0

Atsibudusi iš komos K. Prunskienė prabilo portugališkai

birželio 25, 2012 MEDICINA, Neįprasti reiškiniai ir įvykiai

Sigita Purytė//

Medicinos mokslas sparčiai tobulėja, tačiau žmogaus smegenys – vis dar labai paslaptinga teritorija. Tuo kartais įsitikina medikai, dirbantys su po komos atsigavusiais pacientais. Garsi istorija, kai gerbiamas profesorius atgavęs sąmonę ėmėsi svaidytis keiksmais. Lietuvos politikė Kazimira Prunskienė po komos ne ką mažiau nustebino giminaičius. Moteris ėmė kalbėti portugalų kalba, kurios daugiau nei prieš 30 metų mokėsi keliaudama į Braziliją. Ji taip pat be stabtelėjimų giedojo Lietuvos himną, dainavo vaikystės daineles.

K. Prunskienė atsigavusi po komos porą savaičių kalbėjo portugališkai, šios kalbos ji mokėsi prieš daugiau nei 30 metų keliaudama į Braziliją aplankyti giminaičių. „Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.

„Tokie dalykai įmanomi, bet jie reti. Tai – išskirtinė situacija, – kalbėjo Vilniaus universiteto Anesteziologijos ir reanimatologijos klinikos vedėjas profesorius Juozas Ivaškevičius. – Taip atsitinka, kai giliai pasąmonėje glūdėję dalykai staiga ima ir atsikuria. Žmogus po insulto daugelį kasdienių įgūdžių turi mokytis iš naujo, o giliai nugrimzdęs bagažas kartais išlenda.“

Sugrįžo seniai išmoktos frazės

Artimieji iš pradžių nesuprato, ką atsigavusi po komos K. Prunskienė kalbėjo. „Sesuo porą savaičių atsibudusi kalbėjo portugališkai. Pats tos kalbos nesuprantu, – lrytas.lt pasakojo K. Prunskienės brolis Rimantas Stankevičius. – Ji portugalų kalbos kažkiek mokėsi apie 1980 metus, kai važiavo į Braziliją aplankyti pusbrolių ir pusseserių. Kai kurie giminaičiai Brazilijoje gyvi iki šiol.“

Tiesa, K. Prunskienė portugališkus žodžius jungė į vieną sakinį su lietuviškais, sklandžiai užsienio kalba nekalbėjo. „Svetimi žodžiai įsiterpdavo tarp lietuviškų žodžių. Užsirašėme tuos žodžius, išsivertėme, tai daugiausia buitinės frazės: „kaip sekasi“, „kur eini“.

Portugalų kalbos mama mokėsi mėnesį, paskui ja kalbėjo su giminaičiais Brazilijoje. Greitai išmoko, sakoma, portugalų kalba lengva, o mama – užsispyrusi“, – lrytas.lt sakė K. Prunskienės sūnus Vaidotas Prunskus.

Kita K. Prunskienės staigmena šeimos nariams buvo dainavimas.

„Iškart po komos ji lengvai uždainavo. Girdėjau ir liaudiškas dainas, o kai buvo jos dukra, kartu su dukra sesuo puikiai sugiedojo Lietuvos himną. Aš pabandžiau su ja dainuoti mažiau žinomas daineles iš vaikystės, ji jas irgi nesunkiai dainavo“, – pasakojo R. Stankevičius.

Viskas saugoma atmintyje

Žinomas Lietuvos reanimatologas profesorius J. Ivaškevičius, stebėjęs K. Prunskienės būklę ir konsultavęs ją gydančius medikus, vadina tai išskirtine situacija.

Per 45 jo darbo metus tik keli iš komos atsibudę žmonės elgėsi panašiai – kalbėjo kalbomis, kurių nemokėjo, o tik buvo kažkur girdėję, prisiminė tai, ką, rodos, prieš tai buvo visiškai pamiršę.

Gydytojo teigimu, atsibudus po komos kartais prireikia viso likusio gyvenimo, kad grįžtų senieji įgūdžiai. Dėl to jį džiugina sparčiai gerėjanti K. Prunskienės sveikata. „Galiu pasidžiaugti, kad ponia Prunskienė dabar yra tokios būsenos, kai gali pradėti aktyviau reikštis asmeniniame, o galbūt ir visuomeniniame gyvenime“, – įsitikinęs J. Ivaškevičius.

Jo patirtis rodo, kad atsibusti iš gilios komos, kurią dažniausiai sukelia sunki liga, apskritai ne visada pavyksta. Todėl vien tai, kad profesorė K. Prunskienė atsibudo, jau yra priežastis stebėtis, nekalbant jau apie portugalų kalbą ar sklandžiai sugiedotą Lietuvos himną.

lrytas.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.