0

Apdovanos atnešusiuosius širdis ant poezijos aukuro

gegužės 23, 2012 Eilės

Ivona ŽIEMYTĖ//

Šiandien 2012 05 23 d. 16 val., Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos „Gerlacho palėpėje“ vyks dienraščio „Vakarų ekspresas“ inicijuojamo, tradicinio Klaipėdos apskrities ir miesto moksleivių meninio skaitymo bei dainuojamosios poezijos konkurso, šiais metais skirto Spaudos, kalbos atgavimo ir knygos dienai bei Maironiui paminėti, laureatų apdovanojimų šventė.

© Tomo PERMINO nuotr

Šventės metu bus pagerbti visi konkurso dalyviai, pedagogai, apdovanoti laureatai bei pristatyta literatūrinė – muzikinė kompozicija „Ant aukuro širdį nešiau“.

Jaunieji talentai – brandūs

„Mes tikrai labai džiaugiamės, kad šiais metais konkurse dalyvavo tokie stiprūs laureatai. Jais tapo trys dainuojamosios poezijos atlikėjai ir šeši skaitovai. Tie jauni žmonės ir jų pasirinktos aktualios temos – labai brandūs. Išrenkant geriausius, svarbiausia buvo meniškumas, įtaigumas, teksto improvizacija. Rimta komisija – rašytoja Nijolė Kepenienė, Klaipėdos universiteto docentas Gediminas Šimkus, aktorius Aleksandras Šimanskis, aktorė Renata Idzelytė, I. Simonaitytės bibliotekos atstovė Daiva Nakrošienė ir žurnalistė, UAB Lietuvos Danijos bendrovės „Minijos nafta“ atstovė spaudai Kristina Paukštytė-Brazdauskienė – turėjo gražią popietę: jaunatvišką, romantišką, svajotojišką“, – įspūdžiais dalinosi aktorė Virginija Kochanskytė.

Pasak pokalbininkės, apdovanojimų metu bus parodyta laureatų ir profesionalių menininkų paruošta bendra literatūrinė-muzikinė kompozicija „Ant aukuro širdį nešiau“, bus nusilenkta Maironiui, Lietuvai, lietuviškam žodžiui. Tad žiūrovai turės progą patirti gražių emocijų ir pasisemti optimizmo.

Programoje dalyvaus pati V. Kochanskytė ir jos kolega Sigutis Jačėnas, dainininkė, tarptautinių konkursų laureatė Giedrė Zeicaitė ir pianistė Edita Zizaitė. Šventėje skambės Maironio laiškų apie gyvenimą ir kūrybą, lietuvybę, kuriuos jis rašė draugams, fragmentai.

„Labai gerai, kad dar yra skaitančių vaikų – ne tik sau, bet ir kitiems. Aš prisimenu laikus, kai pats būdamas mokinys skaičiau poeziją, norėdamas tapti aktoriumi, to net nepapasakosi keliais žodžiais. Žinoma, vaikai galėtų skaityti ir savo mokyklose, bet jie nori susitikti su draugais iš kitų mokyklų ir miestų. Jeigu vaikai dabar neskaitys lietuviškai, tai kas kitas skaitys? Juk mokykloje jie beveik nesikalba, sprendžia testus. O čia buvo tiek prasmės, įžvalgų ir gerumo. Kas žino, kokį vėliau kelią jie pasirinks, o jie mums reikalingi Lietuvoje. Ar žinote, kodėl Česlovas Milošas mokėsi lietuvių kalbos jau būdamas senas? Jis gi ruošėsi su Dievu pasikalbėti gimtąja kalba“, – sakė tradicinis šventės svečias, aktorius ir režisierius, VšĮ Vieno aktoriaus teatro įkūrėjas S. Jačėnas, renginio metu skaitysiantis Justino Marcinkevičiaus eiles.

Visi bus pagerbti

„Toks didelis dalyvių, dainuojančių ir skaitančių poeziją, skaičius parodė, kad renginys labai reikalingas ir populiarus. Gal jį patrauklų daro tai, kad mokiniai gali išbandyti savo talentus skaitydami aktoriams, žinomiems žmonėms, su jais bendrauti, pasimokyti – kartu jiems aukštai užkelta kartelė“, – sakė Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Vida Bubliauskienė.

Ką iš to pelno mokytojai? Jie gauna padėkos raštą, kai atestuojami aukštesnei profesinei kategorijai gauti, ir įrodo, kad paruošė laureatą, tai jau yra įrodymas. Be to, laimėjimas jų mokyklose įrašomas kaip metų pasiekimas. Juos sveikina kolegos, juk smagu būti pastebėtam.

„Šiais metais mūsų skyrius prisideda prie renginio paruošdamas padėkos raštus mokytojams ir diplomus laureatams. Padaryta graži pradžia, ir kitąmet, tikiuosi, įsirašysime tą konkursą į savo veiklos planą, gal įsteigsime prizą geriausiam skaitovui“, – sakė pokalbininkė.

„Tokio renginio mums reikia, kad moksleiviai galėtų atskleisti, parodyti savo talentą, būtų įvertinti garbingos komisijos. Tokius konkursus rengsime kiekvienais metais, nes susidomėjimas didėja, šiais metais buvo ažiotažas“, – sakė dienraščio „Vakarų ekspresas“ rinkodaros vadovė Jurgita Petrauskienė.

Konkurso dalyvius ir pedagogus sveikins Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus atstovai, dienraščio „Vakarų ekspresas“ redaktorius, Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis, aktorius ir režisierius Sigutis Jačėnas, o specialų prizą už įsimintiniausią pasirodymą įteiks UAB Lietuvos-Danijos bendrovė „Minijos nafta“.

ve.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.