0

Klaipėdos Etnokultūros centre – pokalbiai apie Velykų stalą

kovo 23, 2012 Amatai

Ryškiausia pavasario šventė – Velykos – švenčiamos kiekvienoje šeimoje, tačiau kiek vietos šioje šventėje paliekama tradicijoms?

Visiems akivaizdu, kad ant Velykų stalo karaliauja margučiai. Kaip nusimarginti tradicinių margučių? o kas dera ir kas nedera šalia jų ant šventinio stalo? Stalą dengsime staltiese, o kokia tinkamiausia? Į šiuos klausimus pasiryžęs atsakyti Klaipėdos etnokultūros centras, kviečiantis klaipėdiečius į renginių ciklą „Mūsų Velykų stalas“.

Etnokultūros centro nuotr. / Klaipėdiečiai kviečiami pasimokyti, kaip Velykom nusimarginti kiaušinius.

Kovo 22, 23, 29, 30 dienomis 15 – 18 val. miestiečiai, mėgstantys tradicinius rankdarbius,  kviečiami siuvinėti Velykų stalo staltiesę. Kurdami bendrą staltiesę klaipėdiečiai sužinos, kokias staltieses seniau mėgdavo siuvinėti klaipėdietės, kokias medžiagas bei technikas naudojo, kaip komponuodavo raštus bei kokie buvo populiariausi. Užsiėmimus ves dailininkė Elena Matulionienė, paruošusi metodinę medžiagą ir ketinanti ja pasidalinti su dalyviais. Organizatoriai  kviečia į bendrą veiklą įsilieti visus, tiek pradedančius siuvinėti, tiek patyrusias siuvinėtojas ar siuvinėtojus, kurie norėtų pasikeisti patirtimi, parodyti visuomenei savo  siuvinėtus darbus. Kviečiami atsiliepti ir tie, kurie namuose turi senovinių savo močiučių ar promočiučių kurtų staltiesių. Galbūt namie, net to nežinodami, turite neįkainojamą vertybę, kuri pasitarnautų etnologams, mokslininkams, tyrinėjantiems tradicinę tekstilę.

Klaipėdiečiai staltiesę siuvinės visą kovo mėnesį, o ši akcija baigsis kovo 31 d. 15 val. vyksiančiu renginiu „MŪSŲ VELYKŲ STALAS“.  Šio renginio metu bus kalbama apie Velykų stalo dengimo tradicijas, pasakojama apie tradicinius Velykų valgius, stalo puošmenas, bus demonstruojamas sviesto mušimas bei sviestinio avinėlio gaminimas. Renginio viešnia – Lietuvos liaudies kultūros centro papročių ir apeigų poskyrio vedėja Nijolė Marcinkevičienė.

Kovo 23, 24, 30 dienomis penktadieniais 16 val., šeštadieniais 11 val.  klaipėdiečiai kviečiami į užsiėmimus „Margučių marginimas natūraliomis dažyvėmis“. Dalyviai bus supažindinti su margučių marginimui naudojamomis natūraliomis priemonėmis, margučių raštais, nusimargins kiaušinį, naudodami vašką bei augalinius dažus.

Į šiuos užsiėmimus kviečiame registruotis tel. 8-46-310022

15min.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.