0

Patriarchas Rusijoje – aukščiau Dievo

birželio 25, 2012 JUMORAS, Pasaulyje

Aleksandras Procenka//

„Lietuvos ryto“ korespondentas Maskvoje

Pajuokavai apie Vladimirą Gundiajevą, rizikuoji patekti už grotų. Tokia Baudžiamojo kodekso pataisa Kremliaus nurodymu skirta vienam žmogui Rusijoje. Kas tas V. Gundiajevas, kad dėl tariamo puldinėjimo jo garbe ir orumu taip susirūpino Kremliaus partijos „Vieningoji Rusija” deputatai? Ir kuo gi jis toks ypatingas, kad reikalaujama sugriežtinti bausmę už „nesantaikos kurstymą religiniu pagrindu”?

Garsioji nuotrauka su prabangiu laikrodžiu supykdė Kirilą.

Viskas labai paprasta: pataisomis siekiama apsaugoti Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovą Kirilą, pasaulietiškai vadinamą V. Gundiajevu. Jis, regis, neatlaikė pokštų apie jį patį lavinos.

Apdovanojo už laikrodį

Paskutiniu lašu, regis, tapo neseniai Maskvos ir visos Rusijos patriarchui Kirilui įteiktas Sidabrinis kaliošas – kasmetis humoristinis vienos radijo stoties apdovanojimas už abejotinus laimėjimus pramogų verslo srityje.

Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovui jis buvo suteiktas už 30 tūkstančių dolerių vertės laikrodžio „Breguet” dingimo nuo jo rankos istoriją.

Patriarcho nuotrauką, kurioje jis užfiksuotas su šiuo prabangiu laikrodžiu, padarė žurnalistai praėjusiais metais Ukrainoje, kur su vizitu buvo atvykęs Kirilas.

Bet šią nuotrauką Stačiatikių bažnyčios vadovas pavadino koliažu. Ir oficialiame patriarcho tinklalapyje buvo įdėta beveik identiška nuotrauka. Tik jau be laikrodžio.

O štai tinklaraštininkai, įdėmiai apžiūrėję nuotrauką, pastebėjo retušavimo pėdsakų: laikrodžio atspindys išliko ant lakuoto stalo paviršiaus, į kurį rėmėsi patriarcho ranka – Kirilas melavo.

Tad „Už nekaltą laikrodžio dingimą” nominacijoje „Stebuklas ant riešo” patriarchui skirtas apdovanojimas. Būtent jis užrūstino ne tik lojalumu valdžiai ir vėlimusi į politiką garsėjantį Kirilą, bet ir Kremlių.

Už juokelius – kalėjimas

„Partijos „Vieningoji Rusija” siūlomos Baudžiamojo kodekso pataisos leidžia patraukti atsakomybėn premijos organizatorius. Jiems grės 300 tūkst. rublių (apie 25 tūkst. litų) bauda arba kalėjimas iki 2 metų.

„Vieningosios Rusijos” narių nuomone, pagal šį straipsnį galima teisti ir grupę „Pussy Rot”, kuri Kristaus Išganytojo cerkvėje pankroko stiliumi atliko savo kūrinį „Dievo Motina, išvaryk Putiną”.

Už tai 3 grupės narės iki šiol laikomos tardymo izoliatoriuje, nepaisant daugelio visuomenės veikėjų ir pramogų verslo žvaigždžių protestų.

Patriarchas tyli, nors „Pankroko maldų” byla jau pradeda rimtai pakirsti Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovo autoritetą tarp jaunimo.

Įtartina dvasininko veikla

Beje, pastaruoju metu patriarcho Kirilo vardas minimas ir kitais atvejais. Praėjusį mėnesį jį padavė į teismą – ne į Dievo, o į pasaulietinį – Maskvos miesto Chamovnikų rajono teismą.

Mat Vartotojų teisių apsaugos draugija pasiskundė dėl įvairių rusų įstatymų pažeidimų Kristaus Išganytojo cerkvės teritorijoje – pagrindinėje Rusijos stačiatikių bažnyčioje.

Čia sėkmingai ir pelningai teikiamos automobilių plovimo, padangų montavimo paslaugos. Visa tai – pažeidžiant prekybos įstatymus.

Be to, atskiros cerkvės patalpos nuomojamos banketams ir orgijomis neretai pasibaigiantiems bendrovių vakarėliams rengti – žinoma, už gana padorius pinigus. O kas iš to pelnosi? Įtariamasis – vienas.

Štai Maskvoje nenutyla kalbos ir apie patriarcho butą garsiajame name, esančiame krantinėje priešais Kremlių.

Ten gyvenanti neaiškaus statuso moteris iš kaimyno pareikalavo net 20 mln. rublių (1,6 mln. litų) už neva remonto metu padarytą žalą. O žurnalistus, išdrįsusius apie tai parašyti, patriarcho vardu baugino teismais.

O kad teismams būtų lengviau apsispręsti, Rusijos stačiatikių cerkvė palaimino „Vieningosios Rusijos” deputatų rengiamą pataisą. Tad nuo šiol bet kas išdrįsęs prabilti apie nešvarius Kirilo darbelius Rusijoje rizikuoja sėsti į kalėjimą.

lrytas.lt

© 2012, viršaitis. All rights reserved.

Palikite atsiliepimą

Jūs turite būti prisijungęs komentavimui.