1

Nidoje baigti Saulės laikrodžio stelos montavimo darbai

lapkričio 28, 2010 NAUJIENOS

Į pradžią Neringos savivaldybė. Lapkričio 26 d., Nidoje buvo atliekami Saulės laikrodžio ant Parnidžio kopos granitinės stelos montavimo darbai. Naujai pagaminta nulūžusios stelos dalis su išgraviruotomis runomis bus montuojama prie likusios laikrodžio stelos dalies.



Parnidžio kopos sutvarkymo darbų metu ketinama ne tik suremontuoti horizontalaus Saulės laikrodžio granitinę stelą, bet ir sutvarkyti aplink esančią teritoriją. Šiuo metu yra atnaujinamas laikrodžio ciferblatas bei jį sudarančios granitinės plokštės. Į naują vietą perkeltas laikrodžio meninis akcentas – skulptūra „Vasaros saulėgrįža“.

Antrojo darbų etapo metu bus pagamintos ir sumontuotos dar trys dekoratyvinės skulptūros –  „Žiemos saulėgrįža“, „Pavasario lygiadienis“, „Rudens lygiadienis“. Plotas tarp laikrodžio ciferblato ir lankytojų tako aplink ciferblatą (pietinė ciferblato dalis) bus užpildytas sijotais jūros akmenėliais, lygiuojant su laikrodžio ciferblato ir lankytojų tako plokštumomis. Ant šios dalies bus perkelta nukritusi stelos dalis. Kad laikrodis rodytų tikslų vietos laiką ant horizontalių paviršių bus iškaltos datos ir runos.

Parnidžio kopos sutvarkymo darbai įvertinti 306 500 Lt.  Neringos savivaldybės taryba Parnidžio kopos sutvarkymo darbams yra skyrusi – 100 000 Lt. Pavieniai asmenys Parnidžio kopos sutvarkymo darbams skyrė – 500 Lt. Artimiausiu metu Neringos savivaldybė ketina pasirašyti paramos sutartį, pagal kurią projekto įgyvendinimui bus suteikta likusi suma. Paremti Saulės laikrodžio atstatymo bei Parnidžio kopos sutvarkymo darbus nusprendė Martinas Gusiatinas.

Saulės laikrodis pastatytas 1995 kovo 11 d. Nidoje ant Parnidžio kopos. Tam, kad laikrodžio stelą būtų patogiau transportuoti, akmenį teko pjauti į du gabalus. 1999 metais uraganas „Anatolijus“ obeliską ties pjūviu sulaužė.

Laikrodžio atstatymas, kurį kartu su Neringos savivaldybe iniciavo „Tūkstantmečio odisėjos“ dalyviai, sukėlė nemažai diskusijų tarp įvairių sričių specialistų. Atsižvelgus į Lietuvos gyventojų nuomonę, laikrodį nuspręsta atstatyti. Kaip parodė tyrimas, Saulės laikrodį Nidoje žino 52 procentai Lietuvos gyventojų. 73 proc. apklaustųjų pritarė laikrodžio atstatymui.

***

Į savo vietą stojo nauja granitinė laikrodžio stela, kurią prieš 11 metų nugriovė uraganas Anatolijus. Atstatyti saulės laikrodį ir pilnai sutvarkyti aplinką ant Parnidžio kopos ketinama iki kitų metų vasaros sezono pradžios.

Saulės laikrodžio atstatymas, kurį kartu su Neringos savivaldybe iniciavo „Tūkstantmečio odisėjos“ dalyviai ir Lietuvos architektų sąjungos nariai sukėlė nemažai diskusijų, tačiau galiausiai, atsižvelgus į Lietuvos gyventojų nuomonę, laikrodį nuspręsta atstatyti.

Kaip parodė Lietuvos gyventojų tyrimas, kurį Neringos savivaldybės užsakymu atliko rinkos tyrimų bendrovė „GfK CR Baltic“, 73 proc. gyventojų, kurie žinojo saulės laikrodį Nidoje,  pritarė, kad jis būtų atstatytas toks, koks buvo iki nugriaunant uraganui.

„Apžvalgos aikštelė, kurioje stovi Saulės laikrodis, –  vienas lankomiausių Neringos objektų. Iš ten matyti ne tik Nida, bet ir Rusijos dalis, Ventės ragas, Nemuno delta, Baltijos jūra. Prireikė vienuolikos metų, kol pagaliau buvo pradėti  laikrodžio atstatymo darbai. Ši diena Neringai – istorinė. Sutvarkyta teritorija galėsime džiaugtis jau artėjantį vasaros sezoną,“ – sakė Neringos savivaldybės meras Vigantas Giedraitis.

Pasak projekto vyr. inžinieriaus Tautvydo Tubio, pritvirtinti naują, runomis išgraviruotą stelą, kuri sveria daugiau nei 10 tonų, nemenkas iššūkis visai komandai. Pasitelkus naujausias inžinerines technologijas, stela prie pagrindo pritvirtinta specialiais klijais ir 5 strypais, iš kurių centrinio strypo ilgis – 1 metras. Tikimasi, kad naujai pritvirtintai stelai gamtos stichijos jau nepakenks.

Šiuo metu yra atnaujinamas laikrodžio ciferblatas bei jį sudarančios granitinės plokštės. Būtinų darbų sąraše ir trūkstamų meninių laikrodžio akcentų sumontavimas, granitinių plokščių, sudarančių laikrodžio aikštelės – ciferblato pagrindą atnaujinimas.

Antrojo rekonstrukcijos darbų etapo metu bus pagamintos ir sumontuotos dar trys dekoratyvinės skulptūros –  „Žiemos saulėgrįža“, „Pavasario lygiadienis“, „Rudens lygiadienis“. Plotas tarp laikrodžio ciferblato ir lankytojų tako aplink ciferblatą bus užpildytas jūros akmenėliais. Ant šios dalies bus perkelta nukritusi stelos dalis. Kad laikrodis rodytų tikslų vietos laiką, ant horizontalių paviršių bus iškaltos datos ir runos. Planuojama parengti šviečiamuosius informacinius stendus apie saulės laikrodžio Nidoje istoriją. Parnidžio kopos sutvarkymo darbus sutiko paremti klaipėdietis verslininkas Martinas Gusiatinas.

Laikrodžio atstatymo projekto autorius – architektas Ričardas Krištopavičius ir skulptorius Klaudijus Pūdymas. Astronominius skaičiavimus atliko prof. Libertas Klimka.

Iš naujo prabilti apie būtinybę atstatyti Saulės laikrodį paskatinę „Tūkstantmečio odisėjos“ dalyviai tvirtina, kad šis laikrodis buriuotojams visada buvo lyg kelrodis.

„Mintis atstatyti saulės laikrodį Nidoje kilo apiplaukus Žemės rutulį. Manome, kad saulės laikrodžio atstatymas simboliškai įprasmintų kelionės aplink pasaulį idėją. Džiugu, kad buriuotojams pavyko prisidėti prie šio unikalaus objekto atkūrimo ir kad laikrodis vėl tarnaus tam, kam jis buvo skirtas,“ – teigė „Tūkstantmečio odisėjos“ vadovas Raimundas Daubaras.

© 2010, viršaitis. All rights reserved.

Atsiliepimai (1)

 

  1. Titanas parašė:

    Šitas įvykis susišaukia su mano Volungevičiūtės pergalės proga parašytu eilėraščiu:

    Gintariniai namai

    Plaukiu per jūrą, –

    Audeklą gintarais papuoštą.

    Laikau bures pakėlęs link dangaus,

    Kad net sidabriniai debesys

    Skalauja jų viršūnę.

    ***

    Palietęs gintarinį audeklą

    Pajutau aš Neptūno galią,

    Kuris išdidžiai aukšta

    Lūžtančia banga

    Pakelia mane link debesų.

    ***

    Ir taip atitekęs man sidabro lašelis

    Persmelkia mane kiaurai.

    Ant Parnidžio kopos

    Pakiliai sugrįžęs supratau,

    Kur yra mano gintariniai namai.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.