0

Šeima ir santykiai Lietuva gali tikėtis baudų, jei nesudarys sąlygų saugiai gimdyti namuose

birželio 20, 2012 Moterys ir Vyrai, NAUJIENOS, Šeima, Sveika gyvensena

2012 m. gegužės 31 d.–birželio 1 d. Hagoje beveik 300 teisininkų, akušerių ir kitų specialistų iš įvairių pasaulio šalių buvo susirinkę į konferenciją „Su gimdymu susijusios žmogaus teisės“. Šiame tarptautiniame renginyje dalyvavusi Lietuvos atstovė teisininkė Elena Kosaitė-Čypienė sako, kad jeigu Lietuvoje nebus sudaromos sąlygos saugiai gimdyti namuose ir natūralaus gimdymo centruose, mūsų šalies, ko gero, laukia ieškiniai Europos žmogaus teisių teismui ir baudos.

Specialistus iš įvairių Europos valstybių, JAV, Kanados ir kitų šalių sutraukusi konferencija apie žmogaus teises ir gimdymą surengta reaguojant į 2010 m. gruodžio 14 d. Europos Žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimą byloje „Ternovszky prieš Vengriją“. Besilaukianti Vengrijos gyventoja Anna Ternovszky kreipėsi į teismą dėl jos teisės į privatų gyvenimą pažeidimo: Vengrijos teisės aktai nesudarė galimybės moteriai gimdyti namuose, nes akušerėms buvo numatytos sankcijos už pagalbos teikimą tokio gimdymo atveju. EŽTT nusprendė, kad moteris turi teisę pasirinkti gimdymo vietą ir sąlygas, t. y. valstybė turi sudaryti galimybes šeimoms rinktis ir gimdymą namuose.

Teisininkė Elena Kosaitė-Čypienė aiškina tarptautinio teismo sprendimo esmę: „EŽTT gimdančios moters teisę pasirinkti gimdymo sąlygas apibrėžė kaip pamatinę žmogaus teisę. Ji kyla iš Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos garantuojamos teisės į privatų gyvenimą. Privatus gyvenimas apima teisę pasirinkti būti ar nebūti tėvais bei laisvę pasirinkti tapimo tėvais būdą ir aplinkybes. Tarp jų ir galimybę gimdyti ne ligoninėje. Kalbant apie pagalbą gimdymo metu, EŽTT pabrėžė, kad valstybė privalo užtikrinti ir sveikatos priežiūros specialistų dalyvavimą gimdyme, kad ir kur jis vyktų.“

„Lietuva Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją ratifikavo 1995 metais, todėl akivaizdu, kad tiek jos nuostatai, tiek EŽTT sprendimai ir išaiškinimai Lietuvai yra privalomi“, – sako E. Kosaitė-Čypienė. Tačiau šiuo metu Lietuvoje akušeriams ir gydytojams ginekologams teisės aktai neleidžia teikti pagalbos gimdyvėms namuose. „Kas laukia Lietuvos, jei situacija nesikeis? Tikriausiai ieškiniai Europos žmogaus teisių teismui, o po teigiamų šio sprendimų – baudos valstybei. Vis didesnės, jei valstybė įgyvendinti teismo sprendimų neskubės. Ar tikrai mūsų kišenės tokios pilnos?“, – klausia teisininkė.

lrytas.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.