0

Kurortiniams Zarasams 80 metų: kultūra, sportas ir pramogos prie vandens!

gegužės 20, 2012 Miestai, Renginiai

1932 metais, tarpukario Lietuvoje, Zarasams buvo suteiktas kurortinio miesto bei vasarvietės statusas, todėl šiais metais pasitinkame 80-ties metų kurortinės istorijos jubiliejų. Primename, jog kurortinės teritorijos statusas atnaujintas 2008 m., kai Zarasai tapo pirmąja Lietuvos kultūros sostine. Taigi 2012 m. turime puikią galimybę atgaivinti kurortinio sezono atidarymo tradiciją mūsų mieste bei tęstines vasaros sezonui skirtas veiklas papildyti inovacijomis. Todėl kviečiame prisijungti visus miesto gyventojus idėjomis, darbais, informacijos sklaida, prisiminimais ir dokumentais, liudijančiais kurortinę mūsų miesto istoriją.

Kurortinio sezono atidarymas Zarasuose gegužės 25 – 27 d.
Į kurortinio sezono atidarymą visus pakviesime į Zaraso ežero pakrantę ir apžvalgos ratą, Zaraso ežero salos bei Zarasaičio ežero paplūdimius, kur vyks iš rugpjūčio mėnesio persikėlusi Vandens sporto šakų šventė bei naujas kūrybinis projektas „Menas prie vandens”, kviečiantis kurti ir organizuoti kūrybines akcijas jaunuosius menininkus iš visos Lietuvos.
Paskutinį pavasario savaitgalį pristatysime akmens skulptūrų plenero dalyvių darbus. Plenerą pirmą kartą organizuoja Zarasų krašto muziejus ir tęsia 2011 m. pradėtus vasaros darbus, skirtus viešųjų erdvių puošybai meninėmis priemonėmis Zaraso ežero pakrantėje. Zarasų viešoji biblioteka burs ne tik į jau įprastą ir visų mėgiamą literatūrinį projektą „Poezijos pavasarėlis”, bet ir organizuos jaunųjų literatų kūrybines akcijas apžvalgos rato erdvėse. Zarasų kultūros centras visus, mylinčius sceninį meną, pakvies į koncertą paplūdimyje, o mėgstančius šokti – į miesto širdyje įsikūrusią Sėlių aikštę. Zarasų sporto centras aktyviems vandens sporto šakų mylėtojams surengs dviejų dienų turnyrą Zaraso bei Zarasaičio ežerų paplūdimiuose, o žaismingą nuotaiką sukurs debiutuojantis humoristinis konkursas komandoms „Mis, Misis ir Misteriai bikini”, atspindintis aštuonių dešimtmečių kurortines paplūdimio madas.

Jaunuosius menininkus nuo 16 iki 36 metų, norinčius Zaraso ežero pakrantėje kurti ir organizuoti kūrybines akcijas (gatvės muzika, teatras, cirkas, šaržai, portretai, miniatiūros, meninės fotografijos sesijos, instaliacijos, performansai, meniniai pasirodymai scenoje ant vandens ar kita), kviečiame registruotis e-paštu: kultura@zarasai.lt.
Visus, mylinčius vandens sporto šakų sportą (pavienius ar komandas), kviečiame registruotis e-paštu: sportas@zarasai.lt. Mūsų miesto įstaigų, organizacijų, asociacijų, giminių, kaimynų, šeimų komandas kviečiame registruotis į nuotaikingą humoristinį vasaros-vandens konkursą „Mis, Misis ir Misteriai bikini”, skirtą kurorto 80-mečiui e-paštu: z.k.r@mail.lt. Linijinių šokių komandas ir DJ‘us, norinčius pasirodyti Sėlių a., kviečiame registruotis e-paštu: z.k.r@mail.lt. Smėlio skulptūrų kūrėjus, kūrėjų komandas kviečiame registruotis e-paštu; meno.mok@zarasai.lt.
Prisiminkime, jog gerą nuotaiką dovanojame sau patys, aktyviųjų laukia daug šypsenų, o konkursų nugalėtojų – dovanos. Taip pat norime priminti, jog kurortinio sezono atidarymo sėkmė priklauso nuo kiekvieno iš mūsų. Todėl pasistenkime Zarasuose sukurti Lietuvos ežerų karalystės, apgaubtos Pirmosios kultūros sostinės svetingumu bei palankia kurortinėms paslaugoms plėtoti atmosfera, įspūdį.

Vandens festivalis „VANDENS KARNAVALAS” liepos 27 – 29 d.
Paskutinį liepos mėnesio savaitgalį, kaip alternatyvą Jūros šventei, visiems besiilsintiems prie Utenos regiono ežerų, siūlysime pasinerti į naują festivalį „Vandens karnavalas”, kurio sudėtyje pamatysime daug mums jau pažįstamų, tęstinių veiklų ir naujų iniciatyvų. Festivalis „Vandens karnavalas” – tai XI jaunųjų talentų kūrybos forumas – konkursas „Undinės’2012”, projektai ant vandens „Valčių paradas” ir „Galerija ant vandens”, kurie pirmą kartą įvyko 2008 m., kai tapome pirmąja Lietuvos kultūros sostine. Vandens karnavalą vainikuos fejerverkai ir teatralizuota šokėjų eisena, ratuotas paradas. Trijų dienų karnavalo dalyviai ners į vandens pramogų, muzikos ir šokio bangas, turės puikią progą kūrybinei saviraiškai ir laiko poilsiui nepaprasto grožio erdvėje – Zaraso ežero saloje.

Jau vienuoliktą kartą Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras kviečia 16–36 metų jaunuosius menininkus į kūrybos forumą vandens tema „Undinėlių daina”. Po dešimtmečio ,,Undinėlės” jau tapo tikromis ,,Undinėmis”, todėl konkursui siūlomas naujas vardas „Undinės’ 2012”. Vardas kiek naujas, tačiau reikalavimai konkurso dalyviams išlieka tie patys: aistra muzikai ir šiuolaikiniam šokiui, kūrybingumas, ištikimybė kūrėjo misijai ir tikra menininko energija. Trijų dienų konkursui kviečiame pristatyti autorinę kompoziciją vandens tema (instrumentinę, šokio ar vokalinę), laisvai ją interpretuojant („Vandens diena” – liepos 27 d.), kompoziciją laisva tema ar populiaraus kūrinio interpretaciją (,,Šlagerių diena”- liepos 28 d.). Liepos 28-ąją scenoje matysime konkurso laureatų pasirodymus. Konkurse negali dalyvauti pastarųjų penkerių metų laureatai, tačiau juos kviečiame registruotis į Laureatų dieną. Konkurso vertinimo komisijoje, kaip ir kasmet, dirbs profesionalūs ir autoritetingi Lietuvos kultūros veikėjai, svečiuosis žinomi meno kolektyvai.
Šiuolaikinio šokio grupes kviečiame parengti ne tik dvi choreografines kompozicijas, bet ir pasirengti naktinei karnavalinei eisenai – šokiui su šviečiančiais aksesuarais ir kaukėmis. Konkurso „Undinės’2012” laureatų, eisenos dalyvių laukia septynios nominacijos ir piniginės premijos, specialieji prizai. 2012 metų konkursas išsiskirs ir tuo, jog jame dalyvaus daug jaunųjų talentų iš Latvijos ir Baltarusijos. Daugiau informacijos apie konkursą, dalyvio registracija, dalyvio anketą e-paštu: z.k.r@mail.lt. Kviečiame paskubėti registruotis, dalyvių skaičius ribotas.

Valčių parade turi galimybę dalyvauti atskirų įstaigų, organizacijų, asociacijų, šeimų, draugų kolektyvai. Reikia tik turėti fantazijos, noro ir valtį, kurią turite papuošti, pasirinkta laisva tema, taip pat, prašome sukurti vieno puslapio tekstą valties temos pristatymui. Valties papuošimas turi būti aktualus ir prieblandoje, nes paradas vyks iki sutemų. Kviečiame registruotis e-paštu: sportas@zarasai.lt. Jūsų laukia dar nepatirti įspūdžiai ir nugalėtojų taurės.
Kviečiame jaunuosius menininkus kurti akcijas, performansus ir instaliacijas ant vandens – Zaraso ežero pakrantės ir Zaraso ežero salos paplūdimio teritorijoje. Projektą „Galerija ant vandens” koordinuoja Zarasų krašto muziejus. Kviečiame įvairiais kūrybiniais sumanymais prisijungti Zarasų miesto jaunimą, moksleivius. Registracija e-paštu: muziejus@zarasai.lt. Kitus aktualius pasiūlymus festivaliui „Vandens karnavalas” galite teikti e-paštu: kultura@zarasai.lt.


Zarasų miesto šventė „ZARASAMS – 506” rugpjūčio 15 – 18 d.

Jau dvejus metus iš eilės sėkmingai besikartojanti Zarasų miesto šventės samplaika su automobilių ralio varžybomis „300 lakes rally” pasikartos ir 2012 metais.
Trečiadienį, kaip ir įprasta, Žolines pradėsime tradicinio folklorinės muzikos festivalio „Žolinė” garsais, ketvirtadienio ir penktadienio vakarais susirinksime į koncertus Sėlių aikštėje. Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir Zarasų krašto muziejus pakvies į tradicinius renginius „Nakties skaitymai” ir „Muziejus naktį”. Sėlių aikštėje šurmuliuos tautodailės ir knygų mugės. Penktadienio vakarą į startą palydėsime automobilių „300 lakes rally” čempionato ekipažus. Šiais metais organizatoriai žada lenktynių etapą Zarasų miesto gatvėmis, etapus Zarasų rajono keliais, o rugpjūčio 17-18 d. vakarais kvies į Zaraso ežero salą stebėti specialiųjų varžybų bei nugalėtojų apdovanojimų. Derinami klausimai dėl tiesioginės TV transliacijos iš lenktynių etapo mieste.

Su entuziazmu nusiteikusius vietos mėgėjų meno kolektyvus, jaunimo grupes ir profesionalius atlikėjus, norinčius pasirodyti scenoje Sėlių aikštėje š.m. rugpūčio 16 d. kviečiame registruotis e-paštu: z.k.r@mail.lt. Koncertines veiklas koordinuoja Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras.
Taip pat kviečiame registruotis video ir fotografijos meno mylėtojus, kurie galėtų pristatyti ekrane Sėlių aikštėje įdomius kūrybinius projektus, skirtus Zarasų miesto žmonėms, gamtai, architektūrai, istorijai. Rašykite e-paštu: kultura@zarasai.lt

Kiti vasaros renginiai Zarasuose
Šią vasarą turėsime galimybę apsilankyti ir kituose įdomiuose tradiciniuose tęstiniuose kultūriniuose bei sportiniuose renginiuose.
Liepos 21-ąją (šeštadienį) Zaraso ežero saloje vyks Lietuvos galiūnų čempionato etapas. Rugpjūčio pradžioje Zaraso ežero saloje laukiame ypatingo jubiliejinio festivalio „Roko naktys/Galapagai” (rugpjūčio 3-4 d.), o to paties mėnėsio pabaigoje (rugpjūčio 24-26 d.) neofolkloro festivalio „Mėnuo juodaragis”, kuris šiais metais taip pat ruošia daug staigmenų oro balionų pavidalu.
Linkime, kad mūsų visų pastangomis gražūs planai virstų realiais darbais ir maloniais įspūdžiais, pakviestų į mūsų miestą atvykti ne tik mūsų kraštiečius, bet ir svečius iš Lietuvos, kaimyninės Latvijos, kitų užsienio šalių turistų.
Turistinio sezono renginių, kultūrinių – sportinių veiklų darbo grupės vadovė
Daiva Šukštulienė
zarasai.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.