0

Iki 2016-ųjų Vilniuje išdygs atliekų deginimo gamykla

gegužės 16, 2012 EKO, Gamta, Miestai

Nepaisydama gyventojų ir kai kurių politikų nepasitenkinimo, nuolatinių protestų, Vilniaus valdžia pasiryžusi šalia Gariūnų pastatyti atliekų deginimo gamyklą. Jos maketas jau puikuojasi sostinės savivaldybėje, o projekto įgyvendinimo data numatyta 2016-aisiais metais.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr. / Šiukšlių deginimo gamyklos maketas

Šalia Gariūnų per kelerius metus ketinama pastatyti ne tik atliekų rūšiavimo fabriką, bet ir jų deginimo gamyklą. Anot Vilniaus mero Artūro Zuoko, jau kitąmet biokuro naudojimas sostinėje išaugs dvigubai, nes „Vilniaus energijai“ leista 18 mln. Lt gautų pajamų skirti naujam biokuro katilui. Tai esą šilumos kainą sumažins vartotojams apie 2 ct, o per metus tikimasi sutaupyti net 50 mln. Lt. Kaina dar labiau mažės pradėjus šilumos gamybai naudoti išrūšiuotas atliekas.

„Šiandien Vilniaus savivaldybė yra pasiruošusi atliekų rūšiavimo gamyklos statyboms. Tai turėjo padaryti jau praeitos kadencijos valdininkai. Šis fabrikas bus statomas gavus Europos Sąjungos paramą. Taip pat ketiname statyti rūšiuotų antrinių atliekų deginimo gamyklą. Vilniaus savivaldybė ir Vilniaus šilumos tinklai įsigijo 49 proc. gamyklos akcijų“, – tvirtino meras.

Į deginimo gamyklą atkeliautų ir dumblas iš „Vilniaus vandenų“ dumblo apdorojimo įrenginių. Visa tai, pasak A.Zuoko, leis šilumos kainą sumažinti 4 ct.

Tai, kad aplinkosaugininkai yra išsakę neigiamą nuomonę dėl atliekų deginimo šalia Gariūnų, anot mero, tėra nuomonė. „Mes turime ekspertų įvertinimą, žinome, kaip ką daryti ir priimame sprendimus. Problemos buvo dėl to, kad ketinta deginti visas atliekas, o tai pakeista. Pirmiausia atsiranda rūšiavimas, o tik tada atliekų deginimas“, – teigė A.Zuokas.

Užbėgdamas už akių kritikams, A.Zuokas pareiškė, kad šiems projektams priešinsis tie, kurie yra suinteresuoti, jog Lietuva pirktų kuo daugiau dujų ir nemažėtų šilumos kainos.

15min.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.