0

Kuršių nerija – naujuose pašto ženkluose

gegužės 24, 2012 Lietuvos aktualijos, NAUJIENOS

Šeštadienį apyvartoje pasirodys du nauji pašto ženklai iš serijos „Pasaulio paveldo objektai“. Pašto ženkluose bus pavaizduota Kuršių nerija.

Viename iš naujųjų pašo ženklų vaizduojamos Kuršių nerijos kopos, kitame – etnografinė pajūrio žvejo sodyba Kopgalyje.

Kiekvieno ženklo tiražas – 100 tūkst., nominalinė vertė – 3 litai.

Abu pašto ženklus sukūrė dailininkė Valdonė Bručienė.

Kartu su pašto ženklais bus išleisti ir pirmosios dienos vokas bei suvenyrinis lapas. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujaisiais pašto ženklais, Neringos pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Dviejų valstybių, Lietuvos ir Rusijos Federacijos, teritorijoje esantis išskirtinis žmogaus ir gamtos kūrinys – Kuršių nerija – į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą buvo įrašytas 2000 m. gruodžio mėnesį.

98 km ilgio ir 0,4-4 km pločio smėlio kopų pusiasalyje žmonės apsigyveno jau priešistoriniais laikais. Dabartinį Kuršių nerijos kraštovaizdį sukūrė nepaliaujamos žmogaus kovos su vėjo ir vandens stichijomis. Tai rodo ir kelis amžius tebesitęsiantys kopų tvirtinimo ir apželdinimo darbai.

Kuršių nerijoje kopas apželdinti pradėta prieš porą šimtmečių, šis procesas tebesitęsia iki šiol. Žmonės suformavo pajūrio apsauginį kopagūbrį, sodindami miškus sustabdė slenkantį smėlį. Tokio masto pajūrio kopų sutvirtinimo ir apželdinimo darbai Kuršių nerijoje yra vieninteliai pasaulyje.

Per metus Lietuvos paštas vidutiniškai išleidžia 25-30 pašto ženklų.

ve.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.