0

Neapsikentę mobiliųjų telefonų skambėjimo per renginius, menininkai kyla į kovą

gegužės 2, 2012 Kultūra

Menininkams trūko kantrybė dėl per jų renginius skambančių mobiliųjų telefonų. Kai kurie jau siūlo koncertų, teatrų ar kino salėse įrengti ryšio blokavimo įrangą, praneša „Info TV“.

„Scanpix“ nuotr. / Mobilieji telefonai

Nacionalinės filharmonijos direktoriaus pavaduotoja Ieva Tamutytė sako prarandanti viltį geruoju sutarti su mobiliųjų telefonų savininkais. Ji prisiminė ne vieną atvejį, kai skambučiai salėje vos nenutraukė koncerto.

„Prieš porą metų pilnutėlėje salėje Edgaras Montvydas dainavo ilgai lauktą savo rečitalį Lietuvoje. Ir tik jam pradėjus tylią ramią transcendentinę dainą, po kelių taktų visai netoli scenos, ketvirtoje ar penktoje eilėje, gana garsiai suskambo telefonas. Atlikėjas buvo tikrai išmuštas iš vėžių ir sustojo. Jam teko pradėti dainuoti kūrinį iš naujo“, – nemalonų incidentą

Pasak I.Tamutytės, žmogus, kuriam suskambo telefonas, irgi turbūt sutriko, nemokėjo net jo išjungti, atsistojo ir išbėgo iš salės su skambančiu telefonu. Tokių akibrokštų tik daugėja.

„Prieš keletą savaičių buvo tikrai kuriozinis atvejis mūsų salėje, kai telefonai skirtingai skambėjo keturis kartus. Vadinasi, pirmam žmogui suskambo, jis jį išjungė, bet tie kiti trys nepadarė išvadų. Ir neprisiminė, kad reikėtų išsijungti“, – sakė Filharmonijos atstovė.

Lietuvos nacionalinės filharmonijos vadovybė jau svarstė idėją pirkti ryšių blokavimo įrangą, kokią naudoja įkalinimo įstaigos. Tačiau paskaičiavę, suprato, kad kol kas tai – per brangus malonumas. Nutarta apsiriboti perspėjimais prieš koncertus bei įspėjamaisiais ženklais, nurodančiais, kad prieš renginį telefoną reikia išjungti ar bent nutildyti garsą.

Kultūros ministerijos pozicija, kad įranga ryšiui blokuoti yra ne tik brangi, bet ir gali pridaryti daugiau bėdos negu duoti naudos. Jeigu, pavyzdžiui, kažkam labai reikėtų ir tas žmogus neprisiskambintų žiūrovui, pasipiltų skundai dėl pažeidžiamų žmogaus teisių. Todėl šiuo atveju ministerija siūlo kliautis žmonių sąmoningumu.

Panašios pozicijos laikosi ir bažnyčios atstovai. Vilniaus Arkikatedros administratorius kunigas Robertas Šalaševičius sako, kad nekreipia dėmesio į telefonų skambučius per pamaldas. Dažniausiai skambučiai pasigirsta iš pagyvenusių žmonių rankinių ar kišenių. Kunigas svarsto, kad jie tiesiog nemoka nutildyti garso, bijo visai išjungti aparatą.

„Tam tikras nepasitenkinimas kyla, kai pačiais sakraliausiais momentais suskamba telefonas. Nors turbūt baisesnis dalykas už telefono skambėjimą yra tai, kad žmonės puola atsiliepti. Per pamaldas pakyla, bėga per visą bažnyčią ir kartais šaukia, jog yra pamaldose ir negali kalbėti“, – kunigas R.Šalaševičius tokias situacijas vertino su šypsena.

Užsienio menininkai nepakantesni gerbėjams, kurie mobiliaisiais telefonais sujaukia jų pasirodymus. Garsus Rusijos pianistas Denisas Macujevas per koncertus nedrausmingus klausytojus viešai pamoko. Vos tik kažkieno rankinėje suskamba telefonas, D.Macujevas tuoj pat atkartoja skambučio garsą, taip sugėdindamas mobiliojo telefono garsą neišjungusį klausytoją.

Kiti muzikantai imasi kitokių triukų. Džiazo dainininkė Diana Krall, vos kažkam suskamba telefonas, stabdo pasirodymą ir sako: „Jeigu skambina mano vyras, sakykit, kad aš šiandien dainuoju čia.“

Etiketo specialistai tvirtina, kad telefonai viešose vietose netrukdomai skambės tol, kol žmonės patys nepasikeis. Tam reikės ne vienos kartos, kad būtų išmokta kultūros pamoka. Pavyzdžiui, Japonijoje, kur žmonių gyvena kur kas daugiau nei Lietuvoje, skambantis telefonas viešoje vietoje labai retas reiškinys.
15min.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.