0

Žolininkės Virginijos patarimai ką rinkti gegužę

gegužės 18, 2012 Liaudies medicina

Gegužyje renkamos šios vaistažolės

Gudobelės

Gudobelių preparatai pasižymi kardiotoniniu poveikiu, tai yra stiprina širdies raumenį ir sumažina jo susitraukimų skaičių (pulsą). Taip pat veikia raminančiai, šiek tiek mažinančiai kraujo spaudimą.


Kaip vaistinė žaliava naudojami gudobelės žiedai ir lapai. Gudobelių preparatai mažina centrinės nervų sistemos jautrumą, tonizuoja širdies raumenis. Iš gudobelės žaliavos pagaminti preparatai laikomi gera širdies – kraujagyslių ligų profilaktikos ir gydymo priemone senyvo, pagyvenusio amžiaus žmonėms. Jie vartojami kaip priemonė, padedanti reguliuoti širdies ritmą, plečianti širdies ir galvos smegenų kraujagysles, mažinanti kraujo spaudimą. Gerina sergančiųjų širdies ligomis sutrikusį miegą, širdies ir smegenų kraujotaką, vartojami po sunkių ligų, profilaktikai.

Našlaitė

Našlaitė pasižymi atsikosėjimą gerinančiu, šlapimą varančiu, prakaitavimą skatinančiu, dezinfekuojančiu, priešuždegiminiu ir skausmą malšinančiu poveikiu. Kaip vaistinė žaliava yra naudojama našlaičių žolė. Našlaičių preparatai yra vartojami sausam kosuliui gydyti. Nuoviru gydomos odos ligos, tokios kaip egzema, žvynelinė, riebios odos spuogai, taip pat šlapimo takų akmenligė, peršalimas. Vartojama esant podagrai, reumatui gydyti, pagerina medžiagų apykaitą, skatina ir prakaitavimą.

Šeivamedžio žiedai

http://www.vaistazoles.lt/get.php?i.259Šeivamedžio preparatai pasižymi prakaitavimą skatinančiu, karščiavimą mažinančiu, šlapimą varančiu, tulžies išsiskyrimą skatinančiu, lengvai vidurius liuosuojančiu, sutraukiančiu, priešuždegiminiu bei vidutiniu dezinfekuojančiu poveikiu. Kaip vaistinė žaliava yra naudojami šeivamedžių žiedai.

Šeivamedžių žiedų preparatai vartojami sergant peršalimu, gripu, šlapimo takų uždegimu, reumatu, podagra. Taip pat skatina prakaito ir šlapimo išsiskyrimą. Išoriškai vartojami skalaujant burnos ir gerklės ertmes esant gleivinės uždegimams.

Pupeles ruošiu sėklai, o ankštis naudosiu vaistinei žaliavai Pasižymi priešuždegiminiu, šlapimą skatinančiu poveikiu. Vaistiniai žaliavai yra naudojamos pupelių ankštys.

Pupelių anksčių nuoviru yra gydomas cukrinis diabetas, vartojamas esant inkstų bei šlapimo pūslės uždegimams, podagrai. Taip pat pupelių ankštys skatina šlapimo išsiskyrimą ir mažina cukraus kiekį kraujyje. Gerina medžiagų apykaitą, ypač vyresniame amžiuje.

Liucerna

Liucernos žolė vartojama uždegimams gydyti, organizmui stiprinti.

http://www.vaistazoles.lt/get.php?i.240

Ji skatina šlapimo išsiskyrimą, valo vidurius, reguliuoja cukraus ir cholesterolio kiekį, papildo organizmą vitaminais ir mineralais.

Žemuoges

Žemuogių lapai pasižymi priešuždegiminiu, regeneraciją skatinančiu poveikiu. Kaip vaistinė žaliava yra naudojamos žemuogių uogos ir lapai. Žemuogių preparatuose yra daug vitamino C, geležies, organizinių rūgščių, pektininių ir rauginių medžiagų. Vartojami sergant mažakraujyste, širdies – kraujagyslių, kepenų ligomis,gastritu, dvylikapirštės žarnos opalige. Išoriškai vartojama žaizdoms, pigmentinėms dėmėms, sunkiai gyjančioms žaizdoms, dantenų uždegimui gydyti. Žemuogių nuoviru gydomas ir hemorojus.

Kaštonų žiedai

http://www.geliurojus.lt/wp-content/uploads/2011/12/Paprastoji-alyva-200x200.jpgDžiovintus užpilsiu degtine- tai vaistas širdies kraujagyslėms stiprinti ir valyti. Šviežius, nesuvytusius pilsiu spiritu – vaistas gydyti nervų šaknelių uždegimui(raumenų), sąnarių skausmams, patemptoms sausgyslėms.

Alyvų žiedai naudojami diabetui, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Saulutes rinksiu odos spuogams gydyti,  spuoguoti jaunuoliai prašo brendimo laiku.

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.