius su žmona Genovaite ir padovanojo savo trilogiją „Mindaugas. Mažvydas. Katedra” su autografu, medžio drožėjui kirbėjo mintis įamžinti šį literatūros kūrinį ąžuolo skulptūroje.

Artėjant pirmosioms poeto mirties metinėms A.Česnulis nusprendė daugiau nebeatidėlioti šio savo sumanymo.

Skulptūrinei kompozicijai jis išdrožė tris žmogaus ūgio skulptūras – karaliaus Mindaugo, pirmosios lietuviškos knygos autoriaus Martyno Mažvydo ir poeto Just.Marcinkevičiaus.

Visi jie rankose laiko po vieną žodžio „Lietuva” skiemenį. Šias skulptūras jungia aštuonių metrų ilgio Nemuną simbolizuojantis pano, sudarytas iš daugybės mažų medinių skulptūrėlių. Vienoje pano dalyje atgimė karališkosios Lietuvos mūšiai su kryžiuočiais, kitoje – vargo Lietuvos vaizdai.

Penkiolika metų kuriamame skulptūrų parke naujausią kompoziciją autorius atidengė švęsdamas 64-ąjį savo gimtadienį prieš Lietuvos valstybės atkūrimo dieną ir poeto Just.Marcinkevičaus mirties metines.

„Beveik sutampa trys man labai svarbios datos. Džiaugiuosi, kad pagerbiau ypač paprastą ir nuoširdų žmogų, tautos dainių Just.Marcinkevičių.

Jo žmona žadėjo kovo pradžioje atvažiuoti pasižiūrėti vyrui atminti ir jo kūrybai skirto kūrinio”, – sakė A.Česnulis.
„Lietuvos rytas“

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.