0

Kaip jaučiasi vyras, kai moteris eina darytis aborto?

birželio 20, 2012 MEDICINA, Moterys ir Vyrai, Šeima

Dažnai kyla klausimas, ar vyras taip pat kaip ir moteris jaudinasi, nusprendę, kad reikia daryti abortą? O gal būna visiškai ramus? Apie tai, ką jaučia kelias sekundes iki mirties užsimezgusi gyvybė parašyta nemažai knygų, sukurtas ne vienas filmas. Tačiau kodėl nefilmuojami filmai apie tai, ką tuo metu jaučia moterys, nusprendusios pasidaryti abortą, kaip jaučiasi jų kūnas ir siela? Ko gero, labai mažai kuri iš moterų tam ryžtasi be jokios baimės, rašo Zdravoe.com.

Tikriausiai nėra pasaulyje moters, kuri nenorėtų bent dalies to skausmo perkelti ant stiprių vyro pečių. Juk daugumos atvejų, abortas – tai abipusis sprendimas. Ar pasirengęs vyras prisiimti bent dalį atsakomybės už abortą?

Štai kaip į šį klausimą atsakė vienas iš vyrų: “Man tuomet buvo tada 19 metų, mano merginai – 17. Apie kokias nors vedybas negalėjo būti ir kalbos. Mano mergina nuėjo pasidaryti abortą. Man net atrodė, kad dėl to ji visai nepergyvena. Prie ligoninės durų pasitikau ją su gėlėmis, o ji pažiūrėjo į mane laukinėmis akimis, išplėšė iš manęs tą puokštę ir tvojo per veidą. Aš apstulbau ir nieko nesupratau. Man atrodė, kad tą dieną skyriau jai ypatingą dėmesį ir supratingumą.

Su ta mergina daugiau niekada nebesimatėme. Vėliau viena pažįstama man pasakė, už ką gavau gėlių puokšte per galvą. Ji labai tiksliai ir vaizdžiai man paaiškino, ką jaučia ir ką galvoja moteris, nusprendusi padaryti abortą. Ir tuo metu aš su visa ta puokšte sau buvau nepakenčiamas“.

Bet ar tikrai vyrai supranta, ką moteriai reiškia abortas? Jie gali suprasti arba apsimesti, kad supranta moters išgyvenimus, pagailėti ir užjausti ją. Gal net jausti ir savo kaltę. (Nors dauguma vyrų galvoja, kad neplanuotas nėštumas – moteriška problema ir nelabai linkę į ją gilintis). Tačiau nereikėtų tikėtis, kad vyras dėl to puls į depresiją arba nemiegos visą naktį prieš abortą, kai ryte moteris išeis jį daryti. Neduota tai daugumai vyrų nuo pat gimimo.

Tokiais atvejais, kai abortas tampa neišvengiamas, vyrai ima galvoti kiek kitaip. Vyrui žinia apie nepageidautiną nėštumą – problema, kurią reikia spręsti. T.y. tada jo galvoje iškyla visiškai konkretūs klausimai: kada? kur? kiek tai kainuos?

Vyras tikisi, kad į pirmuosius du klausimus atsakys moteris. Tačiau sau atsakomybę prisiima tik už trečią klausimą. Kitaip tariant, aborto apmokėjimo klausimas padoriam vyrui – tai beveik jo garbės reikalas.

Kita vertus, netikėtas nėštumas – tai nelemtas netikėtumas ir apmaudas, griaunantis įprastą vyro gyvenimo tėkmę. O kai moters kūne vyksta pokyčiai, vyras ne tik kad nenudžiunga, o neretai tampa ir pagrindine konfliktų priežastimi, kurių iki aborto tarsi ir nebūdavo. Moteris jaudinasi, vyrui – apmaudu. Žiūrėk, taip ir iki santykių griūties netoli.

Tikriausiai smalsu sužinoti, ar vyras gaili moters, einančios daryti aborto? Taip. Bet kažin, ar daugiau, nei moters, nusprendusios pašalinti dantį arba kuriai teks operuoti apendicitą. Vyrams labai sunku suprasti priešingos lyties vidinius išgyvenimus.

Ar vyras dėl užsimezgusios gyvybės nutraukimo jaučiasi kaltas? Savo iniciatyva prisiimti kaltę ryžtasi retas vyras. Tačiau turėkite omeny, jei moteris reikalauja jaustis labai prasikaltusiu, vyrui kelia vien protesto jausmą. Todėl netvirti santykiai šiame etape tuo ir gali baigtis.

Ar vyras pasidaro išvadas po aborto? Taip, jis išanalizuoja situaciją ir stengiasi atrasti ir pašalinti „užkibimo“ priežastis. T.y. jis pasistengs pirkti brangiau kainuojančius prezervatyvus su viltimi, kad jie bus patikimesni. Taip pat pasistengs kontroliuoti situaciją ir neleisti sau intymių santykių be prezervatyvo ir panašiai.

Tačiau reikėtų ir tai žinoti, kad nepaisant to, pasąmonėje vyras vis tiek galvoja, jog nepageidautinas nėštumas ir abortas – moters problema. Todėl jo pareiga tik padėti moteriai, o ne prisiimti visą kaltę.

lrytas.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.