0

Sveikiname su 2012 pavasario lygiadieniu ir Voverės metais

kovo 19, 2012 Astrologija, Laikas, Šventės

Pavasario lygiadienį arijai jau šventė nuo labai senų laikų. Senovėje (iki XIV a.) Naujieji metai buvo skaičiuojami nuo pavasario lygiadienio – kovo 21 d. Naujųjų metų šventimas sausio 1-ąją dieną yra dirbtinai įvestas vėliau. Štai Persijoje stebint romėniškai vadinamą Saturną, graikiškai Kroną arba persiškai Keivaną buvo susiformavęs 32 metų šventimo ciklas, kurį lėmė Saturno apsisukimas aplink saulę per 32 metus. Dabartinis apskriejimo aplink Saulę laikotarpis yra 29.46 m. Kiekvienas ciklas turėjo savo taip vadinamą globėją (totemą) ir antiglobėją. Senovės Persijoje pavasario lygiadienis tapo oficiali religinė zoroastriečių šventė Achemenidų imperijoje. Taigi Avestos horoskopo ženklai keičiasi būtent kovo 21 d. Nuo vienų metų kovo 21 iki kitų metų kovo 20 d.

Voverė (4).jpgVienuoliktieji metai pagal Saturno ciklą VOVERĖS metai
Spalva geltonai žalia

VOVERĖS Metais gimę: 1916, 1948, 1980, 2012

Voverės metais klesti blogis, prisidengęs gėrio kauke. Jų eigoje įvyksta daug nusikaltimų, per kuriuos nukenčia nekalti žmonės. Kuo labiau žmonės blaškosi, tuo blogiau, nes grįžta ten, iš kur bėga – tarsi voverė rate.

Totemas Voverė ir šiais metais gimęs žmogus – protinga, geros širdies, šeimyniška asmenybė. Tačiau turi polinkį į depresiją, nuotaikų kaitą. Tai labiausiai prieštaringi žmonės, gana dažnai nepatikimi. Voverės labai konservatyvios. Nemoka valdytis ir yra lengvai įsiutinamos.

Antitotemas Kiaunė ir jos bruožai: smulkmeniškumas, sutrikusi koordinacija, lėta mąstysena, paniška mirties baimė, garbės troškimas.

Palmyra Kelertienė sako, kad “per šį pavasario lygiadienį prasidės Daenos metai. Daena zoroastiečiams reiškė tikėjimą ir sąžinę. Ši dievybė atitiko žmogaus vidinį pasaulį. Voverės metai patikrins mūsų tikėjimą, sąžiningumą, padorumą. Tad atsiskleis ne vieno tikrasis veidas: jei kaukė ir nenukris, ji taps akivaizdi. Vien įvaizdžio nepakaks, kad žmonės jumis patikėtų.

Blogiausia, kas gali nutikti Voverės metais, – tai rutiniškumas. Voverė rate – šiųmetė problema. Tie, kas kartosis, neieškos naujų kelių, sprendimų, individualaus savo kelio, papuls tikrai į užburtą pasikartojimų ratą, patirs pralaimėjimą.” Jei jau dabar pasijutote uždarame rate Palmyra rekomenduoja atkreipti dėmesį toms moterims, kurios nori nelikti vienišos. Astrologė pastebi, kad netiks papuošalai su uždaru kontūru: žiedai, auskarai, grandinėlės, jas geriau nusiimti, naudoti tik neuždaro kontūro papuošalus. Taip pat nelabai bus populiarūs balti perlai, kurie laikomi vienatvės saugotojais.

Foto lietis.lt

Beje, baltų papuošalai dažniausiai buvo neuždari, metalinės apykaklės, pinti žiedai, apyrankės. Šiuos papuošalus bus ypač populiaru nešioti šiemet.  Spiraliniai baltiški žiedai labai tiks tiems, kas norės susirasti sau porą.

Voverės metų akmenys

Rekomenduojami tie akmenys, kuriuose stipri Veneros arba Saulės energija. Tai gintaras, karneolis, rausvas kvarcas, nuo rugpjūčio tiks jau rubinas, malachitas, granatas.

Voverės stilius ir drabužiai

Palmyra taip pat rekomenduoja moterims atsisakyti juodos spalvos, jei nenorit likti vienišos. Juoda spalva yra Saturno spalvos, vienuolystės, celibato, vienišumo, filosofijos. Taip pat nebetinka buvęs šių Šarkos metų derinys balta/juoda. Šių spalvų deriniai nors ir yra labai elegantiški, bet vyrai vengia moterų juodais drabužiais. Pavyzdžiui Indijoje, kurioje gimė Kama Sutra, moteris nedėvi juodo sario, šalyje.

Siekiant pritraukti vyro dėmęsį šiais metais rekomenduojamos Veneros planetai būdingos švelnios, ramios, pastelinės spalvos: smėlinė, rausva, žydra, žalsva. Spalvos turi spinduliuoti švelnumą, ramumą. Psichologiniai tyrimai atskleidžia, kad vyrai pasirenka gyventi su tomis moterimis, kurios pasirenka švelnių ir šviesių tonų drabužius. Nors raudona ir traukia, bet vėliau nuo jos bėgama. Su juoda suknele vilkinčia mergina gal būt malonu nueiti į teatrą, bet nesirenkama kurti šeimą.

Voverė (3).jpgVoverės metų interjeras

Bus paklausūs minkšti, negriežtų kontūrų baldai, švelnios pastelinės, smėlinės, žemės spalvos, daug minkštų pagalvėlių, aksomo. Tai stiprina Veneros, Žemės energiją.

Per pavasario lygiadienį reiktų užmanyti savo norą, gal naujos meilės ar naujo darbo, kelionės ar sveikatos, svarbu, kad tai būtų aiški mintis. Nes nuo balandžio mėnesio, kai Saulė įžengs į Jaučio ženklą, savo svajones pradėsim užtvirtinti ir įkūnyti. Šiais metais planetų padėtis palanki meilei iki liepos mėnesio, ypač lengvom pažintim bet kuriose vietose, nuo transporto iki interneto. Bet jeigu norėsite tvirtesnių pažinčių, tada tam geriausias laikas nuo rugpjūčio iki pat gruodžio. Šis laikas tinkamiausias toms moterims, kurios nori sukurti šeimą, pagimdyti vaikus.

Voverei būdinga atradinėti naujus pasaulius ir erdves: ji smalsi, judri, bet kartu ir konservatyvi, moka išsaugoti turimus rezultatus, dėl to kartais pradeda kartotis, atsiduria uždarame rate. Gimusieji Voverės metais yra itin sumanūs, apdovanoti aukštu intelektu, gerbia tėvus, senelius, gilinasi į giminės šaknis, dažniausiai puikiai žino giminės medį.

Maginės priemonės

Voverės metų simbolinis ir jėgos daiktas bus veidrodis. Ženklai, susiję su juo, kaip ir burtai, bus itin reikšmingi, bet ir pavojingesni. Jei neturite įgūdžių, maginėmis apeigomis, kurioms reikalingas veidrodis, verčiau nerizikuokite. Tiesa, pasikabinti veidrodinį papuošalą, kaip apsaugą Voverės metais, rekomenduojama. Sapnai, kuriuose matysite savo atspindį veidrodyje, taip pat bylos apie realią jūsų sielos būklę. Gerai, jeigu atspindys bus gražus. Bet jeigu į jus iš veidrodžio pažvelgs senas, raukšlėtas veidas – tai ženklas, kad esate klaidingame kelyje, jūsų sąžinė gerokai prislėgta.

Svarbu pabrėžti, kad Voverės metais apsaugai itin veiksmingas bus pats voverės atvaizdas, tad naudinga būtų nešioti ir pakabukus, ir įvairius aksesuarus, skareles, rankines ir t.t., su voverės atvaizdu. Labiausiai šiemet seksis oro ženklams (Dvyniams, svarstyklėms, vandenims)

Voverės metai ir pinigai

Šiemet Lietuvos laukia nelengvi finansiniai metai. Pagal Lietuvos nepriklausomybės horoskopą tai nuostolių, praradimų, didelių finansinių klaidų metai. Iki kitų metų tokie jie ir bus. Iki birželio 12 dienos, kol Jaučio ženkle bus Jupiteris, nepalanku spręsti kur greitai ir lengvai investuoti savo pinigus. Lūkesčiai gali labai greitai subyrėti. Šiuo metu Jaučio ženkle dominuoja „juodas“ mėnulis (Lilit) kuris bus šiame ženkle iki rugsėjo 12 dienos. Todėl iliuzijos vyraus materialių dalykų ir meilės srityje. Bet auka ir labdara, nesavanaudiška pagalba, ypač ekologijai ir gyvūnijai padės išvengti karminių nuodėmių ir sunkesnių finansinių pasekmių.

Pavelas Globa rašo, kad Daena siejasi su Prozerpinos planeta, tai reiškia perėjimą į Kitą Pasaulį. Šiais metais įvykdoma daug nusikaltimų prieš Švarias Dvasias, su tikslu jas sugundyti ir įtraukti į sunkią nuodėmę. Blogis labiausiai maskuojasi Daenos metais. Metų įvykiai permainingi, pasikartojantys, viskas tarsi grįžta į savo vietą.

Šiais metais labai svarbu neužsiprogramuoti į ką nors vieną, o ieškoti tikėjimo, tikro gyvenimo tikslo. Tie, kurie užsiciklina tokie ir lieka arba pajunta didelį pralaimėjimą. Šiais metais labai daug žmonių gali nusivilti arba likti zombiais. Reikia labai saugotis išniekinimo ir ypatingai saugoti vaikus.

Kaip Voverė besisuktų rate, ji grįžta į savo vietą. Jei iki to buvo padarytos kokios nors nuodėmės, būtent  tais metais ratas ir sustoja. Kuo daugiau šiais metais žmonės laksto, blaškosi tuo blogiau jiems, nes jiems viskas ir grįžta. Anksčiau reikėjo galvoti, nes tai atlygio metai.

Gale metų visada vyksta patys įdomiausi įvykiai. Zoroastiečiai kreipdavo dėmesį į paskutinius žiemos mėnesius. Nes trys paskutiniai mėnesiai yra skaitomi pereinamaisiais. Tikrasis metų mėnuo yra devintas. Žmonės gimę dviem paskutiniais mėnesiais, gali turėti kitų metų ženklą.

Geriausios Voverės savybės: gyvybingumas, lankstus protas, tikslus darbų atlikimas, greitis, mokėjimas susitvarkyti su visokiu apkrovimu, šeimyninis, rimtas charakteris. Su Šarka (2011 metų totemu) juos jungia veiksmo greitis, tik Voverė mažiau kalba, daugiau laksto ir dirba. Voveriai nereikia tarškėti kaip Šarkai, ji viską įrodo darbais. Šarkos įrodo žodžiais, Voverės darbais, stengiasi viską padaryti savo rankomis,  labai anksti pradeda dirbti. Jie iš nieko nelaukia pagalbos ir tempia jungą už visą šeimą. Tai rūstus, blaiviai mąstantis realistas, visada kaupia atsargas, neturi nieko nereikalingo.

Voverės pirmosios pralaužia ledus, bet savo prisirišimu ir įpročiais konservatyvios. Sugeba daug suprasti, bet prisitaikyti joms labai sunku. Voverės linkusios pasikartoti. Jų gyvenime mažai naujo, prisiriša prie vienos vietos, sunku persikelti į naują vietą.

Jei žmogus turi voverės totemą, jam lemta pažinti giminės medį, yra galimybė gauti Aukščiausių jėgų gynybą, ir be kliūčių pereiti į Kitą Pasaulį. Koks jūs jaučiatės, tokia jūsų Daena, tai jūsų dvasios atvirkščia pusė. Kartais jaučiatės visiškai atstumiantis, tartum visas raukšlėtas, vadinasi tokia dvasia, toks tikėjimas, vadinasi jūs senis savo vidumi. Būna ir atvirkščiai, jautiesi gražus, jaunas, šviežutis, vadinasi yra antras gimimas, antras kvėpavimas, jaunystė, neišsemiamas jėgų rezervas.

Žmonės gimę Voverės metais visai nebijo mirties, gyvenimą jie priima kaip perėjimą į kitą pasaulį. Jei yra totemas, vadinasi yra nematoma pagalba, ypatingai sunkią minutę, neleidžia nukristi, nutrūkti. Nežiūrint konservatizmo Voverės darbus keičia dažnai, nes nori save išbandyti vis kitoje sferoje.

Jei pasireiškia antitotemas – Kiaunė, kuri dažniausiai neturi šeimos, išryškėja smulkus niurzgėjimas, su kažkokiomis fantazijomis, aplink visada chaosas, netvarka, nešvara. Atlieka labai daug kvailų ir betikslių poelgių.

Voverės išsiskiria labai smulkiais, bet įsidėmėtinais veido bruožais, nes visą laiką varto akis. Smulkučiai, šviesučiai, visada ieško ir niekada nesustoja ir nenurimsta. Jei akys išsprogusios, lėtas, apsmurgęs, riebus veidas, tai jau antitotemas – Kiaunė. Voverės charakteris labai nepastovus, gali būti depresijos, nuopuoliai ir lengvas nusiritimas nuo Gyvenimo Medžio. Voverė senovės Rusioje buvo vadinama Mintimi, slenkančia Gyvybės Medžiu. Mat Rusijos senąjį, ikikrikščionišką tikėjimą lėmė vikingų arba variagų pasaulėžiūra. Pas skandinavus voverė ant Gyvybės medžio bėgioja aukštyn-žemyn. Viršun pas išminties Erelį perduodama ką apačioje jam sako Gyvenimo medžio šaknį griaužianti Kosminė Gyvatė, o gyvatei perduoda, kaip Erelis niekinamai ją vadina, dėl to Gyvatė dar labiau niršta, bet nieko negali padaryti, tik įnirtingai griaužti medžio šaknį. Šis įvaizdis puikiai iliustruoja minties galią nuo žemiškų, aistrų ir kūniškumo, laikinų vertybių iki proto ir dvasios, amžinųjų vertybių.

Gimusių Voverės metais pvz.: Galilėjus, Mocartas, Baironas, Kantas, Dekartas, Engelsas.

Kas gi ta lietuviška voverė?

Sun­ku pa­sa­ky­ti, nuo ka­da vo­ve­rės gy­ve­na Lie­tu­vo­je. Jų kau­lų ras­ta vė­ly­vo­jo ne­oli­to (III–II tūkst. pr. Kr.) sto­vyk­la­vie­tė­se. Ka­si­nė­jant pi­lia­kal­nių kul­tū­ri­nį sluoks­nį, dau­ge­ly­je vie­tų ap­tik­ta ir vo­ve­rių kai­lių.

Ta­čiau ar tai pa­pras­tų­jų, ar vo­ve­rių skrai­duo­lių kau­lai – sun­ku pa­sa­ky­ti. Skrai­duo­lių vo­ve­rių ypa­tu­mas – tarp prie­ki­nių ir už­pa­ka­li­nių ga­lū­nių esan­čios odos raukš­lės, ku­rios iš­si­sklei­džia tar­si pa­ra­šiu­tas. Šios vo­ve­rės gy­ve­na Bal­ta­ru­si­jo­je ir Lat­vi­jo­je, to­dėl zo­o­lo­gai ma­no, kad jų ga­li bū­ti ir Lie­tu­vo­je. Kad skrai­duo­lių čia bu­vo anks­čiau, pa­sa­ko­ja K. Kliu­ko, B. S. Jun­dzi­lo raš­tai. 1795–1875 m. gy­ve­nęs E. Eich­val­das ra­šė, kad šių vo­ve­rių Lie­tu­vo­je jau nė­ra.

Pa­pa­ras­to­ji vo­ve­rė – mū­sų miš­kų ir par­kų gra­žuo­lė. Jos už­pa­ka­li­nės ga­lū­nės il­ges­nės už prie­ki­nes, ku­rio­mis tar­si ran­ko­mis lai­ko kan­ko­rė­žius ir vik­riai juos ai­žo. Prie­ki­nių ko­jų vie­nas pirš­tas – be­na­gis, ki­ti su ašt­riai na­gais, pa­de­dan­čiais lai­pio­ti me­džiais. Pas mus gy­ve­na rau­do­nau­o­de­gės ir juo­dau­o­de­gės vo­ve­ry­tės, sve­rian­čios 200–300 gr. Pa­pras­tai su­si­lau­kia 3–9 vai­ku­čių. Pir­mų­jų ži­nių apie vo­ve­rių kai­liu­kų par­da­vi­mą už grū­dus ran­da­me 1279 m. jot­vin­gių pra­šy­me ru­sų ku­ni­gaikš­čiui Vla­di­mi­rui.

Mat tuo­met siau­tė­jo ba­das. 1487–1535 m. lie­tu­viai Prū­si­jai par­da­vė 17 540 kai­liu­kų. Vė­liau vo­ve­rių kai­liu­kų eks­por­tas ma­žė­jo, kol ap­skri­tai vo­ve­rių me­džiok­lė bu­vo už­draus­ta. 1953 m. iš Al­ta­jaus bu­vo at­vež­tos 65 si­dab­ri­nės vo­ve­rės ir pa­leis­tos Šir­vin­tų ir Vil­niaus ra­jo­nuo­se. Ta­čiau ar jos iš­ny­ko, ar su­si­mai­šė su mū­siš­kė­mis – ne­aiš­ku.

Voverės mėnuo

Pro­fe­so­rė Eu­ge­ni­ja Šim­kū­nai­tė rug­sė­jį vo­ve­rės ir šer­mukš­nio mė­ne­siu va­di­no. Vo­ve­rių, vo­ve­rai­čių ir vo­ve­rio­kų bū­das, pa­sak ži­niuo­nės, dau­giau pa­rem­tas pa­sa­kų gud­ry­bė­mis ne­gu tik­ro­mis sa­vy­bė­mis. Šis žvė­riu­kas ga­li su la­pe, kiau­ne, beb­ru, vil­ku var­žy­tis mei­lu­mu, darbš­tu­mu, skru­pu­lin­gu­mu bei gud­ru­mu, drą­su­mu, švie­siu pro­tu. Ne vel­tui sa­ko­ma, kad „su­ka­si kaip vo­ve­rė ra­te“, „vo­ve­rė, kai nu­tvers, ir vil­kui kai­lį nu­ners“, „su vo­ve­re ir meš­ka rie­šu­tau­ja“. Mitologas Nor­ber­tas Vė­lius apie vo­ve­rės uo­de­gą yra už­ra­šęs: „Vo­ve­rę Die­vas su­tvė­rė su ma­žu­te uo­de­ga. Ki­ti gy­vu­liai, ku­rie tu­rė­jo di­de­les ir gra­žias uo­de­gas, ėmė iš vo­ve­rės juok­tis, kad ji su sa­vo uo­de­ga ne­ga­lė­sian­ti ir mu­sių nu­si­bai­dy­ti. Nu­ė­jo tuo­met vo­ve­rė pas Die­vą. Die­vas jos iš­klau­sė. Da­bar vo­ve­rės uo­de­ga už vi­sų gy­vu­lių uo­de­gas gra­žiau­sia ir dai­liau­sia.“ Vo­ve­rė lie­tu­vių tau­to­sa­ko­je – mei­lės ir pir­šly­bų sim­bo­lis. Iš ske­pe­tai­tės pa­da­ro­ma vo­ve­rai­tė. Ber­nai ją mik­liai mė­to, o mer­gos gau­do ir šir­džiai mie­lam ber­nui at­gal nu­me­ta. Ko­kios vo­ve­rės, to­kie ir jų vai­kai.

Pa­tys darbš­čiau­si, pa­tys ga­biau­si, tik kad tie mo­ky­to­jai ir kai­my­nai jų ne­mėgs­ta. Ma­tyt, do­va­nų – gar­džių rie­šu­tų no­ri. Vo­ve­riai – rim­ti vy­rai, nuo­sta­būs se­no­liai. Lie­tu­vo­je yra daug vie­to­vių, vo­ve­rių var­du pa­va­din­tų.

Liaudis apie voverę

Voverìkė labai mažikė, greita, labai graži, ruda, uodegos didelės, gražios. Vilkas nepavilks, meška nepritilps, ale baugu vovers – kai šoks i pavers. Vilkas vilkęs pames, ale kai voverė nutvers, tai į medį įtrauks (iron.) Laksto kaip voverė̃ medžiais. Apsidirbau kaip su vóvere (gerai baigiau darbą). Ir ana pati graži, zgrebni yr kaip voverė̃. Jau būtum melžę, vis savas lašas, geriau negu voverė̃ medy. Grįžta ligi voverėlę užmušęs. Nuo tų mokslų kap voverýtė likusi. Ką čia niurkai kaip Adomas voverę (apie negrabiai dirbantį). Voverė ant šakos, o jau iešmą droži. Dar voverė̃ šakose, o puodas jau užkaistas. Voverė̃ an šakos, o jau kailį parduoda Škn. Eik voverų̃ burkšti į karklyną! (keik.). Voverė̃ dar ant eglės (iš anksto nesidžiauk).

Mįslės

Dvi katelės voverė̃lę gaudo (rankos ir šaudyklė).
Nei putpelė, nei voverė̃: aplink plaukai, vidury skylė (mova) Snt. (Rankoms sušilti drabužių priedas)

Sulyginimai su vovere

Vóverę (voverė̃lę) gáudyti, reiškia gūžinėti, eiti gūžynių, prisižaisti gaudant vienas kitą akis užsirišus.

Orų spėjimai pagal voverę

*Jei vienam lizde apsigyvena kelios vóverės, bus stiprūs šalčiai Všk.

* Jei voverė̃ lizdą aukštai daro, lauk žiemos su atšilimais.

*Jei pavasarį pasirodo daug voverių – bus riešutų .

*Jei voverė perbėga per kelią – nepasisekimas LTR.

Literatūra:

1. Palmyros horoskopas

2. Da­lia Sa­vic­kai­tė, „Šeimininkė“

3. Tautosaka

4. П.Глоба. Древний календар. Москва, 1994. С. 50–53

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.