0

Senasis Kaunas atgims trimačiuose paveiksluose

balandžio 20, 2012 Kultūra, Renginiai

Balandžio 16-22 d. Kauno centre duris atvers netradicinė galerija, kuri kvies pasinerti į trimatėje erdvėje atgijusią laikinąją sostinę. 5-erių metų jubiliejų švenčiantis prekybos ir pramogų centras Kauno „Akropolis“ miestelėnams ir svečiams pasiūlys analogų Lietuvoje neturinčią pramogą – unikalią trimačių paveikslų galeriją.

PC „Akropolis“ nuotr. / Trimatis paveikslas

Menininkų dueto – skulptoriaus Mindaugo Tendziagolskio ir interjero kūrėjo Viliaus Vanago kuriami paveikslai nukels į senąjį Kauną. Milžiniškus, maždaug 24 kv.m trimačius (3D) paveikslus, dar vadinamus optinėmis iliuzijomis, menininkai šiomis dienomis kuria tiesiog ant prekybos centro grindinio.

„Kauniečiams suteiksime unikalią galimybę iliuziškai „užsukti kavos“ į senąją Kauno kavinę, nusikelti į Laisvės alėją, išvysti Soborą ir senuosius tramvajus“, – sakė garsiausiu Lietuvos ledo skulptoriumi tituluojamas menininkas M.Tendziagolskis. Pasak jo, tarpukario laikotarpis žavi retro stiliumi, o gana tradicinėje erdvėje kuriami modernūs sprendimai turi išliekamąją vertę.

Anot skulptoriaus, specialių akinių stebėti trimačius vaizdus neprireiks, bet primerkti vieną akį – verta. „Paveikslai kuriami iškreipiant proporcijas, tad žiūrint viena akimi jaučiamas erdvės gylis. Paveikslų turinio atspindžiai gali ir paklaidinti. Lankytojams patarčiau turėti ir fotoaparatus – jais užfiksuoti vaizdai tampa dar gilesni“, – šypsojosi M.Tendziagolskis.

V.Vanago teigimu, 3D iliuzijos – naujiena Lietuvoje: „Jos niekada nebuvo pieštos ir kurtos ant grindinio, sienos ar pastato. Tad norėjome sukurti išskirtinę galimybę vyresniems žmonėms sugrįžti į nostalgišką to meto Kauną, taip pat supažindinti jaunimą su tuo, kaip keitėsi gimtasis miestas.“

Menininkai paveikslus tapo aliejinėmis pastelėmis bei žada juose „apgyvendinti“ ir vieną kitą laikinosios sostinės laikmečio kaunietį.

Paveikslai prekybos ir pramogų centro erdvėse „nutūps“ nuo balandžio 20 d. Norintys stebėti kūrybinį procesą kviečiami atvykti į prekybos centrą jau dabar. Šventinį balandžio 20–22 d. savaitgalį čia koncertuos garsiausi šalies atlikėjai – nuo „Biplan“, N.Bunkės iki K.Smorigino ir O.Ditkovskio, gospelo choro „Sounds in G“.

15min.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.